EMA-TÜTRE RAHAJUTUD ⟩ Tähtsad tõsiasjad, mida igaüks oma palga kohta teadma peab

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Vasakul Triin Palmipuu, paremal Mai Palmipuu
Vasakul Triin Palmipuu, paremal Mai Palmipuu Foto: Taavi Sepp, Postimees

Kas palgaläbirääkimised tekitavad arusaamatust ja ajavad isegi veidi ärevile, sest täpselt ei tea millele tähelepanu pöörata ja mida küsida tuleb? 

Vandeaudiitor Mai Palmipuu ja Naise ajakirjanik Triin jõudsid oma rahatarkuste teemaga palgani. Kas sa tead, millest su töötasu koosneb ja millega riigi eelarvesse panustad? 

Palgaläbirääkimisi tööandjaga on parasjagu õrn ja ebameeldiv tegevus. Lisaks kasutatakse veel palga läbirääkimisel väljendeid «brutopalk» ja «netopalk», mis ajavad läbirääkimised veelgi segasemaks. Mida võiks teada palga läbirääkimisel, et tööandja ja töötaja saaksid teineteisest ühtemoodi aru?

Brutopalk tähendab summat, mille suuruses üldjuhul lepitakse kokku töölepingu sõlmimisel. Brutopalk ei ole summa, mida on võimalik palgapäeval arveldusarvele oodata. Töötaja ning ka tööandja on mõlemad maksukohustuslased - töötaja on maksumaksja ja tööandja on maksu kinnipidaja.

Tööandja on kohustatud töötaja töötasult kinni pidama maksuseadustest tulenevad maksud ning tasuma need riigieelarvesse. See osa töötasust, mis jääb järele peale maksude kinnipidamist, ongi netopalk. Järelikult brutopalk on töötaja poolt välja teenitud töötasu, millelt ei ole makse veel maha arvestatud.

Tööandja on samuti maksumaksja, kes tasub lisaks töötajalt kinni peetud maksudele töötasule juurde arvestatavad maksud: 33 protsenti sotsiaalmaksu ja 0,8 protsenti töötuskindlustusmaksu.

LOE LISAKS: EMA-TÜTRE RAHAJUTUD 〉 Mis on maks ja mis makse? Sõbrad, ärge pange neid ühte patta!

Sotsiaalmaksu tasumisega kindlustab tööandja oma töötaja ravikindlustusega ning töötuskindlustusmaksu tasumisega töötaja võimaliku töötuse korral kaotatud sissetulekute osalise kompenseerimise.

Alljärgnevas tabelis on toodud matemaatiline arvestus eurodes, eeldades, et tööandja ja töötaja lepivad kokku brutopalga 1500 eurot kuus.

Bruto- ja netopalga arvestus
Bruto- ja netopalga arvestus Foto: Mai Palmipuu

Tabeli esimene osa on arvestatud tingimusel, et töötaja ei ole liitunud kogumispensioniga ja tabeli teise osa puhul on töötaja liitunud pensionifondiga, kusjuures makse määraks on 2 protsenti brutotöötasult.

LOE LISAKS: EMA-TÜTRE RAHAJUTUD 〉 Kuidas rahakriisist edukalt välja tulla ja oma vara mitte ohtu seada?

Arvestuste kohaselt saab töötaja kokku lepitud 1500 eurot töötasust kätte kas 1268 eurot või 1244 eurot, tööandjale läheb maksma selle töötaja töötasu 2007 eurot. Kui töötaja töötasust peetakse kinni kinnipidamisi, siis arvestatakse need maha töötaja kättesaadavast töötasust. Kinnipidamisteks võivad olla vabatahtlikud maksed (kogumispensioni III sammas) või näiteks kohtu poolt määratud elatisnõuded.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles