Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Kuningast prints George'ini: neid Briti kuningapere liikmeid on proovitud tappa või röövida

Prints George
Prints George Foto: Tom Simpson / SIPA / Scanpix

Briti kuningaperekond on alati suure avaliku tähelepanu all ning neil on muljet avaldav turvameeskond nende elu ja tervise eest seismas. See ei ole sugugi liigne ettevaatus, kuningapere liikmeid on korduvalt röövitud ning isegi tappa üritatud. 

Maailma ühe kuulsaima perekonnana on Ühendkuningriigi kroonitud pead olnud aastakümnete jooksul korduvalt liikuvaks märklauaks. Keda neist on hirmutavad olukorrad tabanud? 

Printsess Anne – 1974

50 aastat tagasi pääses printsess Anne inimröövikatsest ilma ühegi kriimuta. 

1974. aastal sõitis 23-aastane printsess Anne oma esimese abikaasa, kapten Mark Phillipsiga heategevusürituselt tagasi Buckinghami paleesse. Üks auto blokeeris nende tee ja selle juht Ian Ball tõmbas välja tulirelva. Ball tulistas Anne autojuhti, tema turvatöötajat Jim Beatonit ning lähedalasuvat tabloidiajakirjanikku, kes üritas sekkuda.

Juhusliku möödakäijana õnnestus endisel poksijal Ron Russellil Balli lüüa ja Anne sündmuskohalt eemale aidata, enne kui appi saabunud teist politseiohvitseri tulistati.

Kõik neli meest paranesid vigastustest ja kuninganna Elizabeth II autasustas neid medalitega. 

Kuninganna Elizabeth II – juuni 1981

Kuninganna Elizabeth II
Kuninganna Elizabeth II Foto: REUTERS / Fiona Hanson / POOL / Scanpix

1981. aasta Trooping the Coloril osalenud rahvahulgad olid tunnistajaks šokeerivale hetkele, kui 17-aastane Martin Serjeant tulistas hobuse seljas olnud kuninganna Elizabeth II pihta. Mees tulistas monarhi poole kuus korda, enne kui politsei ja turvamehed ta kinni võtsid ning arreteerisid. 

Kuninganna oli küll juhtunust šokis, kuid taastus kiirelt, rahustas oma hobust Birmat ning nad jätkasid vapralt rongkäigus osalemist. 

Kuninganna Elizabeth II – oktoober 1981

Hiljem samal aastal üritas Christopher John Lewis kuningannat Uus-Meremaa ringreisi ajal tappa. Relva peites tulistas ta läbi akna kuninganna pihta. Ta arreteeriti kaheksa päeva hiljem tulirelva ebaseadusliku omamise ja tulirelva ebaseadusliku kasutamise eest.

Kuningas Charles – 1994

1994. aastal pidas toonane Walesi prints Charles Austraalias kõnet, kui tema poole tulistas kaks lasku David Kang. Charles jäi näiliselt häirimatuks.

Foto: ALPR / ADM / Capital Pictures / Scanpix

Mees ei kavatsenud enda sõnul kunagi kuninglikku perekonda kahjustada, vaid lootis Austraalia kinnipidamiskeskustele tähelepanu juhtida. Talle mõisteti 500 tundi üldkasulikku tööd.

Prints George – 2018

2018. aastal mõisteti eluks ajaks vangi Husnain Rashid, kuna ta õhutas sõnumisaiti Telegram kasutades väikese prints George'i vastu rünnakut.

Ta tunnistas end terrorismi õhutamises süüdi pärast seda, kui oli jaganud mitmeid soovitusi rünnaku korraldamiseks ning jagades pilte George'i koolist.

Kuninganna Elizabeth – 2021

2021. aasta detsembris tunnistas Jaswant Singh Chail, et tungis ammuga relvastatult Windsori lossi territooriumile, lootes tappa kuninganna Elizabeth II.

Mehe sõnul tahtis ta kätte maksta 1919. aasta Amritsari veresauna eest Indias.

Ta tunnistas end süüdi riigireetmise seaduse paragrahvis 2, samuti relva omamises ja tapmisähvardustes. Politseiuurijale tunnistas ta: «Ma olin siin, et tappa kuninganna.»

Tagasi üles