Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

NAUDI ELU Just nii vabaned lihtsa vaevaga üleliigsest stressist

Copy
Igapäevaelu kohustuste kõrvalt ei tohi ära unustada iseennast ja vaba aega.
Igapäevaelu kohustuste kõrvalt ei tohi ära unustada iseennast ja vaba aega. Foto: Shutterstock

Kas oled kunagi nõustunud projektiga, mida Sa hiljem kahetsed, sest algul põnevana näiv väljakutse on osutunud liiga keeruliseks? Meie kiire eluviisiga maailmas on keeruline öelda «Ei», kuid keeldumine võib muuta elu nauditavamaks. Avasta viisid, kuidas ja millele öelda «Ei», et enda elu kergemaks teha! 

Väljakutsuva ülesande võtmine, näiteks arusaamatuna näiva raamatu lugemine, võib sageli viia sügava arusaamiseni: kui oluline on teada, millal öelda ei. See võitlus toob esile laiema probleemi – tunne, et «Ei» ütlemine sulgeb uksi võimalustele, mida soovid hilisemalt tulevikus teostada, ning jätab sinust ebausaldusväärse mulje ja hirmu tühistamise ees. 

Kiusatus öelda jah 

Maailmas, kus antakse pidevalt võimalusi kõigest kinni haarata, on lihtne langeda lõksu ja öelda kõigele jah. Tavapärane tarkus endalt küsida: «Kas ma tahan seda teha?» jäetakse uute väljakutsete ja ülesannete vastuvõtmise kiirustades sageli kahe silma vahele. 

Hirmutunne ilmajäämise ees on tihtipeale suurem, mis viib tavaliselt selleni, et enda peale võetakse rohkem kohustusi, kui neid suudetakse täita. 

Vastandumine tagasilükkamise hirmuga 

Üks peamisi põhjuseid, miks ei taheta öelda «Ei», on hirm väljajäetuse tunde ja sellega kaasneva emotsionaalse mõju ees. «Ei» ütlemise valu võib põhjustada pikaajalisi enesekahtluse ja -vaatluse perioode. Just hirm äratõukamise ees võib muuta võimalustest keeldumise uskumatult keeruliseks, isegi, kui need hirmud on põhjendamatud. 

Kuidas see vastu võtta? 

Aktsepteerimine

Kui seisate selliste hirmudega silmitsi, tuleb esmalt aktsepteerida sellega kaasnevat. Tunne, et oled kedagi alt vedanud, tuleb tihtipeale enda seest ja pole enamikus olukordades valdav. 

Piirid 

Austage enda piire! See tähendab oma piiride teadvustamist ja mitte ülepühendumist. 

Eneseteadvus 

Olge teadlik väljaütlemata ootustest ja hinnangutest nii enda kui ka teiste suhtes. Selline eneseteadlikkus võib aidata mõista tõelisi hirme. 

Emotsionaalsus

Lubage endal tunda ka negatiivseid emotsioone, kuid käsitlege neid rahulikult ja lugupidavalt. Nendel tunnetel ei tohi lasta enda tegevusi dikteerida. 

Nende strateegiate elluviimine on nagu kasvuprojekt, mis nõuab pingutust ja pühendumist, kuid teekond «Ei» ütlemise poole võib viia lõpuks tasakaalukama ja täisväärtuslikuma eluni. 

«Ei» ütlemise tasu 

Selle kunsti omaksvõtmine toob ellu palju positiivsust, sest see võimaldab rohkem aega ja energiat pühendada sellele, mis on tõeliselt oluline, olgu selleks isiklikud kired, perekond või lihtsalt paus, et nautida elu. See seisneb tasakaalu leidmises ja mõistmises, et igast võimalusest ei pea kinni haarama. Mõnikord on kõige parem otsus jääda passiivseks, et jätta ruumi sellele, mis on tõeliselt vastavuses Su väärtuste ja võimalustega. 

Tagasi üles