Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Arsti hoiatav nõuanne: ma ise ei kannaks sellist kotti kunagi (2)

Copy
Mis sinu käekotis on?
Mis sinu käekotis on? Foto: Shutterstock

Veepudel, rahakott, arvuti ja laadija, soe kampsun, juuksehari, trenniriided, lapse mänguasjad, lõunasöök... Tuleb tuttav ette? Kas kannad kõiki neid asju iga päev kaasas? Võid oma tervisele tõsiselt liiga teha! 

Paljud inimesed kannavad käekotis kaasa poolt maailma, kuid koti mudel ja selle raskus võivad seljale tõsise kahju ja karuteene teha. 

Neurokirurg Luke Macyszyn ütles ühes intervjuus Huffington Postile, et ta ei kasutaks kunagi kotti, mida kantakse ainult ühel õlal. Näiteks suured mahukad õlakotid ning ka seljakotid, mida kahel õlal ei kanta. Ta kirjeldab, et see põhjustab õlas pinget ja põhjustab koormust, mis surub nii kaelale kui lülisambale. 

Kui on vaja rasket kotti ühel õlal tarida, siis jälgi, et seda ei juhtuks iga päev ega pikalt. Kiropraktik Jordanna Clarfield-Henry sõnul põhjustab suurimaid probleeme kehv ergonoomika ja ebaühtlane kaalujaotus.

Raske kott, mida kantakse ühel õlal, võib tõsiseid probleeme tekitada. Seljakott parandaks olukorda, kuid see ei tohiks olla ka ülemäära raske ja seda tuleks kanda selleks ettenähtud viisil – mõlema õla peal. 

Kui su lemmikkotil on ainult üks rihm, siis kanna seda risti üle rinna, nii jaotub kaal ühtlasemalt ja suuremale alale. 

Tagasi üles