Kui sa kakad iga kolme päeva tagant või veel harvem, siis... (1)

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Teadlased võtsid kätte ja uurisid esimest korda kõhukinnisuse mõju vananevale ajule. Nad leidsid mõningaid murettekitavaid seoseid, mida esitleti eelmisel nädalal Alzheimeri assotsiatsiooni rahvusvahelisel konverentsil Amsterdamis.

Krooniline kõhukinnisus, mida uuringu autorid määratlesid, kui kõht käib läbi kolme või enama päeva tagant, on seotud 73 protsenti suurema riskiga, et tekib kognitiivsete võimete langus. Uuringu põhiautor dr Chaoran Ma nentis, et uuringu tulemused üllatasid kõvasti.

Umbes 16% maailma täiskasvanud elanikkonnast kannatab kõhukinnisuse käes, kuid see on veelgi sagedasem eakate täiskasvanute hulgas – põhjuseks vanusega seotud tegurid, nagu vähene liikumine, vähe kiudaineid ning ravimid, mille kõrvaltoimena tekib kõhukinnisus.

LOE KA: HEA TEADA 〉 Need toidud võivad olla süüdi selles, et su kõht ei käi läbi

Krooniline kõhukinnisus on seotud põletiku ja psüühikahäiretega, nagu ärevus ja depressioon, kuid seedetrakti tervise ja pikaajalise kognitiivse funktsiooni vahelise seose kohta on palju vastamata küsimusi. Kognitiivne funktsioon tähendab inimese vaimset võimet õppida, mõelda, arutleda, probleeme lahendada, otsuseid langetada, mäletada ja tähelepanu pöörata.

LOE KA: KERGEMINI KEMPSU 〉 Lisa menüüsse neid toite, et saaksid kohe kakale

Nendele küsimustele vastuste leidmiseks hindasid autorid enam kui 112 000 täiskasvanut. Võrreldes inimestega, kes kakasid korra päevas, oli kõhukinnisusega osalejatel oluliselt halvem kognitiivne võimekus, kirjutab CNN.

Kõhukinnisust ennetab piisavalt kiudaineid, mida saab köögi-, puu- ja täisteraviljadest ning pähklitest. Lisaks on vaja piisavalt vedelikku, et pehmendada väljaheidet ning seda pingutuseta väljutada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles