UURI JÄRELE ⟩ Piirkond kehal, kuhu pekk ladestub, ütleb palju su tervise kohta

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kuigi me peame pekki sageli millekski soovimatuks, on see tegelikult väga tähtis. Rasvkude mitte ainult ei erita hormoone, mis reguleerivad ainevahetust ja söögiisu, vaid mõjutab ka insuliinitundlikkust. Kuid ettevaatust – liiga palju kaloreid viib rasvarakkude paljunemiseni, mis toidab kroonilist põletikku ja häirib tervislikku ainevahetust.

Millele pöörata tähelepanu?

Kõhurasv

Seda nimetatakse vistseraalseks rasvaks ning sel on komme pakendada end meie keha elutähtsate organite ümber. Kõhupekki silmame, kui sööme liiga palju kaloreid ja ei treeni piisavalt.

See võib olla märk aeglasest ainevahetusest või et hormoonid on tasakaalust väljas. Naiste puhul on tavaline, et keha muudab rasvaladustamise kohta, eriti vananedes. Pärast menopausi lihasmass väheneb ja rasvkude suureneb, mis viib rasva ladestumiseni kõhupiirkonda. Kusjuures, kaalunumbris ei pruugi see isegi kajastuda.

Käsivarrepekk

Kui hakkad märkama ebaproportsionaalselt suurt rasva kogunemist oma käsivartesse, siis võib see olla tingitud hormonaalsetest muutustest kehas. Võid seda täheldada näiteks siis, kui võtad mingeid hormoonravimeid.

Naistel on üldse suurem tõenäosus käepekiks kui meestel. On väga tavaline, et menopausis naise käsivartele koguneb rasva, kuna nende testosteroonitase langeb.

Puusad, nn sangad

See on rasvaladustamise keskus, eriti naistel. Peamiseks põhjuseks on tõenäoliselt pärilikkus, aga ka liiga palju gluteeni ja piima. Kui sa võtad östrogeenipõhiseid ravimeid (näiteks rasestumisvastaseid tablette), on tavaline, et nendesse piirkondadesse tekib rohkem rasva. Rasva ladestumine on mõistagi seotud ka kehalise aktiivsusega.

Alaselg ja vöökoht

Vähe valku on sageli süüdi sellesse piirkonda tekkinud rasval. See rasvatüüp ei ole tavaline mitte ainult naiste puhul, vaid seda võib sageli leida ka meestel, kirjutab Bright Side.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles