5 toitu, mis kergendavad menopausi sümptomeid

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Menopaus on eluetapp, mida paljud naised kardavad. Menopausi sümptomid ulatuvad kuumahoogudest ja peavaludest kuni kehakaalu tõusu ja tõsiste meeleolumuutusteni. Hea uudis on see, et toitumisega saab leevendada mõnda neist sümptomitest. Allpool on nimekiri toiduainetest, mida proovida.

Sojaoad

Sojaoad sisaldavad fütoöstrogeene, mis jäljendavad östrogeeni toimet. Need aitavad vähendada kuumahoogusid, pakkudes kaitset südamehaiguste eest ja vähendades osteoporoosi riski. Muud fütoöstrogeenide allikad on seemned ja pähklid, rohelised oad, rabarber ja seller.

Päevalilleseemned

Päevalilleseemned on üks suuremaid E-vitamiini toiduallikaid, mis võib aidata vähendada kuumahoogude raskust ja sagedust. Mandlid, piiniapähklid, paprika ja soolamata maapähklid on samuti E-vitamiini allikad.

Paprika

Paprikas on kõvasti C-vitamiini, mis aitab toetada immuunsüsteemi ja veresooni ning toimib võimsa antioksüdandina. On näidatud, et C-vitamiin vähendab menopausi spetsiifilisi sümptomeid, sealhulgas kuumahoogusid, ning aitab säilitada kuseteede elastsust, et aidata võidelda uriinipidamatusega. Muud kõrge C-vitamiini sisaldusega toidud on lehtkapsas, spargelkapsas, kiivid, apelsinid, mandariinid ja maasikad.

Täisteratooted

Täisteratooted nagu pruun riis, täisteraleib, müsli ja teraviljad sisaldavad B-vitamiine. Need võivad aidata ka naisi, kellel on ärevuse sümptomid, vähem energiat ja raskusi keskendumisega.

Lõhe

Lõhe on võimas oomega-3-rasvhapete allikas, mis mõjub hästi nahale, juustele ja küüntele, samuti aitab see depressiooni ja liigesevalude korral. Südamehaiguste risk võib tõusta pärast menopausi, seega peaks sööma vähemalt kaks portsjonit kala nädalas. Teised oomega-3-rasvhapete rikkad toidud on näiteks Kreeka pähklid ja linaseemned.

Mida vältida?

Parem on hoida eemale kohvist, alkoholist ja vürtsikatest toitudest, eriti õhtuti, vahendab Hello!.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles