EMA-TÜTRE RAHAJUTUD Kuidas rahakriisist edukalt välja tulla ja oma vara mitte ohtu seada?

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Triin Palmipuu ja Mai Palmipuu
Triin Palmipuu ja Mai Palmipuu Foto: Erakogu

Pere eelarve sai koostatud liiga optimistlikult, tegelik rahaline olukord ei võimalda tasuda kõiki arveid ja makseid. Mida teha?

Vandeaudiitor Mai Palmipuu ja Naise portaali toimetaja Triin arutavad, et mis saab siis, kui rahakotis viliseb tuul ja tasutud pole sugugi kõik kohustused. Kas oodata, et jamad ise laheneksid või kes ja kuidas sind aidata saab?

Hinda olukorda ja hoia jalad maas 

Kõige olulisem on olla enda suhtes aus. Kui on teada, et olemasolevast rahast ei jätku, tuleb koheselt tegutsema hakata. Olenevalt olukorrast, kas tegemist on töö kaotamisega, töövõimevähenemisega, perekonnaliikme rahaliste sissetulekute vähenemisega või lihtsalt üle oma hetkevõimete elamise, tuleb leida viis, kuidas situatsioon lahendada. Kõige rumalam on jaanalinnu moodi pea liiva alla peita. Iseenesest ei juhtu mitte midagi. Me keegi ei usu, et taevast hakkab alla sadama raha või tekiks iseeneslikult arveldusarvele puuduolev summa.

Kõige suurem murepõhjus on kodulaen. Pankade eesmärgiks on anda laenu ja teenida oma tulu intressidelt. Ükski pank ei ole huvitatud, et peaks oma raha kättesaamiseks kellegi kodu maha müüma. Seetõttu tulebki pöörduda koheselt panga poole palvega, et leppida kokku, kuidas olukorrast välja tulla. Pank võib pakkuda näiteks ajutist maksepuhkust. Sellega saab inimene juurde aega, et oma rahaline olukord taastada.

Samamoodi tuleb käituda kõikide võlgadega. Näiteks kui maamaksuks ei ole hetkel raha, tuleb pöörduda maksu- ja tolliameti poole, nendel on võimalus tulla vastu maksu ajatamisega. Kahjuks ei tea ma elektrienergia müüjate seisukohti, kuid olen arvamusel, et energiamüüjad on kõige vähem huvitatud voolu sulgemisest. Olukorrast teavitamine aitab leida kiiremaid ja paremaid võimalusi.

Küsi abi. Küsi kohe abi 

Inimene peab suutma anda endast parima, et leida enda rahalistele raskustele lahendus. Tuleb küsida abi. Töötuna tasub kindlasti pöörduda töötukassa poole, sest nende kaudu on võimalik saada tasuta abi võlanõustajalt.

Mitte midagi tehes ei tasu imestada, et võlaandja pöördub raha tagasisaamiseks kohtusse. Kohtulahendit asub täitma kohtutäitur. Kuna inimene ei ole soovinud iseseisvalt enne kohtulahendit oma võlgasid tasuda, siis kohtutäituri kaasamisel lisanduvad võlale kohtutäiturile tasutavad täituritasu ja täitekulud. Raha tuleb tagasi maksta ikkagi, sest kohtutäitur võib määrata sunniraha korduvalt seni kuni võlg tasutakse.

Julge pealehakkamine on pool võitu

Ignoreerides oma rahalisi raskuseid, ei ole võimalik probleemi lahendada. Ainuüksi hea tahte avaldamine võib aidata kaasa tulemuslikele läbirääkimistele ja säilitada eneseväärikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles