ETTEVAATUST See tervislik harjumus võib raskendada märkimisväärselt magama jäämist

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kvaliteetne uni on üldise heaolu jaoks hädavajalik, kuid selle saavutamine ei pruugi olla lihtne. Kui sageli arvatakse, et enda õhtuks ära väsitamine toob hea une, on nüüd selgunud, et see võib hoopis magama jäämist raskendada.

Aktiivselt elada ja regulaarselt trenni teha on igati kasulik, kuid koormates end füüsiliselt liiga vahetult enne magamaminekut võivad kaasneda soovimatud tagajärjed.

Unele spetsialiseerunud arst Shelby Harris on öelnud:«Kõik, kes soovivad lihtsamalt ja kiiremini magama jääda, võiksid treenida hiljemalt neli kuni kuus tundi enne magamaminekut. Kui treenida vähem kui kolm tundi enne uinumist, soojeneb keha üles ega lase korralikult magama jääda.»

Samuti ei tohiks magamaminekut edasi lükata. Igaühel tuleb ette päevi, mil otsustatakse tavapärasest hiljem uinuda hilisõhtuste majapidamistööde või telefonis olemise nimel. «See soov, mida mõnikord nimetatakse kättemaksuks magamamineku edasilükkamise eest, võib aja jooksul põhjustada suurt väsimust,» selgitas psühhiaater ja uneekspert Nishi Bhopal.

Ära märkimist väärib ka tõsiasi, et hilisõhtul sotsiaalmeedia sirvimine ning filmide vaatamine sülearvutist ja telerist võivad ekraanidelt tuleva sinise valguse tõttu negatiivselt mõjutada ööpäevarütmi ja melatoniini tootmist. Harvardis ja Yale'is koolitatud kiirabiarst Darria Long räägib: «Kui inimestel on uinumisraskused, palun neil 60-90 minutit enne magamaminekut seadmed välja lülitada.» Hea mõte on kuulata unejuttu või lugeda raamatut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles