Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Seitse toiduainet, mida süües püsid noor ja terve

Tervisliku toiduga saab oma keha jaoks palju head teha.
Tervisliku toiduga saab oma keha jaoks palju head teha. Foto: Shutterstock

Kes ei tahaks oma noorust, tervist ja ilu maksimaalselt kaua säilitada. Õnneks on toiduaineid, mis seda toetavad ja mida tuleks tasakaalustatud tervisliku menüü osana sageli süüa. 

Mis on need toiduained, mis hoiavad naha säravana, tervise tugevana ja annavad energiat? Allpool on seitse toiduainet, mida tuleks oma menüüsse lisada. 

1. Mustikad 

Meie metsade staarmarjad on eestlaste jaoks vaid lühikese autosõidu ja noppimise vaeva kaugusel. Need marjad on rikkad antioksüdantide, eriti antotsüaanide poolest. Maitsev mari kaitseb naharakke ultraviolettkiirguse ja keskkonnasaaste mõjul tekkivate vabade radikaalide kahjustuste eest, mis põhjustavad naha enneaegset vananemist. Samuti aitavad mustikad parandada vereringet, mis aitab toita naharakke ja säilitada naha tervist.

2. Lõhe 

Lõhe ja avokaado – superkasulik kombinatsioon.
Lõhe ja avokaado – superkasulik kombinatsioon. Foto: Shutterstock

Lõhe on oomega-3 rasvhapete allikas, millel on palju tervisele kasulikke omadusi. Oomega-3 aitab vähendada põletikku kehas, mis on eriti oluline terve naha ja liigeste jaoks. Need rasvhapped hoiavad ka naha hüdreeritud, vältides kuivust ja kortsude teket. Lisaks parandab oomega-3 ajutegevust ja kaitseb südame-veresoonkonna haiguste eest. Lõhe regulaarne tarbimine võib aidata säilitada noorust mitte ainult nahal, vaid kogu kehal.

3. Avokaado 

Tõeline supervili! Avokaadod sisaldavad palju tervislikke rasvu ja vitamiine, sealhulgas E-vitamiini, mis on võimas antioksüdant. Need ained aitavad säilitada naha elastsust ja takistavad selle kuivamist. E-vitamiin kaitseb rakke päikesekiirguse ja saaste põhjustatud oksüdatiivse stressi eest. Lisaks on avokaados rohkelt folaate ja C-vitamiini, mis soodustavad naha elastsuse ja nooruslikkuse eest vastutava valgu kollageeni sünteesi.

4. Kurkum 

Kurkum on midagi enamat kui lihtsalt vürts, mis lisab roogadele elavat värvi ja maitset. See sisaldab kurkumiini, mis on tugevate põletikuvastaste ja antioksüdantsete omadustega aine. See aitab vähendada põletikku, kaitseb rakke kahjustuste eest ja aitab säilitada tervet nahka. Kurkumiin aitab parandada ka seedimist ja toetab immuunsust, mis omakorda avaldab positiivset mõju teie üldisele tervisele ja välimusele.

5. Spinat 

Spinat
Spinat Foto: Shutterstock

Spinat on terve naha jaoks vajalike vitamiinide ja mineraalide ladu. See on rikas A- ja C-vitamiinide poolest, mis soodustavad kollageeni taastumist ja sünteesi. Kollageen säilitab naha struktuuri, muutes selle pinguldatuks ja elastseks. Spinat sisaldab ka rauda, ​​mis parandab vereringet ja vastutab terve jume eest. Organismi puhastamise eest vastutavad spinatis sisalduvad kiudained, millel on ka positiivne mõju naha seisundile.

6. Roheline tee 

Roheline tee sisaldab võimsaid antioksüdante, mis kaitsevad nahka vabade radikaalide põhjustatud kahjustuste eest. Roheline tee soodustab normaalset vereringet, aitab säilitada tervislikku kehakaalu ja parandab üldist tervist.

7. Tume šokolaad 

Flavonoolide rikas tume šokolaad pole mitte ainult maitsev maiuspala, vaid ka nahale tervislik. Flavonoolid normaliseerivad vereringet ja suurendavad naha küllastumist hapniku ja toitainetega. See aitab parandada naha tekstuuri ja sära. Oluline on valida kõrge kakaosisaldusega (vähemalt 70 protsenti) tume šokolaad, kuna see sisaldab kõige rohkem toitaineid. Lisaks parandab see maius tuju, mis on oluline ka üldise heaolu jaoks.

Tagasi üles