Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Ekspert: need 5 levinud suhtenõuannet on täielik jama

Copy
Foto: Shutterstock

Internetiga on see häda, et kõik võivad esineda asjatundjana ja väga lihtne on uskuda nõuandeid, mida me tahame uskuda ja ülejäänu kõrvale heita. Paraku ei aita see meil luua eluterveid suhteid. Psühholoog Crystal Jackson toob välja levinud suhtenõuanded, mis on tema sõnul täielik jama.

Mehelik-naiselik polaarsus

Kõik suhtealased nõuanded, mis keskenduvad mehelikkusele ja naiselikkusele, on lihtsalt halvad, kirjutas Jackson. See tähendab nõuandeid, mis viitavad, et mehel on vaja tugevat mehelikku energiat, et naine saaks olla naiselikult pehme ja hoolitsev. Teisisõnu, hulgaliselt ilusaid sõnu, mis tugevdavad vananenud soonorme – alfaisane ja traditsiooniline naine. Kuid me ei vaja rohkem naiselikke või mehelikke inimesi, et luua tugevaid suhteid, vaid autentsust, ausust, lähedust, intiimsust ja järjepidevust. Neil omadustel pole aga midagi pistmist sooga.

Partneri testimine

Tavaline on näha suhtenõuandeid, mis kutsuvad ühel või teisel viisil üles partnerit testima. Kuid keegi ei taha tunda, et kogu nende suhe on üles ehitatud teatud kriteeriumide läbimisele, et jõuda järgmisele, loodetavasti turvalisemale tasemele. Kindlasti ei loo see intiimsust.

On suur vahe, kas pidada vestlusi, et välja selgitada omavaheline sobivus või panna inimest proovile. Kui sa püüad kedagi armukadedaks teha või nõuad, et ta seaks sind esikohale, kui tal on muid kohustusi, et näha, kuidas ta käitub ja selle põhjal otsustada, kas ta kukkus läbi või ei, õõnestab see suhet.

Karistamine

Karistada inimest vaikimise või intiimsuse keelamisega pole hea nõuanne, sest see kahjustab suhteid. Selle asemel anna partnerile teada, et ta tegi sulle haiget. Karistamine ei aita luua turvalist ja tervet suhet. Parem on suhtest lahkuda, kui jääda sellisesse, mille lähedus on täiesti katkenud.

Sageli on karistamine alateadlik käitumine, mida oleme õppinud teistelt paaridelt või varasemates suhetes, kui märkame, et vaikust on võimalik kasutada relvana, sest see tekitab teises rahutust.

Süüdistamine isikliku vastutuse asemel

See puudutab kõiki sotsiaalmeedias olevaid postitusi, mis räägivad nartissistidest eksidest. Igasugune suhetealane nõuanne, mis julgustab süüdlast leidma, on halb. Ei ole eluterve nimetada probleemiks ühte inimest ja keelduda sellest kaugemale vaatamast. (See ei kehti vägivaldsete suhete puhul, kus väärkohtlemise tuvastamine on ohvri paranemisprotsessi jaoks vajalik.)

See on valus tõde, et meie valime oma suhted ja mõnikord teeme halbu valikuid. Nõuanded, mis julgustavad meid kogu süüd teisele veeretama, ei aita meil areneda ning hoiavad meid kordamas mürgiseid suhtemustreid. Kui õpime oma vigadest, saame luua tulevikus paremaid suhteid.

Kõige tähtsam on pühendumine

Nõuanded, mis peavad pühendumist tähtsaimaks, sageli ignoreerivad väärkohtlemist, toksilisust, truudusetust ja muud kahjulikku käitumist. See on märk edukast ja hästi kohanevast inimesest, kes tunnistab, et suhet ei anna enam parandada. Pühendumine on mõistagi suurepärane, aga keegi ei peaks mürgises suhtes virelema ja seda normaliseerima, kirjutas Jackson väljaandes YourTango.

Tagasi üles