KUULSAIM PIDU Mis seal toimub? Karl Killing ja villemdrillem räägivad kõik ausalt ära

«Rannaväljaande» uus osa!
Copy

Eesti muusikamaailmas tuntud noored artistid villemdrillem (22) ja Karl Killing (21) räägivad esimest korda koos loodud populaarse peosarja FRAT kaadritagustest. Maria Rannavälja (20) taskuhäälingus «Rannaväljaanne» tuli jutuks, kuidas FRAT alguse sai, mis toimub ürituse backstage’is ning kas projekt poistele ka kasumlik on.

Salvestusele jõuavad mõlemad noormehed viisaka hilinemisega. Esimesena saabub Villem (Reimann), keda nägin viimati aasta tagasi ametlikus ning kergelt pingelises stuudio atmosfääris, kui filmisime samuti «Rannaväljaande» osa (vaata siit: «Villemdrillem muusikute salapärast ja ülikooli minekust»). Villemi tänane olek on aga hoopis mõnusam. Ta haarab autost kaasa minule ja Helenile («Rannaväljaande» saate produtsent Helen Truuverk) külakostiks toodud joogid ning ilma pikema formaalsuseta viskame nalja kõrvalkrundil toimuva ehituse üle.

Õige pea saabub ka Karl (Killing), keda näeme kaugelt rahulikus tempos aeda sammumas, näpus Villemile ostetud võileib, ning kes seejärel ükshaaval kõiki kallistab. Ka Karl on varem juba meie saates käinud (vaata siit: «Kas «hoia end» release party tasus end ära?»), kuid kahekesi koos on nad siin esimest korda. 

Muusika- ja peomaailma popid poisid on minu koduaeda kohale jõudnud, lõkke ääres (mida me Heleniga põlema ei saanud) kohad sisse võtnud ning kaamerad lähevad käima.

Jaanipäev ja esinemised 

Arvestades, et kõigil on jaanipäev värskelt seljataga, triivib vestlus esimese asjana muidugi eestlaste lemmikpidustustele. Kui Karlil möödusid jaanid üle pika aja väga rahulikult sõprade seltsis ja isoleeritult Loksal, siis Villem sai tähistada hoopis Pühajärve jaanitule laval esinedes. «Sain seostada töö ja puhkamise. Väga mõnus, ilmaga vedas.»

Vaata ka: PERSOON | Sisulooja Victoria Villig avaldas, miks ta on päriselt terve elu karsklane olnud 

Esinemistest rääkides peatume korraks ka hiljuti Tallinnas toimunud Flex Festil, kus astus üles Karl. «See oli vist esimene avalik esinemine mul pärast Tallinn Music Weeki, mis on formaalsem esinemisrubriik. See oli esimene avalik esinemine, mis mul oli ka Karl Killingu nime alt, artistina. Arvan, et mul ei lähe kunagi meelest see tunne, mis ma sealt sain. Esimest korda tundsin, et kui andsin rahvale oma loominguga energiat, sain seda ka tagasi.»

«Esimest korda tundsin, et kui andsin rahvale oma loominguga energiat, sain seda ka tagasi.»

Karl Killing, Maria Rannaväli ja villemdrillem podcast’i «Rannaväljaanne» salvestusel
Karl Killing, Maria Rannaväli ja villemdrillem podcast’i «Rannaväljaanne» salvestusel Foto: Helen Truuverk

Pealinna kuulsaim peosari FRAT

Peamine põhjus, miks Karl ja Villem sai saatesse koos kutsutud, oli aga see, et rääkida nende ühiselt loodud peosarjast FRAT. Üritusi aitab neil korraldada Balti jaama turu kõrval pesitsev klubi D3 ning praeguseks on pidusid peetud juba üle aasta: esimene FRAT toimus 2022. aasta suvel ja sellest ajast saati on aset leidnud 12 pidu. Arvan, et nendest 12 korrast olen ma ise vähemalt poolel ka kohal olnud ning arvestades, et ma eriti palju peol ei käi, on see päris soliidne tulemus.

Igapidi olete teie FRATi pidude peategelased. Kas te kahekesi veate seda?

Villem: «Meil on tiimis D3 pool ka. Meil on vedanud, et me ei pea tegelema turvafirma, baari, piletimüüjatega.»

Karl: «Klubi tegeleb ise kõigega, mis seal toimub. Meie oleme temaatika ja peo toojad.»

Villem: «Öeldakse ka promootorid.»

Karl: «Jah, promootorid mingil moel, aga see ongi reaalselt minu ja Villemi pidu. Me teeme jah kahekesi seda.»

FRATi loomislugu

Villem alustab loo jutustamist oma esimesest DJ-keikast. «Sain 2–3 aastat tagasi sõbraks 5MIINUSE Kohvriga (muusik Estoni Kohver – toim) ja ta kutsus mind mängima nende jõulurämmarile, mis toimus Hollywoodis. Ma mängisin WCs. Selle nimi oli peltareiv või midagi sellist. Mängisin esimest korda just seda mussi, mis mulle meeldib.»

Sellest järgmine kord mängis Villem juba koos Karliga klubis Laev, kus tekkiski poistel mõte teha oma pidu. Läks mööda vähem kui aasta ning esimene FRAT nägi ilmavalgust.

«Plaadifirmas, mille all ma olen (Warner Music Baltics – toim), on üks vend, kes haldab D3 ja ma rääkisin talle sellest ideest,» avab Karl peo sündimise tagamaid.

«Ma mängisin WCs. Selle nimi oli peltareiv või midagi sellist. Mängisin esimest korda just seda mussi, mis mulle meeldib.»

Peo nimetus FRAT tuleb Karli ja Villemi sõnul ingliskeelsest sõnast fraternity (otsetõlkes vennaskond), mida kasutatakse USAs peamiselt üliõpilaskorporatsioonidest rääkides. Karli sõnul tuli Villem nime peale, mainides noorte seas populaarset «Euphoria» sarja, kus peeti palju frat party’sid ehk majapidusid. Muss, mida mängime, on nende USA majapidude vibe’iga,» räägib Villem. Karli meelest oli sõna frat alguses veidi kohmakas, kuid mida rohkem nad seda kasutasid, seda omasemaks see sai. «Hästi naljakas on see, et eestlased väga seda sõna ei tea ja nüüd ongi see tekkinud eraldi peo nimena.»

Loe ka: RANNAVÄLJAANNE | Kuidas pääsesin sotsiaalmeedia orjusest?

FRATi korraldajad Karl Killing ja villemdrillem oma peol plaati keerutamas
FRATi korraldajad Karl Killing ja villemdrillem oma peol plaati keerutamas Foto: Valeria Melnikova

Mille poolest erineb FRAT teistest üritustest?

Villem: «Varsti ei erinegi, sest umbes neli samasugust pidu on vahepeal tehtud. Stuudios on üks, Hollywoodis oli mingi pidu… Aga põhimõtteliselt mängime oma generatsiooni lapsepõlvelugusid: MTV, Pitbull, sing along (eesti k kaasa laulmise lood) ja vanad hitid.»

Karl: «No me ei lase ka ainult nostalgilist sing along’i. Me saame neid miksida ka: tegime Uzi Verti «Just Wanna Rocki» ja «Kui sul tuju hea» mashup’i, millel läks TikTokis suht hästi. Teeme oma asja lihtsalt.»

Villem: «Teeme nalja kohati. Eesti laule oleme hakanud mängima. Veits on Club Sugar 2010 vibe. Ma muidugi ei käinud 2010 seal klubis, aga lihtsalt see vibe on üliveider. Samas laulavad kõik kaasa ja see on äge – võib-olla toob jälle Eesti rahvast kokku. Lõpus mängisin eelmine kord techno’t – igasugust suunda mängime, oleneb vibe’ist.»

«Me mängime oma generatsiooni lapsepõlvelugusid: MTV, Pitbull, sing along ja vanad hitid.»

Samal ajal kui Villem läheb kauaoodatud vetsupausile, küsin Karlilt küsimuse, mis on mind ammu painanud: «Mida te omavahel puldis sosistate?»

Karl hakkab itsitama. «Tahate reaalselt teada või? On kolm võimalust: kas see, et näeme, et meie sõber on kuskil täiesti täis, ja naerame tema üle, see, et vaatame järgmist lugu ja oleme nii uhked, et leidsime selle, ja kolmas on see, et meil on alati tunne, et oleme viis minutit mänginud ja tegelikult on tund aega mööda läinud. Mingit haiget gossip’it (eesti k klatši) seal ei räägi. Pigem räägime natuke joonud sõpra taga,» räägib muusik.

Kasumlik ettevõtmine või heategevusprojekt?

Kuna ma ürituste korraldamisest palju ei tea, huvitab mind muidugi ka see, kui kerge või raske on sellist projekti ette võtta, mida peab tegema, et silma paista, ja muidugi, kas see on ka kasumlik ettevõtmine.

Viimase küsimuse peale hakkavad poisid itsitama ja Villem vastab veidi keerutades: «On. Aga see tuleb sellest, et alguses me ei pidanud riski võtma, ja kindlasti oleks see suurema kasumiga, kui me korraldaks kõik ise.» Kuna mõlema elu hõivab ka muusikukarjäär, ei ole neil paraku piisavalt aega, et pidusid täiesti üksinda korraldada.

«Selles mõttes on meil hästi mugav seda üritust teha, et meil on klubi antud platvorm,» ütleb Karl. Villem lisab: «Selle mugavuse arvelt saame meie justkui vähem, aga ma ei kurda: normaalne, et keegi tegeleb klubi sees loosi väljaandmisega, keegi teeb ukse lahti, keegi viskab kellegi välja, keegi teeb džinni toonikuga. Ise ei viitsiks kõike teha.»

«Normaalne, et keegi tegeleb klubi sees loosi väljaandmisega, keegi teeb ukse lahti, keegi viskab kellegi välja, keegi teeb džinni toonikuga. Ise ei viitsiks kõike teha.»

Silmapaistmise kohta ütleb Villem, et kõige olulisem ongi esimene pidu, mis läks neil väga edukalt. «Ega me ei teadnud, kuidas teha, mis kell, kuidas mängida, mis mussi, aga oleme selle endale ajapikku välja kujundanud.» Koos pidu korraldada polnud kummagi elu unistus ning pigem toimibki kõik tänu spontaansusele. «Peab olema õigel ajal õiges kohas ja siis kukuvad asjad hästi välja,» võtab Villem jutu kokku.

«Peab olema õigel ajal õiges kohas ja siis kukuvad asjad hästi välja.»

FRATi peolised
FRATi peolised Foto: Valeria Melnikova

FRATi backstage: kullakamakad, paljad naised ja Drake’i vend

Kõige põnevamad kohad on muidugi need, kuhu ligi ei pääse. Usun, et lugejate seas on palju neid, kes on soovinud, et saaks piiluda mõne kontserdi või peo hämarasse backstage’i ehk lava taha. Milline näeb välja FRATi lavatagune? Kui palju on seal inimesi? Mis seal täpselt toimub? Kõike seda pidin ma muidugi järele uurima.

Karl hakkab rääkima backstage’iga seoses paika pandud reeglitest, millele järgneb Villemi suur naerupahvakas. «Karl tõi eelmine kord kõik oma sõbrad sinna, nii et ma ei tea, mis sellest policy’st (eesti k eeskiri) sai.»

«Mul tuli neli sõpra kaasa. Mul oli reaalselt 4–5 sõpra kaasas,» vastab Karl, mille peale Villem vaidleb vastu: «Ei, Karl, sul oli kümme, aga see oli okei, nad ei olnud kõik seal tagaruumis.»

Backstage on neil väike ja see on mõeldud selleks, et esinejad saaksid ürituse ajal seal vahepeal puhata. Karl räägib, et kuna tal on seljaprobleemid, käib ta seal venitamas. Naljatleme, et Karl käib ürituse ajal tagaruumis joogat ja päikesekummardust tegemas.

Küsin uuesti, mida need reeglid täpsemalt tähendavad. Villemi sõnul ei tohi backstage’is olevad sõbrad lavale ronida ega segada. «Tegelikult need, kes on meil seal (lava taga – toim), saavad aru, et nad ei nikerda meil seal selja taga. Vahel ikka nikerdavad – nagu eelmine kord,» ütleb Villem naerdes ning lisab: «Üks asi, mida ma olen esinemistega aru saanud, on see, et inimesed mõtlevad, et seal bäkis on kullakamakad, seal on paljad naised, Drake’i vend on seal. Seal on catering ja Burger King, seal on ulmemaailm. Ei! See on mingi pime nurgake, kus on mingi närune diivan. Okei, seal on juua, mullivett, aga see ei ole mingi äge asi.»

«Inimesed mõtlevad, et seal bäkis on kullakamakad, seal on paljad naised, Drake’i vend on seal. Seal on catering ja Burger King, seal on ulmemaailm. Ei! See on mingi pime nurgake, kus on mingi närune diivan.»

Uurin teema lõpetuseks, kas poistel pole tekkinud olukorda, et sõbrad või tuttavad küsiks liiga palju listi ehk tasuta piletit peole.

Karl: «Nüüd on juba tekkinud inimesed, kellele ma ausalt ei taha isegi enam vastata, kes on küsinud, ma arvan, kümneid kordi juba. Veits on selline tunne, et võta puhkust sellest!»

Villem: «No FRATi päeval on mul lambist alati kümme sõpra juures.»

Karl: «Reaalselt. Jou, sa oled sõber!»

Villem: «Et tšau, tahaks täna peole tulla. Hull asi, osta pilet!»

Selleks et kuulda, mis hirmuga pidi Karl hiljuti rinda pistma koos Jüri Pootsmanniga ilmunud singli «minuga» muusikavideo võtetel ning kelle vanaema oli villemdrillemi «leekiva armastuse» muusikavideos, vaata «Rannaväljaande» uut osa Youtube’i vahendusel siit, kuula Spotifyst siit või Apple Podcastsist siit lingilt.

«Rannaväljaanne» ilmub sel suvel koostöös Postimees Naisega kolm korda kuus kolmapäeviti. Maria on podcast’i kohta öelnud järgmist: 

«Olen võtnud kinnisideeks teha parimat podcast’i 20ndates noorele (nagu mina!), kelle tassi ainult meelelahutusega ära ei täida ja kes naudib lisaks naljale ka veidi asjalikumat juttu, milleks saan inspiratsiooni nii oma isiklikust elust, sotsiaalmeediavaldkonnast, kus olen nüüd juba mõnda aega tegutsenud, kui ka ülikoolist ajakirjandust õppides. Teisisõnu jagan siin kõike, millest ise ühes arutlevas podcast’is kuulda tahaksin, ja palvetan, et ka teile meeldib :DD Iga mõne aja tagant võtan end kokku, lükkan ärevuse nurka ja kutsun siia külalisi ka… ausalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles