Christina Applegate heitles «Tuvikeste» ajal raske haigusega

Naine
Copy
Christina Applegate.
Christina Applegate. Foto: Frazer Harrison / Getty Images via AFP / Scanpix

Näitleja Christina Applegate saavutas kuulsuse 1980. aastate komöödiasarjas «Tuvikesed», milles ta kehastas teismelist Kelly Bundyt. 11 hooaega kestnud sarjas näidelnud Applegate oli seal esimest korda üles astudes vaid 15-aastane. Tõusuteel tippu kandis ta aga rasket koormat, millest ta pole varem rääkinud.

Taskuhäälingus «MeSsy» avaldas 52-aastane naine: «Ma lihtsalt jätsin end aastaid toidust ilma.» Ta kirjeldas seda kui «kuradima enesepiinamist».

Staari ema pani ta 1987. aastal kaalujälgimisprogrammi – samal aastal, kui ta debüteeris «Tuvikestes». Kuid tema kehakuvandiga seotud probleemid algasid juba enne seda, kui üks naabruskonna poiss teda paksuks nimetas.

Applegate kirjeldas oma ema väga võistlushimulisena. «Kui ma sain oma kaalu 50 kilole, küsis ta, kuidas ma seda tegin. Ja põhjus oli see, et mul oli söömishäire,» rääkis ta.

Oma heitluste haripunktis sõi Applegate vaid viis mandlit päevas ja keeldus kodust lahkumast, kui ta oli söönud hoopis kuus. Samas pidi sarja kostüümiosakond tema XS suuruses rõivaid kokku võtma, sest need jäid talle suureks.

Sarja tegijad olid tema pärast mures. «Nad ütlesid, et Christina ei söö kunagi. Nad rääkisid minuga sellest. Aga enda silmis olin ma hiiglaslik.»

Arutelu söömishäire üle tekkis taskuhäälingus seetõttu, et Applegate tunnistas, et deemon tema peas on pärast tema hiljutist kaalutõusu väga tugevalt tagasi tulnud ja see hirmutab teda. Ta ütles, et pärast multiskleroosi diagnoosi 2021. aastal, on ta juurde võtnud 20 kilo.

Multiskleroos on tõsine terviseseisund, mis mõjutab nii aju kui ka seljaaju. Sümptomiteks on nägemishäired ja raskused käte-jalgade liikumise kontrollimisega, tasakaaluhäired, lihaste jäikus, tuimus ning raskused mõtlemise, õppimise ja planeerimisega.

«Tuvikesed»: Christina Applegate, Katey Sagal, Ed O'Neill, David Faustino.
«Tuvikesed»: Christina Applegate, Katey Sagal, Ed O'Neill, David Faustino. Foto: imago stock&people / Scanpix

«Kui sa elad anoreksiaga nii kaua nagu mina oma varases elus, siis on seda alati natuke tunda,» ütles Applegate. «See vaevab mind alati, kehadüsmorfia ja kõik need asjad.»

Arvestades, et multiskleroos on progresseeruv haigus, on näitleja öelnud, et pole kindel, kas ta kunagi enam näitleb, vahendab UniLad.

Anoreksia (ld anorexia nervosa) on söömishäire, mille tõttu kaotab inimene kaalu rohkem, kui on tervislik. Esineb tugev hirm kehakaalu tõusu ees ja kehapilt on moonutatud. Häire avaldub alatoitumises, mis muudab inimese endokriinsüsteemi ja ainevahetust.

Anoreksiaga inimene

  • mõtleb enamiku ajast toidule, söömisele ja kaloritele;
  • loob toidu ja söömisega seotud reegleid;
  • jätab vahele ja väldib avalikus kohas söömist;
  • peidab sageli oma kõhnust ja eitab probleemi olemasolu.

Allikas: Tartu Ülikooli kliinikum

Söömishäire kahtlusel tuleks pöörduda kõigepealt perearsti juurde, kes teeb esmase läbivaatuse, hindab olukorda ja suunab patsiendi vastavalt vajadusele edasi. Patsiendi seisundi järgi valitakse ravitaktika – kas ambulatoorne või statsionaarne ravi, vajadusel haiglaravi.

MTÜ Söömishäirete Liit ühendab söömishäirete all kannatavaid inimesi, nende pereliikmeid ja sõpru-lähedasi. Liit teeb koostööd spetsialistidega, kellel on sobiv väljaõpe ning kogemus söömishäirete ravis ja rehabilitatsioonis.

Tagasi üles