Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

TASUB PROOVIDA See väike elumuutus hoiab külmetushaigused sinust eemal (1)

Copy
Foto: Shutterstock

Vahel jõuab teadus järele sellele, mida meie vanaemad on ammu rääkinud. Näiteks, kui nad manitsesid: «Saad külma, kui liiga kaua väljas oled!». Kuigi külm ilm iseenesest ei tee haigeks, sest enamikku külmetushaigusi põhjustavad viirused, mõjutab jahe temperatuur sinu tervist – ja see juhtub märkamatult.

Nii õues kui ka kodus külma ja kuiva õhu sissehingamine muudab sind vastuvõtlikumaks külmetushaigustele. Ja see kõik on seotud nina kaitsemehhanismidega.

«Nina on meie esimene kaitseliin ja selle ülesanne on filtreerida välja õhus levivad ärritajad ja infektsioonid,» ütles kopsuarst dr Amy Brown väljaandele Huffington Post. «Nina sisemine niisutussüsteem võimaldab sel kohaneda keskkonnamuutustega, et toimetada niisutatud ja puhas õhk kopsudesse.»

Kui õhk on liiga kuiv, peab nina selle niisutamiseks rohkem vaeva nägema. Kui nina kaitsemehhanismid ei tööta kuiva õhu tõttu optimaalselt, saavad viirused – sealhulgas külmetust põhjustavad – kergemini sisse tungida.

Hea tervise juures nina vajab head õhuvoolu ja niisutatud limakihti, mis hoiab nina puhta ja niisutatuna. See lima on justkui füüsiline barjäär, mis takistab viirustel ja bakteritel kudedesse tungimast. Kui õhutemperatuur langeb, kuivab nina limakiht ja ei tööta enam nii tõhusalt. Kuiv õhk tekitab nina ebamugavust, sügelust ja isegi ninaverejooksu.

Kuidas kaitsta oma nina külma ja kuiva ilma eest?

Browni sõnul peaks kodus niiskustase olema ideaalis 35–45 protsenti, nii et tasub investeerida õhuniisutajasse, kui sul nii pole. Liiga kuiv õhk siseruumides kuivatab lisaks ninale ka huuli ja nahka. Kokkuvõttes, kuigi külmetushaigus ei tule otseselt külmast õhust, suurendab kuiv nina selle riski. Hoia oma ninakäigud niisked ja püsid suurema tõenäosusega terve!

Tagasi üles