Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

OLULINE TEADA 7 salakavalat põhjust, miks su selg valutab (1)

Copy
Foto: Shutterstock

Pärast päeva, mil aitasid sõbral kolida või tegid viiekilomeetrise matka, on täiesti normaalne ärgata seljavaluga. Kui aga seljavalu muutub regulaarseks, võib see viidata tõsisemale probleemile.

«Esineda võib lihas-, luu- või närvivalu,» selgitas seljaarst Santhosh A. Thomas. Ta lisas, et valu võib kiirguda jalgadesse või tuharatesse ning halveneda köhimise või aevastamise ajal.

Ekspertide sõnul võivad seljavalu varjatud põhjused olla järgmised:

Igapäevased harjumused

«Asjad, mida teeme tuhandeid kordi, võivad ootamatult muutuda valusaks,» ütles Thomas. Lihtsad tegevused, nagu kummardumine kingapaelte sidumiseks või millegi maast tõstmine, võivad vallandada valu. Duke'i ülikooli ortopeediaprofessor Adam Goode lisab, et varakevadel kipuvad inimesed sagedamini seljavalu kurtma, kuna algavad aiatööd, kevadkoristus või sportimine.

Terviseprobleemid, mis avalduvad seljavaluna

Teatud tervisehäired võivad põhjustada seljavalu. «Paljudel siseorganitel on ühised närvirajad, mis läbivad ka seljalihaseid,» selgitas arst Jay Karri. Seetõttu võivad siseelundite probleemid, nagu neerukivid, seedetrakti häired ja pankreatiit, põhjustada seljavalu. Samuti võib endometrioos, mis on aladiagnoositud seisund, avalduda seljavaluna.

Ärevus ja krooniline stress

Ka võivad vaimse tervise seisundid, nagu ärevus ja depressioon, põhjustada seljavalu. «Uuringud näitavad, et psühholoogilised probleemid võivad esile kutsuda kroonilise valu,» ütles Karri. Närvirajad, mis vahendavad stressi biokeemilist mõju, võivad samal ajal soodustada ka seljavalu.

Ei liigu

Kuigi puhkus on paranemise jaoks oluline, võib vähene liikumine valu süvendada. Karri soovitab lisada igapäevaellu rohkem füüsilist tegevust, sest liikumine on sageli kasulik isegi valu korral.

Liiga palju trenni

Uue, liiga intensiivse trennikavaga alustamine võib põhjustada valu või vigastusi.

Magamisasend

Kui ärkad seljavaluga, võib see olla tingitud valest magamisasendist. Karri soovitab katsetada erinevaid asendeid ja vajadusel muuta padja asetust või venitada õhtuti.

Suitsetamine

Suitsetamine on tuntud seljavalu riskitegur. Nikotiin ahendab veresooni, nii et selgroog ei saa piisavalt vajalikke toitaineid ja hapnikku, mis võib valu tekitada.

Valu leevendamine

Seljavalu korral on oluline kiiresti tuvastada valuallikas, et seda ravida. Kuumus või külm, näiteks sooja- või külmakott, võib aidata lihasvalu korral. Kui valu hakkab häirima igapäevaelu või sellega kaasnevad tõsised sümptomid, tasub pöörduda arsti poole. Vajadusel võib kaaluda füsioteraapiat, ravimeid või muud meditsiinilist sekkumist, vahendab Huffington Post.

Tagasi üles