HEA UUDIS ⟩ See üllatav söök ja jook parandab mälu

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Uues uuringus leidsid teadlased, et inimestel, kelle toitumine oli enne vaene flavanoolide poolest, paranes mälu pärast kolmeaastast flavanoolilisandite võtmist. Mis toitudes aga flavanoole on?

Hea uudis: punane vein ja tume šokolaad! Samuti oad, lehtkapsas, vesikress, sibul, kirsid, murakad, mustad viinamarjad ja õunad sisaldavad ekspertide sõnul tervislikus koguses flavanoole.

Uuringus palusid teadlased enam kui 3562 eakal täiskasvanul võtta kolme aasta jooksul kas 500 mg flavanooli toidulisandit tablettide kujul või platseebot. Nende mälu testiti igal aastal, kasutades lühiajalise mälu online-teste. Lisaks võeti uuringuperioodi alguses ja iga aasta järel osalejate uriiniproovid, et määrata nende flavanoolitaset.

LOE KA: ÄRA HEITU | Tervisliku toitumisega alustades tuleb kõigepealt see tagasilöök

Nende inimeste mälu, kelle toidulauas oli juba uuringuperioodi alguses rohkelt flavanoole, ei paranenud kuigi palju, isegi kui nad võtsid flavanoolilisandeid. Kuid nende inimeste puhul, kelle toitumine oli algul madala flavanoolisisaldusega, tõusid nende mälupunktid 16 protsendi võrra juba pärast ühe aasta möödumist flavanoolilisandite võtmisest. Ja tulemused püsisid kolme aasta jooksul.

Tervishoiueksperdid märkisid, et on vaja täiendavaid uuringuid, kuidas toitained mõjutavad aju vanaduspõlves. Kuna eluiga on pikem, on vaja vananevat aju toitainete abil hoida.

Kuid mitte kõik teadlased ei olnud vaimustuses uuringust, mida osaliselt rahastas šokolaadi ja teiste maiustuste tootja Mars. «Ma kardan, et saadud tulemused ei toeta väidet, et flavanoolid parandavad mälu,» ütles Londoni ülikooli geneetika instituudi auprofessor David Curtis, et katseosaliste tulemuste erinevused paistsid juhuslikud.

Teised teadlased hoiatasid, et uuringu keskendumine lühiajalisele mälule ei näita palju dementsuse ja Alzheimeri tõve riski kohta, vahendab New York Post.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles