EMA-TÜTRE RAHAJUTUD ⟩ Mis on maks ja mis makse? Sõbrad, ärge pange neid ühte patta!

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Triin Palmipuu ja Mai Palmipuu
Triin Palmipuu ja Mai Palmipuu Foto: Erakogu

Uudiste kommentaarid, ühismeedia ja foorumid ägavad teemadest kõrgete maksude üle, rääkides samas elektriarvetest või liigsuurest sidekulust. Ajakirjanikust tütar Triin ja vandeaudiitorist ema Mai Palmipuu selgitavad lihtsalt mis on maks, mis on makse ja miks on vaja osata neil vahet teha. 

Iga aasta jaanuaris aktiviseeruvad maksuhaldurid ja peavad vajalikuks meile meelde tuletada, et kätte jõuab aeg hakata mõtlema tulude deklareerimisele. Ameerika teadlane ja filosoof Benjamin Franklin on öelnud, et siin ilmas pole midagi kindlat peale surma ja maksude. «Maksu maksmine» on iseenesest kõhedust ja küsimusi tekitav väljend.

Mis on maks?

Maks on seadusega maksumaksjale pandud rahaline kohustus, mis kuulub täitmisele seadusega ettenähtud korras, suuruses ja tähtaegadel ning millel puudub otsene vastutasu maksumaksja jaoks. Riiklikud maksud laekuvad riigieelarvesse. Osa füüsilise isiku tulumaksust ja maamaks tervikuna laekub kohalike omavalitsuste eelarvesse. Riigieelarve ja kohalike omavalitsuste eelarvete kaudu jaotatakse raha ümber riigi kaitsekulude katteks, hariduse, tervishoiu, pensionite, toetuste, kultuuri katteks, vajalike riiklike investeeringute tegemiseks. Riigieelarvega on võimalik ümber jagada täpselt nii palju raha, kui maksudega riigieelarvesse laekub.

Riiklikud maksud on: tulumaks, sotsiaalmaks, maamaks, hasartmängumaks, käibemaks, tollimaks, aktsiisid, raskeveokimaks ja ettevõtlustulu maks. Riiklike maksude tasumisel on lihtne reegel, kui maksustatavaid kaupu, teenuseid, tegevusi ei tarbi, siis makse ka pole. Näiteks tollimaksu ei ole, kui midagi väljastpoolt Euroopa Liitu ei osta või kui hasartmänge ei mängi, siis hasartmängumaksu tasuda ei ole vaja. Tulumaks ja sotsiaalmaks kaasnevad töötasuga, käibemaks valdavas osas kaupade ja teenuste ostmisel.

Lisaks maksudele võib tekkida vajadus tasuda makseid. Selleks näiteks võib olla kindlustusmakse, mis makse tasumisel annab kindlustuskaitse kindlustatavale objektile.

Kulude eest tasumine ei ole maksu maksmine. Gaasi, elektri ja vee eest tasumine on kodukulude eest tasumine ning maksudega ei ole nendel kuludel mingit seost.

Eesti Vabariik on väike riik ning maksmaksjate arv on piiratud, mistõttu peaks olema igal EestiVabariigi kodanikul huvi olla aus maksmaksja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles