Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

KINDEL KEELD Just see on kõige hullem asi, mida keset ööd ärgates tihti tehakse

Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Eksperdid on hoiatanud inimesi halvima asja eest, mida nad võivad teha, kui nad keset ööd ärkavad ja seda teevad meist paljud. Tänapäeva kiire elutempo juures on hea uni keha ja vaimu taastumiseks ülioluline. Kuid sageli on seda kergem öelda kui teha, eriti kui me suure osa päevast ekraane jõllitame.

On palju nippe, mis aitavad inimestel magama jääda, kuid selle valdkonna eksperdid ütlevad, et keset ööd ärkamise puhul on üks kindel asi, mida teha ei tohi. Nimelt ei tohi end öösel üles ärgates uuesti magama sundida, sest ärevus magama jäämise pärast võib tegelikult unetsüklit veelgi halvendada, kirjutab Indy100.

«Mõtlemine sellele, et sa ei maga, võib äratada teie meeled ja ärevaks muuta. Parem on olukorraga leppida – ära võitle sellega, et oled ärkvel –, ja leia alternatiivne fookus,» selgitas Stanfordi ülikooli meditsiinikooli une- ja ööpäevase tervise programmi direktor Fiona Barwick.

Ka teised uneeksperdid on välja pakkunud nõuandeid, mis võivad kõlada veidralt, kuid võivad avaldada uinumisele paremat mõju kui lihtsalt voodis lamamine.

«Oluline on mitte jääda voodisse,» selgitas uneekspert Luis F. Buenaver. «Seda tehes hakkavad aju ja keha seostama voodit ärkvelolekuga, mitte unega. Soojast, mugavast voodist võib olla pärast öist ärkamist raske lahkuda,» jätkas ta. «Aga mõelge sellele sammule kui investeeringule paremasse unesse – kui mitte täna, siis homme ja tulevikus.»

Tagasi üles