SUUR ÜLEVAADE Võrratu! Pitsist trikood ja päikeseloojangust bikiinid (3)

Tallinn Fashion Week tegi ajalugu
Siret Design, Tallinn Fashion Week 2024. Foto: Erlend Štaub
Copy

Sellist moenädalat pole Eestis näinud mitte keegi! Kõrgmood kõndimas sillerdaval veel, ilusam kui elu. Need õnnelikud, kes Kalev Spa saali mahtusid, said tõesti osa millestki ainulaadsest. Kuid ka sinul on see võimalus – vaata ära meie 11 videot, galeriid ja suur ülevaade kõigest toimunust!

Vaata tempokat ülevaatevideot selle aasta moe suursündmuselt. Kahe pika ja põneva moepäeva parimad hetked on kokku kogutud kolme minutisse siin:

Kõrgmoe kuninganna

«Vapustav! Tõeline pärl,» ütles esireas istuv moeekspert Anatoli Ein tuliselt, kui äsja oli lõppenud Kristina Viirpalu õhkõrn haute couture'i etendus. Selliseid käsitöömahukaid unelmaid, mis löövad laineid ja lõikavad loorbereid igas maailma moepealinnas ning punasel vaibal, suudab lavale panna just Viirpalu.

Kristina Viirpalu Couture, Tallinn Fashion Week 2024.
Kristina Viirpalu Couture, Tallinn Fashion Week 2024. Foto: Erlend Štaub

Iga mudel tema loomingust koosneb käsitöömeistrite sadadest töötundidest ja mõjub lummavalt. Kuid on üks mustkunstitrikk, mida tõesti tundub kõige paremini valdavat just Viirpalu – tema paljastavates mudelites on alati kõrgklassi hõng, ei iial odavust ega tühist edevust. Kuidas ta seda küll teeb? «Ma ei talu labasust,» avaldab moelooja. «Küllap minu eripära ongi see, et seksikus ei ole sümbioosis labasusega.» Vaata suurt galeriid!

Embassy geeniused

Aldo Järvsoo tuliuus looming sobiski vee peale nagu valatult. Kollektsiooni «Hoovus» pastelne tüllivahune maailm on inspireeritud veealusest imemaailmast, kus hõljuvad müstilised olendid ja veetaimed. Unenäolisele veemaailmale vastandub meremeeste riietusest inspireeritud konkreetne madrusetriibustik. «See, et see toimub Kalev Spas, on nii rahustav ja mõnus,» muljetas moelooja vahetult peale lavalt maha astumist. «Meil pole kunagi nii pingevaba lavatagust elu olnud kui siin.» Aldo tajus, et ka publik sai vee ja moe ühendusest lausa võimendatud elamuse. Vaata ka videointervjuud Embassy of Fashion moemaja disainerite Aldo Järvsoo, Riina Põldroosi ja Ketlin Bachmanniga!

Suurimaks pilgupüüdjaks ja moehitiks olid aga hoopis kohevad kleidid, mida Järvsoo sõnul hellitavalt juba rannapallideks kutsutakse.

Aldo Järvsoo kollektsioon.
Aldo Järvsoo kollektsioon. Foto: Erlend Štaub
Aldo Järvsoo kollektsioon. Rannapall on laval!
Aldo Järvsoo kollektsioon. Rannapall on laval! Foto: Erlend Štaub

Riina Põldroos tõi Kalev Spasse suveöö peomeeleolu ja avaldas, kust tema inspiratsioon nii värviliseks kollektsiooniks tuli.

«Sa vaata neid värve, mis vee pealt vastu sillerdavad – see ongi soovitus, mis värve sel kevadel kanda,» rääkis Riina vahetult pärast etenduse lõppu.

Tema kollektsioon «HOLA» pühitseb päikesepaistet, troopikat, mangokokteile ja mandoliinide mängu. Kleitidel on õide puhkenud kangast õmmeldud suured värvilised lilled ja vormi annavad lopsakad volangid. Need on rõivad, mis on loodud tähistamaks suve, sõprust ja erilisi hetki.

On vaid üks disainer, kes suudab kasutada roosat sellisel moel, et asi mõjub võimsalt ja stiilselt. Moenädalal teenis andekas moetalent Riina Põldroos humoorika hüüdnime Roosa-Riina, mis sekunditega sotsiaalmeedia avaruste ja tele-eetri kaudu massidesse jõudis.

«Mina küll ei leia, et roosa oleks kuidagi magus toon,» arvas Põldroos. Siin ongi tema saladus – sa oskad iga tooni karakterit tabada, kui sellesse austusega ja eelarvamuseta suhtud. Põldroos tõi lavale täiemahulise vikerkaare, millest roosa moodustas vaid tillukese siilu. Vaata täismahus kogu Riina kollektsiooni:

Ketlin Bachmann üllatas veepealset moemaja draama ja lihtsusega. Selles püüdsid pilke imelised kimonod, mida ta ise pigem mantliteks eelistas nimetada. Küütlevad toonid, millega need iludused modellide seljas särasid, tõid kõigile vaatajatele suveigatsuse põue.

«Need ei ole tegelikult kimonod,» märkis Bachmann moeprofile omase perfektsionismiga. «Need on kimonotest inspireeritud mantlid.»

Kuid hoolimata sellest sai juba õige mitmendas kollektsioonis imelisi kimonoid pakkuv moegeenius endale hüüdnime Kimono-Ketlin.

Tema kevad-suvine kollektsioon on disainerile omases võtmes vastuoluline, olles ühtaegu nii tume ja tõsine kui ka kerge ja mänguline. Disaineri käekiri on eksimatult äratuntav, sisaldades vältimatu koguse tumedat draamat ja nostalgilist dekadentsi. Omavahel on tervikuks saanud lihtsad siluetid, puhtad värvid ja Bachmannile omased kaunistusvõtteid. Tasub märgata ka drapeeringuid!

Mammu maiuspala

Hõrgu moemaiuspala pakkus Tallinn Fashion Weekil Mammu Couture'i moemaja kümnendat juubelit tähistav Maria Tammeorg. Kõik need õnnest säravad naised printsessikleitides, üks õhetavam ja kaunim kui teine, kummutasid müüdid sellest, et ilu tähendab noorust ja saledust. Oo ei! Leia vaid kleit, mis sinu kehakuju austab ja kallistab, ning ilu tuleb igas mõõdus! Vaata videointervjuud Mammu Couture andeka moelooja Maria Tammeoruga.

«Ma tean, kuidas figuuri naiselikkust rõhutada, nii et see oleks kaunis ja samal ajal mugav. Mina rõhutan seda keha kõige peenemat kohta. See on imeline taktika – silueti teeb silmapilk sihvakamaks ja jalad palju pikemaks. Ja seda sõltumata kaalust ja rõivasuurusest,» avaldas Tammeorg. Vaata kogu kollektsiooni imekaunist galeriid:

Kirgliku moelooja kümne aasta pikkust tööd oli pisaraid silmi toovalt kaunis näha.

Mammu Couture'i kümnendi looming klientide üll.
Mammu Couture'i kümnendi looming klientide üll. Foto: Erlend Štaub

Moenaudingut pakkus ka tuliuus must-valget ja pastelle liitev kollektsioon, kus nägi tetrise ruudurütme, Lydia hotelli lühtrimustreid ja legendaarse Jackie O. stiilis komplekte. «Mulle meeldib aina enam rafineeritud old money stilistika, mis ei pinguta selleks, et olla. Naine lihtsalt on ja kehtestab end elegantselt.»

Mässumeelsed uljaspead

Sandra Luks näitas Tallinn Fashion Weeki laval kollektsiooni koos nimeka disaineri Aivar Antonio Lätiga. Nende ühine etendus kandis nime NADA x LUKS. Vaata videointervjuud mõlema moeloojaga, mis on tehtud vahetult peale lavalt maha astumist.

Tallinn Fashion Weeki kõige oodatumate rosinate hulka kuuluvad disainerid, keda pole ammu nähtud. Nii oodati suure põnevuse ja elevusega NADA x LUKS etendust. Antonio elegantne, ent terava joonega minimalistlik rätsepatöö moodustas võrratu kontrasti Sandra Luksi mässumeelse teksaga. Vaata etenduse täismahus galeriid.

Kuid tulihingeline moe-rebel Sandra Luks sai lisaks hakkama veelgi uljama tükiga. Loe ise!

Ootamatu ja eriline

Moetalent, keda pole kuus aastat Eesti lavalaudadel nähtud ja kes saabus viimaks taas moepublikut oma pöörase stiilikeelega üllatama, on Jo Nurm uue märgiga Skeleton. Selle erilise looja hinge saad piiluda videointervjuus.

Vaata ka kollektsiooni, kus vaoshoitud värvigammast hoolimata oli uut ja üllatavat küllaga!
 

Moekangelanna on Kriss!

Tallinn Fashion Weeki kulminatsiooniks kujunes aga Kriss Sooniku sõu-defilee. Kui moepidu toimub otse vee peal, oleks patt, kui kõik laval kõndijad kuivaks jääksid. Hulljulge Soonik tegi selle tembu pikema jututa ise ära ja hüppas vette. Publiku aplaus oli maruline.

Kriss Soonik ütles, et modelle ju vette lükata ei saa, ning hüppas ise.
Kriss Soonik ütles, et modelle ju vette lükata ei saa, ning hüppas ise. Foto: Erlend Štaub

Kui Soonik kuulis, et Tallinn Fashion Week toimub Kalev Spas, vaimustus disainer ideest kohe. «Mis saaks olla parem koht meie uue ujumisriiete kollektsiooni esitlemiseks!»

Vaata videointervjuud disaineriga, kel on julgest tembust juuksed ikka veel märjad.

Tema energiast pakatav uus rõõmsavärviline mood näib koosnevat enesekindlast seksikusest, mida täiendavad uljad ideed ja mängulust. Sooniku unikaalseid rõivaid tellivad ja kannavad fashionista'd üle terve maailma.

Kujutelgem jalutamist liivarannal, froteehommikumantel tõmmatud üle ujumisriiete, nokkmüts kaitsemas silmi kiirte eest ning näpus raamat. Just selline naine inspireeris Soonikut Austraalias, kus teda lummas sealsete tüdrukute mõnus, muretu olek. «Ma nägin, kuidas tal on tulemas mõnus päev.»

Kuldse tunni litrisadu

Siret Design on moesõprade südamed võitnud eriliste tikanditega, mida ta liidab mugava trikotaažiga, nii et sära ja mugavus saavad kenasti kokku. Vaata videointervjuud moeloojaga.

Sel korral lisandusid kleitidele, komplektidele ja mantlitele ka superglamuursed tikitud rannariided, kõik päikeseloojangu hõrgus gammas.

Siret Design, Tallinn Fashion Week 2024. Moelooja Siret Esko ise modellidega laval.
Siret Design, Tallinn Fashion Week 2024. Moelooja Siret Esko ise modellidega laval. Foto: Erlend Štaub

Vee peale nagu loodud

Moemeister Katrin Kuldma näitas Amanjeda moemärgi all suvist elegantset kollektsiooni Loro Piana maailma kvaliteetseimast linasest. Helged helesinised ja kollased toonid särasid veepinnal eriliselt vastu. Vaata intervjuud Katrin Kuldmaga.

Saa osa kogu kollektsioonist nii naistele kui meestele. Katrin Kuldma põhimõte on mitte joosta kaasa moega, vaid luua midagi, mis on alati moes. «Kõige kaunim kollektsioon, mille Katrin kunagi teinud on,» õhkasid esirea fashionista'd, kel on ilmselt vaadatud nii mõnigi 30 aasta jooksul lavale toodud teos.

Unikaalsed mustrid

Võrratut elamust pakkus ka Anastassia Balaki originaalmustrites pilku paitav rannakollektsioon. Ei puudunud ka kuumad mudelid meestele, kelle seas astus lavale teletäht Anatoli Ein. Selleski etenduses kohtus mood veega, üks lavakaunitaridest demonstreeris kujundujuja talenti. Vaata videointervjuud moeloojaga.

Anastassia Balaki võrratu täismahus galerii kollektsioonist leiad siit.

Toimumine Kalev Spas mitmekordistas elamust

Põnev toimumispaik Kalev Spas tekitas elevust kõigi moeloojate ja ka põnevust väärtustavate külaliste seas. «Nii zen'i ja ägedat vaibi pole kunagi varem olnud,» kiitis Riina Põldroos.

Kalev Spa on Eesti ainuke bassein, kus saab iga päev ujuda 50 m pikkust distantsi. Seal treenib Eesti ujumiskoondis, toimuvad ujumistreeningud nii lastele kui täiskasvanutele. Peale veekeskuse asub samas veel spordiklubi, suur jõusaal, rühmatreeningud, neljatärnihotell, Ilukeskus ja romantiline restoran Allee.

Eks harjumatu ruum tekitas ka mõningast ebamugavust liiklemisel, kuid selle kompenseeris kuhjaga elamuse ainulaadsus ja moeline erksus. Võimalust vaadata moedefileed, mis sillerdab vastu helesinisel veel, istudes ise nii, et varbaotsad on peaaegu vees – no see elamus jääb küll eluks ajaks meelde. Tulihingelised fashionista'd ja moesõbrad aga armastavad elamusi. Mida arvasid külalised sellest, et mood ja ujula ootamatult ühte patta pandi?

Leidus küll ka mõni harv vingunoot inimestelt, kes pahandasid, et olid pidanud tulema ujulasse. Saalis domineeris siiski suurelt ja säravalt ülev, helge ja inspiratsiooniplahvatustest laetud moemeeleolu. Kalev Spa muutmine moetempliks oli hulljulge temp, mis õnnestus täiuslikult.

Leia kõik Tallinn Fashion Weeki lood Postimees Naine erirubriigist!

NADA x LUKS, Tallinn Fashion Week 2024. Moenädal vee peal Kalev Spas jättis kustumatu elamuse!
NADA x LUKS, Tallinn Fashion Week 2024. Moenädal vee peal Kalev Spas jättis kustumatu elamuse! Foto: Erlend Štaub
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles