Mis juhtub sinu kehaga, kui jood liiga palju vett? (1)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Ära unusta piisavalt vett juua
Ära unusta piisavalt vett juua Foto: Shutterstock

Kõik on kuulnud nõuandeid juua vähemalt kaheksa klaasi vett päevas. Nüüd, suvesoojade ilmadega tuleb eriti jälgida, et tarbitava vedeliku kogus oleks piisav. 

Liiga vähe joomine võib põhjustada dehüdratsiooni, mis põhjustavad mitmeid terviserikkeid, näiteks pearinglust, segadust, väsimust ja tugevat janu. See võib põhjustada ka tõsisemaid sümptomeid, nagu kuumarabandus, krambid või neerupuudulikkus.

Kuigi vähene vedeliku tarbimine on tavalisem, on võimalik ka liiga palju vett juues endale liiga teha, selgitab CBS

Kui palju on liiga palju? 

Rusikareegliks nimetatud kaheksa klaasi on hea orientiir, aga tuleb meeles pidada, et ligi viiendik tuleb ka toidust. Naised peavad rohkem jooma, kui neil on menstruatsioon, nad on beebiootel või imetavad. 

Suvine veejoomise kogus peab olema suurem higistamise tõttu, keskmisel inimesel on 2,6 miljonit higinääret ja kui inimene higistab, kaotab ta vett ja elektrolüüte.

Vee liigtarbimist täheldatakse sagedamini vastupidavusalade sportlastel, neeruprobleemidega inimestel ja neil, kes võtavad teatud ravimeid, näiteks antidepressandid ja diureetikumid. Vanemad inimesed on suuremas ohus ka vanusega seotud üldise elundifunktsiooni languse tõttu.

Millised on märgid, et oled joonud liiga palju vett?

Siin võib minna keeruliseks. Paljusid ülehüdratsiooni sümptomeid võib segi ajada dehüdratsiooni sümptomitega. Mõlemad võivad põhjustada iiveldust, lihaskrampe ja väsimust. Eristamiseks on mõned peamised viisid.

Kui tunned janu, on see selge märk, et keha vajab vedelikku. 

Kui uriin on täiesti läbipaistev ja värvitu, on see samuti märk, et vett on joodud liiga palju. Ja vastupidi - tumekollane uriin näitab ohusignaalina, et vett on tarbitud liiga vähe. 

Mis võib juhtuda, kui jood liiga palju vett?

Liiga palju vett kehas seostatakse seisundiga, mida nimetatakse hüponatreemiaks, mis tekib siis, kui soolade kontsentratsioon kehas on liiga madal. Seda nimetatakse ka veemürgituseks. Suure koguse vee joomine lühikese aja jooksul rikub keha elektrolüütide tasakaalu.

Kui keegi joob liiga palju, on võimalik, et tema neerud ei suuda sammu pidada ja liigset vett väljutada.

Nagu eelpool korra põgusalt juba öeldud, võivad veepuuduse ja -liigsuse sümptomid olla väga sarnased: iiveldus, oksendamine, peavalu, muutunud vaimne seisund, minestamine ja kooma. Mõnel äärmuslikul juhul võib see lõppeda surmaga.

2007. aasta juhtumis suri 28-aastane Jennifer Strange, kolme lapse ema Californiast, pärast veejoomisvõistlusel osalemist ägedasse veemürgistusse. Raadiojaam kutsus osalejaid välja selgitama, kes suudab tualetti kasutamata kõige rohkem vett juua. Koju sõites kaebas naine halba enesetunnet ja veidi pärast seda noor naine suri. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles