Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

KAS TÕESTI? Inimesed väidavad, et see segu on sama tõhus kaalulangetaja kui Ozempic (1)

Copy
Foto: Shutterstock

Kas tõesti on võimalik asendada kurikuulus diabeediravim, mida paljud hoopiski kilode kaotamiseks kasutavad, mingi enda kokku keeratud maavillase seguga? See on üks uusimaid küsitava loogikaga trende, mis levib Tiktokis. Mõistagi ei arva keegi, et see diabeedi puhul aitaks, kuid väidetakse, et aitab samamoodi peeneks saada nagu Ozempic.

Imejoogi valmistamiseks leotatakse pesemata riisi 250 ml kuumas vees, seejärel tuleb riis eemaldada ja lisada allesjäänud hägusele vedelikule laimimahla. Parimate tulemuste saavutamiseks soovitavad tiktokkerid seda hommikul esimese asjana juua. Paljud väidavad, et nad on päeval vähem näljased ja kilod kukuvad kolinal.

@dodicreations Rice-zempic Challenge Day 6 update. #ricezempic #resistantstarch #whiterice #prebiotic #hotwater @TheChorroKing💩👑 ♬ Whistle, ukulele, fun camping and cooking / Long(1283367) - Minimal-8

Mida arvab asjast ekspert? «On väga ebatõenäoline, et see jook pakub samu eeliseid nagu kaalulangetusravimid,» ütles toitumisekspert Lauren Manaker. Tõenäoliselt ei toimu su kaalus mingeid muutusi, kui sa ei muuda oma toidusedelit ega elustiili, kuid samas ei usu Manaker ka, et riisivedelik suurt kahju teeks.

Pesemata riisil olev resistentne tärklis võib muuta riisivedeliku prebiootikumiks (mis vähendab puhitust ja toidab häid soolestikubaktereid). «Meil ei ole usaldusväärseid andmeid, et täpselt kinnitada, kui palju toitaineid, sealhulgas prebiootilisi kiudaineid, see jook sisaldab,» ütles Manaker. «Kuna tundub, et paljud Tiktokis ei armasta selle maitset, siis on parem süüa midagi, mis on kindlalt kõrge resistentse tärklisesisaldusega ja mis sulle tegelikult maitseb.» Sellised toiduained on näiteks pähklid, oad, jahubanaanid ja seemned.

Kuid kas riisivedelikust siis üldse mingit tolku on? «See jook on hüdreeriv ja laimist saab C-vitamiini,» ütles Manaker väljaandele PopSugar. Rohkema vee joomine toetab ka seedimist ning energia ja toitainete omastamist, mis on iseenesest juba väike võit.

Lõppkokkuvõttes pole riisivedelik mingi võluvitsake. Üldse ei tasuks oma kehaga eksperimenteerida, vaid võtta kõike mõistuse ja mõõdukusega.

Tagasi üles