Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Need seitse levinud toidumüüti teevad su tervisele kasu asemel kahju

Copy
Munade söömist ei ole vaja peljata
Munade söömist ei ole vaja peljata Foto: Shutterstock

Nostalgilised inimesed räägivad sageli, kuidas vanasti ikka määriti saiale paks kiht võid ja raputati üle paksu suhkrukihiga, selle asemel, et kuiva gluteenivaba kakukest nosida. Kas on õige nii paljusid toidugruppe vältida, kui linnalegendid praegu soovitavad? 

Ära usu kõike, mida kuulujuttude tasandil räägitakse. Vaatame üle peamised müüdid tervisliku ja «tervisliku» toidu kohta. 

Müüt: kõik rasvad on halvad

Madala kalorsusega ja madala rasvasisaldusega toite propageeritakse sageli kui tervislikumaid valikuid. Kuid kas kõik rasvad on halvad? Vastus on ei. On olemas häid ja halbu rasvu. Piirata tuleks küllastunud- ja transrasvade tarbimist. 

Tervislikeks peetakse mono- ja polüküllastumata rasvu. Neid leidub näiteks pähklites, seemnetes, oliivides, avokaados ja rasvases kalas, need aitavad alandada vere kolesteroolitaset ning vähendada südamehaiguste ja insuldi riski.

Müüt: värsked puu- ja köögiviljad on tervislikumad kui külmutatud või konserveeritud

Külmutatud marjad ja köögiviljad
Külmutatud marjad ja köögiviljad Foto: Shutterstock

Peaaegu kõik puu- ja köögiviljad – värsked, külmutatud, kuivatatud või mahla pressitud – võivad olla tervisele kasulikud. Uuringud näitavad, et külmutatud või konserveeritud puu- ja köögiviljad võivad olla sama toitvad kui värsked. Lisaks maksavad need vähem. Ainus asi, mida jälgida, on lisatud koostisosad, nagu suhkur, küllastunud rasv ja naatrium. Võimalusel piirata nende toodete tarbimist, mis sisaldavad lisatud suhkruid ning soolasisaldusse tasub samuti süveneda, et mitte soovitatud päevast annust ületada. 

Müüt: taimsest toidust ei saa piisavalt valku

Valgud on vajalikud keha normaalseks toimimiseks. Kahjuks liiga sageli peetakse täisväärtuslikeks valkudeks vaid loomseid saaduseid, kuid ka vajaliku valgukoguse saamine taimsest toidust pole keeruline. Mõned parimad taimse valgu allikad on sojapõhised tooted, näiteks edamame oad ja tofu. Samuti on tublisti valku kaunviljades, näiteks ubades, kikerhernestes ja läätsedes. 

Müüt: sojatooted on ebatervislikud

Praegustele uuringutele toetudes ei ole kinnitust, et soja tarbimine tervisele kahju teeks. Erandiks on muidugi need inimesed, kellel on soja vastu allergia. 

Sojatooted sisaldavad ka toitaineid, mis võivad aidata vähendada südamehaiguste riski -kvaliteetseid valke, kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Sojaubades on loomsete valguallikatega võrreldes vähe küllastunud rasvu.

Müüt: mahetoidud on toitainete poolest rikkamad 

Mõiste «mahe» viitab sellele, kuidas põllumajandussaadusi kasvatatakse ja töödeldakse. Kui aga võrrelda mahetooteid mittemahedatega, siis need sisaldavad sama palju vitamiine, mineraale, antioksüdante, valke, lipiide ja muid toitaineid ning sama palju kaloreid.

Müüt: munad on tervisele kahjulikud

Munadel – eriti munakollastel – on pikka aega olnud halb maine kõrge kolesteroolisisalduse poolest. Uuringud on näidanud, et munades sisalduv kolesterool ei mõjuta oluliselt vere kolesteroolitaset. Toitumisspetsialistide sõnul on mõõdukas kogus süüa kuni kolm muna päevas. 

Müüt: gluteenivaba dieet on kõigile kasulik

Kui tegu pole talumatusega, pole tarvis gluteenist loobuda
Kui tegu pole talumatusega, pole tarvis gluteenist loobuda Foto: Shutterstock

Gluteen on teraviljades leiduv kleepvalk. Toidus ei ole gluteeni vältimine põhjendatud, kui tegu ei ole gluteenitundlikkuse või -talumatuse ehk tsöaalkiaga. 

Tagasi üles