ERGUTA SEEDIMIST Need toidud muugivad kõhu lahti (2)

Copy
Foto: Shutterstock

Soolestiku toimimine on väga individuaalne. Mõnel tuleb häda nr 2 peale kuni kolm korda päevas, teisel näiteks ülepäeviti. Kõhukinnisusest räägime siis, kui paksemale hädale on asja vähem kui kaks-kolm korda nädalas või kui roojamine on raskendatud liiga kõva väljaheite tõttu. Võib esineda ka muid sümptomeid: kõhu turse ja valu, täiskõhutunne, kõhupuhitus, iiveldus. Tegelemata kõhukinnisus võib tekitada näiteks hemorroide.

Kõhukinnisus on väga levinud probleem, mis mõjutab igas vanuses inimesi. Põhjuseks võivad olla mõned ravimid ja haigused, kuid kõht läheb kinni ka siis, kui inimene liigub liiga vähe ja ei söö piisavalt kiudaineid. Kõhukinnisust saab ravida käsimüügiravimitega, kuid esmane viis on siiski muuta oma elustiili. Muudatused peavad olema püsivad, et kõhukinnisus tagasi ei tuleks.

Samuti on teatud toiduained, mis muudavad kõhukinnisuse hullemaks. Nende hulka kuuluvad banaan, mustikad, valged makaronid ja kange must tee, milles sisalduvad tanniinid muudavad väljaheite tihkeks. Ka rohkelt juustu, liha, piimatooteid ning magusat tekitavad kõhukinnisust paljudel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles