Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

ÄRA VÄHKRE See lihtne meetod tagab pikema ja magusama une

Und oodates voodis rullides ei tule kehalised harjutused üldiselt pähegi, kuid selgub, et sellele tasub mõelda.
Und oodates voodis rullides ei tule kehalised harjutused üldiselt pähegi, kuid selgub, et sellele tasub mõelda. Foto: Shutterstock

Kvaliteetne uni ei ole ilmaasjata nimetatud tervise ja ilu alustalaks, kuid kahetsusväärselt paljud inimesed magavad liiga vähe ja katkendlikult. Õnneks saab une parandamiseks ise nii mõndagi ära teha, enne, kui unerohtudest abi otsida. 

Lühikesed võimlemisharjutused, mida korratakse nelja tunni jooksul enne magamaminekut iga 30 minuti järel, aitavad parandada une kvaliteeti ja kestust. 

Uus-Meremaa Otago ülikooli teadlased leidsid, et mõõduka intensiivsusega jõuharjutuste abil saab uneaega pikendada keskmiselt koguni 27 minuti võrra. Need harjutused ise võtavad aega vaid mõne minuti, kinnitab Daily Mail. 

Uneuuringutega tegelevad spetsialistid viisid läbi katse, milles osales 30 inimest vanuses 18-40 aastat. Kõik vabatahtlikud ütlesid, et neil on peamiselt istuv töö ja nad istuvad päeval kontoris vähemalt viis tundi, lisaks kaks tundi õhtuti kodus. Kogu uuringu perioodi jooksul tegid katses osalejad lihtsaid kolmeminutilisi raskustega võimlemisharjutusi, korrates neid iga 30 minuti järel kella 17.00-21.00 vahel. Iga treeningu lõik sisaldas kolme harjutuste ringi – kükid, sääretõsted ja põlvetõsted seistes.

Selle tulemusena selgus, et keskmiselt ei hakanud osalejad mitte ainult 27 minutit kauem magama, vaid hakkasid ka öösel harvemini ärkama. Õhtune treening ei häiri unekvaliteeti, hoolimata seni levinud vastupidistest unesoovitustest.

Tagasi üles