Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

ETTEVAATUST Kui soovid jalutades kaalust alla võtta, siis ära neid vigu tee

Copy
Foto: Shutterstock

Kõndimine on üks lihtsamaid ja tõhusamaid asju, mida ette võtta, kui soovid langetada kehakaalu. Kõndida on üpris lihtne, see mahub hõlpsasti igapäevaellu ning ei vaja erivarustust. Täitsa tasuta pealekauba!

Vaatamata kõndimise näilisele lihtsusele saboteerivad paljud inimesed end kogemata ning ei kaota kaalu. Allpool on kirjas kõige levinumad kõndimisvead ja praktilised näpunäited, kuidas asja parandada.

Ei kõnni piisavalt

Kuigi kõndimine on fantastiline viis, et kalorid põlema pista, ei piisa rahulikust jalutuskäigust paar korda nädalas. Tuleb kõndida piisavalt, et tekiks kaloridefitsiit.

Eesmärk on teha nädalas vähemalt 150 minutit mõõdukat või 75 minutit intensiivset trenni. Kui oled alles alustanud, suurenda järk-järgult oma igapäevast sammude arvu ja sea eesmärgiks umbes 10 000 sammu päevas. Kõnni iga päev, sest järjepidevus on edu võti.

Ei suurenda intensiivsust

Mugavas tempos kõndida on parem kui üldse mitte kõndida, aga kui eesmärk on kaalust alla võtta, tuleb intensiivsust tõsta. Mõned lihtsad nipid selleks:

  • Viska selga raskusvest, seljakott või kõnni hantlitega.
  • Kõnni ebatasasel maastikul.
  • Tõsta tempot.
  • Kõnni vaheldumisi kiiresti ja aeglasemalt

Sa ei tee soojendust ega jahuta end maha

See on tavaline viga, mistõttu inimesed kipuvad end vigastama. Kõnni viis kuni kümme minutit aeglaselt, et tõsta pulssi järk-järgult ja valmistada lihaseid trenniks ette. Samamoodi võimaldab jahtumisperiood jalutuskäigu lõpus pulsil normaliseeruda ja vältida lihaste jäikust.

Ei pööra tähelepanu toitumisele

Kehvad toitumisvalikud nullivad saavutused ka siis, kui kõnnid regulaarselt. Väldi kõrge kalorsusega, suhkrurikkaid ja töödeldud toite ning keskendu tasakaalustatud toitumisele, mis sisaldab rohkesti köögi- ja puuvilju, lahjat valku ja täisteratooteid.

Ei joo piisavalt

Paljud inimesed unustavad vett juua, eriti kõndides. Sel juhul sa aga väsid ja jaks väheneb, mistõttu on raskem ka regulaarsete jalutuskäikudega jätkata.

Kannad valesid jalanõusid

Valed jalatsid teevad jalad katki ja nii ei tule ka kõnnist midagi välja. Jalanõudel peaks olema korralik tugi ja polsterdus, et sa jalgu ära ei põrutaks ning midagi valutama ei hakkaks.

Ei tee jõutrenni

Ainult kõndimisele lootmine on tavaline viga. Kui teed kaks korda nädalas jõutrenni, saavutad märkimisväärselt paremaid tulemusi. Asi on selles, et jõutrenn kasvatab lihaseid, nii et sa põletad rohkem kaloreid ka puhkeolekus.

Ei taastu

Puhkus ja taastumine on sama olulised kui trenn ise. Kui sa ei anna jalutuskäikude vahel kehale piisavalt puhkust, siis sa väsid ja võivad tekkida vigastused.

Ei muuda kõnnimarsruuti

Sama teed kõndimine muutub üksluiseks ja huvi kaob. Et sul oleks põnev, siis muuda oma kõnnimarsruuti pidevalt. Avasta uusi linnaosasid, parke või radu. Vaheldus on ju elu vürts!

Allikas: EatThis

Tagasi üles