NAISTEJUTUD ⟩ Toitumishäirete all kannatajate karmid lood: «Paljalt nägin välja nagu helesinine, kondine kana nõuka-aja kaubandusest»

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
Toitumihäirete all kannataja võib välja näha peaaegu täiesti normaalne, kuid see on petlik. Lisaks teeb enesenäljutaja kõik, et probleemi saladuses hoida. Hirm, häbi ja enesevihkamine on sedavõrd suured.
Toitumihäirete all kannataja võib välja näha peaaegu täiesti normaalne, kuid see on petlik. Lisaks teeb enesenäljutaja kõik, et probleemi saladuses hoida. Hirm, häbi ja enesevihkamine on sedavõrd suured. Foto: Erakogu
  • Naised ja numbrid - tundlik teema
  • Kolm naist paljastavad isiklikud ja karmid toitumishäirete lood
  • Paljastame meie isilikud delikaatsed numbrid, mida naised kirglikult varjavad
  • Kuidas kaalumülkast välja rabeleda?

Kristinka räägib esimest korda ausalt ära kõige tumedama episoodi oma elus: «Olin rängalt kimpus toitumishäiretega. Seisin tükk aega ülikoolis trepi ees ja kogusin jõudu, et sealt üles minna...» Ülimalt ausate paljastustega tulevad välja ka teised. Heidi sattus söömishäiretega tilgutite alla ning Liia elus oli periood, kus ta jättis menüüst välja praktiliselt kõik, et ometi alla võtta.

Saate teemaks on "Naised ja numbrid". Stuudios on külas rakendusteatri Tuum näitleja Liia Kanemägi ja Naistejuttude püsikülaline Heidi Ruul. Saatejuht Kristina Herodes.

Kristinka räägib esimest korda südamelt ära, et kannatas varases nooruses toitumishäirete all. «Mu ribid olid väljas nagu klaveriklahvid. Riided seljas nägi kõik see ilus välja, aga paljalt nägin välja nagu helesinine, kondine kana nõuka-aja kaubandusest. Ja ise ma arvasin kõik see aeg, et ma peaksin veel alla võtma!» 

Õnneks andis elu piisavalt radikaalse häirekella, mis aitas enesevihkamiseni jõundud toitumishäirest välja tulla. «See on vägivald enda keha vastu! Ja mis eriti õudne - sind lakkamatult kiidetakse selle eest! Komplimendi-kalašnikov aina töötas. Nälginud ja alatoidetud mind surus see aina rohkem ja rohkem raami, millest ei tohtinud välja kukkuda. Ja kui see on ainus tunnustus, mida sa saad, seostadki sa oma väärtuse vähe kaalumisega.» 

Millised igapäevased naudingud kaasnevad toitumishäirega? «Kaotad täielikult võime sügavalt magada, kuna oled pidevalt näljane. Mäletan kuidas ma enne loengut trepi ees seisin ja kogusin vaimujõudu, et jaksata sealt üles minna. Mul lihtsal ei olnud energiat ega jõudu. See on košmaarne.»

«Naiste selstkondades on pidevalt kaalumured üleval ja kui sa kaas-kurtmises ei osale, tundud sa paha. Kuid me võiks sellest probleemist lihtsalt välja astuda!»

Heidi Ruul ja Kristina Herodes, Naistejutud
Heidi Ruul ja Kristina Herodes, Naistejutud Foto: Konstantin Sednev

Heidi Ruul on elus kaalunud nii 15 kilo vähem kui 20 kilo rohkem kui täna ning tunnistab, et maaldeb kaaluteemaga tänaseni. «Aastaid tagasi, siis kui ma hästi vähe kaalusin, hakkas stabiilselt iiveldama,» meenutab Heidi. «Ilmselt närvidest. Siis ma lihtsalt ei söönud päevi kuni ma ei suutnud enam õieti püstigi seista!»

Naine sai aru, et ilmselgelt nüüd oleks vaja uuesti sööma hakata. «Aga siis ei püsinudki enam midagi sees! Kõik tuli kohe tagurpidi tagasi. Lõpetasin haiglas tilgutite all.»

Keha mitte toitmine on eluga riskimine. «Tegelikult ongi nii,» tunnistab Heidi. «Ma ei mäleta enam midagi sellest, mida arstid mulle rääkisid. Olingi voodis pikali, kuskil ei käinud, koguaeg olid kanüülid käes... »

Heidi Ruul
Heidi Ruul Foto: Taimo Tammik

Liia Kanemägi on näitlejana kaaluga palju dialoogi pidanud. «Seisime lavaka vastuvõtuvoorus seal lava peal ja meie ülemkomissar Kalju Komissarov ütles meile: «Nii, tüdrukud! Kõigil tuleb suve jooksul viis kilo alla võtma!» Loomulikult polnud noorel tüdrukul aimugi, kuidas seda teha. See oli klassikaline probleemi kasvatamine noore naise elus, mis tihti kogu elu üle võtab.

Liia püüdis alla võtta toitudes vaid piimast ja saiast... Proovis ka tervist tapvat dieeti ühest õunast ja lihapirukast päevas. Kuula ja saa teada, kuidas näitlejanna ja teised naised saates kaalumülkast välja rabelesid. Lisaks paljastame kõik meie isilikud delikaatsed numbrid, mida naised kirglikult varjavad.

Kui sind kõnetab teema «Naised ja numbrid» saad rohkem infot siit.

Liia Kanemägi
Liia Kanemägi Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles