Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

See tavaline toidulisand aitab jonnakatest punnidest lahti saada

Copy
Foto: Shutterstock

Värske Saksamaal läbi viidud uuringu käigus avastati, et aknepõdejatele võib kasu olla Vahemere dieedist ja oomega-3-rasvhapete toidulisanditest. Ajakirjas Journal of Cosmetic Dermatology avaldatud uuringus jälgiti 60 inimest, kes olid aastaid kannatanud kerge kuni mõõduka akne all.

Osalejad olid enamasti 20. eluaastate keskpaigas naised, kes ei võtnud retsepti alusel välja kirjutatud akneravimeid. Enamik neist teatas rahulolematusest oma varasemate akneravimitega – ja peaaegu kõigil oli uuringu alguses oomega-3-rasvhapete puudus.

Oomega-3-rasvhapped on rakkude funktsioneerimiseks hädavajalikud, eriti silmades ja südames. Organism neid loomulikult ei tooda, kuid neid saab kätte sellistest toiduainetest, nagu kala, Kreeka pähklid, linaseemned ja lehtköögiviljad. Oomega-3-rasvhapetel on põletikuvastane toime. Uuringud on näidanud, et tervislikud rasvad leevendavad aknet.

Tervislik, tasakaalustatud toitumine, mis hoiab veresuhkrut stabiilsena, aitab võidelda punnide vastu. Veresuhkru hüppeline tõus põhjustab põletikku ja ärgitab keha tootma liigset rasu – mis võib põhjustada aknet.

Uuringus julgustati osalejaid sööma töötlemata, hooajalisi, taimekeskset Vahemere kööki ja vältima ülitöödeldud toite, piimatooteid ja liha. Vabatahtlikud võtsid päeva põhitoidukorraga oomega-3 toidulisandeid ja 16-nädalase uuringu jooksul annust tõsteti.

Oomega-3-rasvhapete tase oli alguses umbes 4,9 protsenti. Teadlased ütlesid, et need, kes ületasid kaheksa protsenti, kogesid, et akne vähenes märkimisväärselt. Samas rõhutas uuringu autor Anne Guertler, et seda ei tohiks võtta kui retseptiravimite asendust, vaid kui väärtuslikku lisandit oma akne raviplaanile. Guertleri meeskond märkis, et mõned inimesed jäid uuringust välja, kuna nende akne süvenes, kirjutas New York Post. Edasised uuringud peaksid hindama, kas oomega-3-rasvhapete taseme tõstmine veelgi annab täiendavat kasu.

Tagasi üles