Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Parema keskendumise ja une saavutamiseks lisa enda päevakavasse see 5-minutiline tegevus

Copy
Päevast päeva arvuti taga töötamine pingestab lihaseid ja tekitab stressi, mis vajab maandamist.
Päevast päeva arvuti taga töötamine pingestab lihaseid ja tekitab stressi, mis vajab maandamist. Foto: Shutterstock

Toolijooga on saanud vanemaealiste tegevuseks, kuid eksperdid kinnitavad, et need lihtsad liigutused võivad parandada meie üldist tervist, olenemata vanusest. Pinges lihased muudavad igapäevaelu keerulisemaks ning istuv töö raskendab olukorda veelgi. Kuigi vananedes kaotame loomuliku paindlikkuse, on võimalik teha samme, et seda protsessi aeglustada.

Toolijooga keskendub istumisasendis paindlikkuse ja liikuvuse suurendamisele, olles hea vastukaal kontoritöötajate pikaajalisele istumisele. Paljud arvavad, et istudes ei saa head trenni teha, kuid eksperdid väidavad vastupidist.

Jooga terapeutilised eelised on hästi teada – regulaarne praktika on seotud parema une, madalama vererõhu ja vähema kroonilise valuga. Uuringud on näidanud, et jooga ja teadlikkuse praktiseerimine töökohal aitab vähendada stressi ja ärevust.

Sertifitseeritud joogaõpetaja Stacie Dooreck kinnitab, et toolijooga eeliseid saab tunda juba viie minutiga päevas. «Viis minutit toolijoogat päevas on parem kui kord nädalas seda tund aega teha,» ütleb ta. Soovitatav on alustada järgmiste harjutustega, hingates sügavalt läbi nina:

Soojendus

Istu tooli äärel ja tee käte ja jalgadega ringe, et soojendada liigeseid.

Alusta soojendust kergemate liigutustega.
Alusta soojendust kergemate liigutustega. Foto: Shutterstock

Kassi-lehma harjutus 

Foto: Shutterstock

Kassi-lehma poosi saab hõlpsasti muuta istumisasendiks. Sirgelt istudes hinga sisse, kui tõstad lõua ja lükkad rindkere ette, laiendades rindkeret. Väljahingamisel jäljenda kassi, kumerdades oma selgroogu – liigutus, mis venitab selja ülaosa.

Küljekallutused

Tõsta vasak käsi üles, kalluta end paremale ja siis vaheta külgi.

Foto: Shutterstock

Keeramised

Keera keha ühele küljele, hoia poosi kolm kuni viis hingetõmmet ja vaheta külgi.

Foto: Shutterstock

Istuv ettepoole kummardus

Vähenda õlavarre pinget, pannes jalad põrandale, tõstes käed õhku ning seejärel kummardades ettepoole, kuni rind on põlvedel ja käed ulatuvad põrandale.

Foto: Shutterstock

Toolijooga on lihtne ja efektiivne viis igas vanuses inimestele paindlikkuse ja heaolu parandamiseks.

Tagasi üles