VARJATUD OHT Kuidas reageerida, kui su teismeline laps teatab, et tahab kaalust alla võtta?

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Ilmselgelt oleks enamik vanemaid väga rõõmus, kui nad näeksid, et nende teismelised otsustavad tõusta diivanilt ja liikuda rohkem, selle asemel et istuda telefonis või arvuti ees. Kuid ettevaatust! Kõigepealt tasub välja selgitada, miks laps tahab trenni teha. Söömishäirete eksperdid hoiatavad, et fitness võib viia probleemideni.

Vanemad peavad teadma, et isegi näiliselt tervislik käitumine võib peita probleeme. See ei tähenda, et peaks paanikasse sattuma, vaid esitama lastele küsimusi. Esimene samm on välja selgitada, mida tähendab nende jaoks enda vormi ajamine, leiavad Signe Darpinian, Wendy Sterling ja dr Shelley Aggarwal, kes on kirjutanud raamatu «Raising Body Positive Teens: A Parent's Guide to Diet-Free Living, Exercise and Body Image».

Järgmine küsimus on, miks su laps tahab tegeleda fitnessiga. Kas teda motiveerib välimus või on tegu sisemise eesmärgiga? Kui ajendiks on negatiivne arvamus oma kehast, on arusaadav, et vanematel võib tekkida kiusatus julgustada teismelise plaane end vormi ajada. Kuid...

«Vastupidiselt meie kultuuris valitsevatele sõnumitele – tahtlik kaalulangus ei ole jätkusuutlik ja on uskumatult ohtlik,» ütles Darpinian. Kui teismeline teatab, et tahab oma keha muuta, siis on ta ilmselt juba mõnda aega rahulolematust tundnud, ja seda tuleb võtta tõsiselt. Kui vanem tunneb, et tal pole oskusi last oma kehaga rahulolevamaks muuta, võivad nad julgelt pöörduda söömishäirete spetsialisti poole.

LOE KA: USKUMATU 〉 Emad loevad oma tütarde suutäisi ja keelavad neil süüa

See võib paljudele vanematele tunduda ülereageerimisena – aga kui mingi probleem õnnestub tabada juba esimeste märkide puhul, viib see kõige parema tulemuseni.

Kui laps soovib trenni teha, sest tal on sportlikud eesmärgid, tasub vanematel ikkagi silm peal hoida. Esmalt jälgida, et ta sööb piisavalt – see vähendab nii söömishäirete riski kui parandab ka sooritust. Samuti ei lähe tänapäeval noored enam lihtsalt stopperiga koolistaadionile, vaid nad kasutavad tehnoloogiat ja uurivad pärast äpis aruandeid.

Kui jälgida vaid numbreid, siis ei kuulata enam oma keha ning võidakse seada endale ebarealistlikke eesmärke, mis viib ebarealistliku konkurentsini eakaaslastega, hoiatas Sterling. Vanemad peaksid küsima lastelt nende trennikava ja kindlasti puhkepäevade kohta. Puhkepäevad on ülimalt vajalikud, et lihased saaksid taastuda.

LOE KA: NAISTEJUTUD 〉 Toitumishäirete all kannatajate karmid lood: «Paljalt nägin välja nagu helesinine, kondine kana nõuka-aja kaubandusest»

Üle ega ümber ei saa ka sotsiaalmeediast, mis kubiseb idealiseeritud kehatüüpidest ja algoritmid võivad viia lapse lõbusa tantsuvideo juurest mõne minutiga äärmusliku dieedisisu juurde. Kui laps piirab toitu, kaotab kaalu või ilmutab väsimuse märke, tuleb vanematel reageerida kiiresti.

Probleemsete treening- või toitumisharjumuste äratundmine võib olla vanematele aga väga raske, sest meie ühiskonnas hinnatakse kaalukaotust ja kõhnust kõrgelt. Samuti on teismeea kaalutõus väga oluline, sest see on elu teine tähtsaim kasvuperiood, ehkki seda hirmsasti demoniseeritakse, kirjutab CNN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles