Uuring: kohvijoojad liiguvad rohkem, aga...

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kohv on üks enim tarbitavatest jookidest kogu maailmas, kuid pendel kõigub selle eeliste ja puuduste vahel edasi-tagasi. Hiljuti ajakirjas The New England Journal of Medicine avaldatud uuring võttis taas käsile kohvi head ja vead. Selgus, et vähemalt üks tassi kohvi päevas paneb rohkem liikuma, aga vähem magama.

Kohvi joomisel ei ole üks ja ainult tervisega seotud tagajärg, vaid tegelikkus on keerulisem, ütles uuringu juht dr Gregory Marcus. Tema sõnul põhinevat kohviuuringud enamasti vaatlusel, mis juhtub inimestega, kes joovad ja kes ei joo kohvi.

Et saada paremat ülevaadet kohvi mõjust tervisele, värbasid autorid 100 tervet täiskasvanut, kes olid keskmiselt 39-aastased ja pärit San Francisco piirkonnast. Nad varustasid osalejad spordikellaga, mis jälgis nende samme, und, veresuhkrut ja südant. Osalejatele anti ülesanne juua kahe päeva jooksul nii palju kohvi, kui nad soovisid, seejärel hoiduda kohvist kaks päeva, ning korrata seda tsüklit kahe nädala jooksul.

Teadlased leidsid, et kohvi joomise päevadel tegid osalejad keskmiselt 1058 sammu rohkem. Kuid nendel päevadel sai ka uni kannatada: osalejad magasid 36 minutit vähem. Mida rohkem kohvi nad jõid, seda füüsiliselt aktiivsemad nad olid ja vähem magasid.

Kohvi mõju tervisele

Kui inimesed joovad kohvi, võib neil olla suurem motivatsioon liikuda või on neil liikudes rohkem jaksu, ütles Marcus. Kuid suured annused võivad põhjustada häireid, lisas ta.

See, et kohv rikub und pole teab mis üllatus, kuid uudne oli geneetiline aspekt. DNA-proovid näitasid, et kellel uni oli rikutud, nende ainevahetus töötles kofeiini aeglasemalt, ja vastupidi. Need tulemused viitavad sellele, et tuleb individuaalselt läheneda sellele, kuidas kohv mõjutab tervist, vahendab CNN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles