Uuring: see toidulisand aitab naistel dementsust ennetada

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Uued uuringud näitavad, et üks toidulisand mõjutab oluliselt kognitiivsete võimete langust ja aju pikaealisust: D-vitamiin. Sel nädalal ajakirjas Alzheimer's & Dementia avaldatud uue vaatlusuuringu järgi oli D-vitamiini tarbimist suurendanud eakatel 40 protsenti väiksem tõenäosus dementsuse tekkeks.

Uuringust saadi ka üsna palju teada, kuidas mõjutavad seda individuaalsed tegurid (nt demograafia, geneetika, elustiil, sugu).

Teadlased hindasid D-vitamiini mõju dementsuse esinemisele 12 388 täiskasvanul, kelle keskmine vanus oli 71 aastat. Demograafilisi andmeid, geneetikat ja hulgaliselt muid tegureid arvesse võttes oli D-vitamiini mõju dementsusele suur.

Selgus, et D-vitamiini võtnud inimestel oli 40 protsenti väiksem tõenäosus dementsuse tekkeks. 75 protsenti osalejatest, kellel tekkis kümne aasta jooksul dementsus, ei olnud enne diagnoosi D-vitamiini võtnud.

Naistel oli dementsuse risk suurem kui meestel, kuid nad reageerisid D-vitamiini suurenenud tarbimisele 23 protsenti paremini. D-vitamiini võtnud naistel oli dementsuse esinemissagedus 49 protsenti madalam kui naistel, kes ei võtnud.

Teadlased tegid uuringu põhjal järelduse, et D-vitamiini tarbimine võib ennetada dementsust, eriti enne kognitiivse languse algust, kirjutab mindbodygreen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles