Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

KRÕMPSUTA RÕÕMUGA Üllatavad põhjused, miks süüa rooskapsast

Copy
Foto: Shutterstock

Vaatamata oma väikesele suurusele on rooskapsa toiteväärtus suur ja võimas. Rooskapsas on toidusõprade seas armastatud, sest on mitmekülgne ja sobib nii praetuna, röstituna, grillituna kui ka toorelt salatisse hakituna.

Aga kas rooskapsas on tervisele kasulik? Lühike vastus on jah! See köögivili sisaldab mitmesuguseid väärtuslikke taimseid ühendeid ja toitaineid. Samas võib rooskapsas põhjustada ka gaase ja puhitusi ning mõnede terviseseisundite korral kätkeb see teatud riske. Kui oled mõelnud, kas need populaarsed väikesed köögiviljad tasuvad end tõesti ära, siis loe edasi, et rohkem teada saada.

Rooskapsa toiteväärtus

Rooskapsas on täis tervislikke toitaineid, millest paljudel inimestel võib olla puudus. Siin on mõned olulisemad toitained, mida 250 grammis rooskapsas leidub:

Kalorid: 30

Valgud: 3 grammi

Rasv: vähem kui 1 gramm

Süsivesikud: 8 grammi

Kiudained: 3 grammi

C-vitamiin: 75 mg

Kaltsium: 37 mg

Raud: 1 mg

Naatrium: 22 mg

Lisaks nendele makro- ja mikrotoitainetele sisaldab rooskapsas luteiini ja zeaksantiini, mis toetavad silmade tervist. Samuti on see rikas antioksüdantide ja glükosinolaatide poolest, mis aitavad vähendada teatud vähivormide riski.

Samuti on rooskapsas suurepärane K-vitamiini allikas, mis on oluline luudele, ja selles sisalduv C-vitamiin toetab immuunsüsteemi. Rooskapsas leiduv kiudainesisaldus aitab parandada seedimist ja tasakaalustada veresuhkru taset.

Võimalikud riskid rooskapsa söömisel

Hoolimata rooskapsa tervislikkusest võivad mõned inimesed kogeda ka kõrvaltoimeid. K-vitamiini kõrge sisaldus võib mõjutada verevedeldajate toimet, mistõttu peavad need, kes neid ravimeid tarvitavad, olema rooskapsaga ettevaatlikud. Samuti võib rooskapsas suurtes kogustes häirida kilpnäärme talitlust, eriti neil, kellel on kilpnäärmeprobleemid.

Rooskapsas võib põhjustada ka gaase ja puhitust, kuna sisaldab rafinoosi – süsivesikut, mida inimkeha ei suuda seedida. Kui oled tundlik rooskapsa seedimisel, soovitatakse seda lisada toidulauale järk-järgult ja juua rohkelt vett, kirjutab PopSugar.

Tagasi üles