Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

KASULIK TEADA Värske uuring avaldab, mis on hea paarisuhte võti

Copy
Foto: Shutterstock

Oled ehk mõelnud, kuidas väikesed igapäevased hetked võivad mõjutada sinu ja su partneri suhet? Just sellele küsimusele püüdis vastust leida 2024. aasta uuring, millest anname tutvumisäpiga MeetnFly Sulle ülevaate.

Aprillis 2024 esitlesid kümme USA psühholoogiateadlast uuringu tulemusi, milles osales 106 erinevat paari, kelle keskmine vanus oli 23 aastat. Kõik paarid olid olnud koos vähemalt kaks kuud, neist 43 protsenti elasid koos.

Uuring keskendus helisalvestistele, kus paarid olid koos ja suhtlesid või suhtlesid telefoni teel. Tulemused näitasid selgelt, et igapäevastel suhtlusmomentidel on oluline mõju suhetele nii praegu kui ka tulevikus. Andmete analüüs näitas, et vaenulikkus, haavatavus, soojus ja mängulisus on määravad tegurid suhete kvaliteedi kujunemisel. Näiteks oli vaenulikkus, eemaletõmbumine ja haavatavus seotud suurema agressiooniga, samas kui haavatavus oli seotud ka madalama rahuloluga suhtes.

Uuring kinnitas, et nii enda kui ka partneri vaenulikkus olid seotud suurema agressiooni ja madalama rahuloluga umbes aasta hiljem. Lisaks ilmnes, et enda eemaletõmbumine ennustas hilisemat agressiooni toimepanemist, samas kui partneri eemaletõmbumine oli seotud madalama hilisema suhte rahuloluga. Positiivsest küljest aga näitasid soojus ja mängulisus, et need käitumismustrid aitavad kaasa suhte püsimisele.

Salvestised pakkusid huvitavad ülevaated paaride igapäevaelust, kus jäädvustati erinevaid tegevusi ja asukohti, näiteks koos köögis laulmine või tänavanurgal vaidlemine parkimiskoha pärast.

Kokkuvõttes näitab uuring, et igapäevased suhtlusmustrid on määrava tähtsusega hilisemate suhtetulemuste ennustamisel. Vaenulikkus ja eemaletõmbumine mõjuvad suhte agressiivsusele, samas kui soojus ja mängulisus toetavad suhte stabiilsust, rõhutades väikeste, südamlike ja lahkete žestide tähtsust paaride igapäevaelus.

Loodetavasti said näpunäited, kuidas valida kommunikatsioonistiili, mis aitab sinu praegusel või tulevasel suhtel kesta aastaid.

MeetnFly on Eesti tutvumisportaal ja -äpp, mis ühendab turvaliselt Eestis püsisuhet otsivad inimesed. Loo endale tasuta konto juba täna!

Tagasi üles