VAATA PILTE Mis sobis presidendi vastuvõtule ja mis mitte? Püksid, pahkluud, paljastused... (1)

24.02.2023, Tallinn. Eesti Vabariigi 105. aastapäev. Alika Milova. Foto: Konstantin Sednev
Copy

Presidendi vastuvõtu tähenduste skaalas on külaliste riietus ilmselt kõige vähem oluline aspekt. Ometi see huvitab meid hirmsasti. Sel korral nägime mitmeid uljaid ja uusi moelahendusi – kas need kõik on tõesti lubatud?

Üldmulje oli suurepärane – valitses imeline stiilitunnetus, väljapeetus ja sundimatu elegants. Silmanähtavalt oskas enamik külalisi mitte ainult oma rõivaid hästi välja kanda, aga ka neis poseerida. Kaugele oli näha, et disainer oli klienti konsulteerinud kõigi oluliste pisiasjadeni, mis puudutavad nii soengut, meiki, lisandeid kui ka fotoseina ees võetavaid poose. Paar aastat puhkust mõjus vastuvõtule hästi – nii kõrget taset pole varem nähtud.

Kuid sellegipoolest sattus kutsutute sekka ka väikeseid konarusi. Ja hulgaliselt julgeid üllatajaid, kelle puhul nii mõnigi konservatiivsem küsis: kuidas nii? Nii ju ei tehta! Et pilt oleks selge, võtame ükshaaval ette hoiakud, mis passib presidendi vastuvõtule minekuks ja mis mitte.

Värvid? Värvid!

Milliseid värve oleks sel aastal tark kanda ja milliseid mitte? See tekitas auväärt kutsututele ehk enim murekurde. Osalt on see rõõmupidu, kuhu tuua omalt poolt killuke optimismi. Osalt jälle sõjaaja leinapidu, kus värviga priiskamine justkui ei sobiks. Tippdisainerid olid siiski ühel meelel, et ainult leinarõivais käies viiksime me maailma tasakaalu veelgi enam paigast.

Loe ka seda: Tippdisainerid: sõjad ja katastroofid on alati olnud, me ei saa selle pärast ainult leinariietes käia!

Küll aga on teatud toonid, mida tänapäeva maailmas oleks targem vältida. Need on Venemaa sümboolsed toonid koos, lipupunane ja litrid. See ehk tõesti pole esimene valik, mida teha. Ent omal kohal on kõik helge, elujaatav, tulevikku vaatav ja parema homse poole kandev. Värvide kandmine ei ole viga, vastupidi! See on tarkus ja teraapia! 

Poliitik Lavly Perling särab vastuvõtul väärikas ja samas väga elujaatavas gammas Katrin Kuldma kleidis, mida ehib Eesti rahvusliku motiivi digitaalne stilisatsioon. See on meie vabaduse tähistamise päev, värvid on enam kui kohased!
Poliitik Lavly Perling särab vastuvõtul väärikas ja samas väga elujaatavas gammas Katrin Kuldma kleidis, mida ehib Eesti rahvusliku motiivi digitaalne stilisatsioon. See on meie vabaduse tähistamise päev, värvid on enam kui kohased! Foto: Konstantin Sednev
Marika Sutter ilmus erakordselt meeldejäävas fuksiatooni Mammu Couture'i kleidis, mille dekoor on sätitud põnevalt habrast taljet veelgi ahtamaks võluma. Kleit, mis jääb ainsa pilguga meelde ja tõstab kõikide tuju – kas see pole mitte täistabamus?
Marika Sutter ilmus erakordselt meeldejäävas fuksiatooni Mammu Couture'i kleidis, mille dekoor on sätitud põnevalt habrast taljet veelgi ahtamaks võluma. Kleit, mis jääb ainsa pilguga meelde ja tõstab kõikide tuju – kas see pole mitte täistabamus? Foto: Konstantin Sednev

Lühike kleit

Etikett näeb ette, et galakleit on täispikk. Mida see tähendab? Kleit ulatub kinganinani ning kõndides liugleb maapinna lähedal. Kõik lahendused, mis näitavad kinga, on kehtiva üldreegli kohaselt liiga lühikesed kleidid ja vastuvõtule sobimatud. Selle järgi nägi vastuvõtul ligi kümmet eri pikkuses eksitust.

Kuid on ka erandeid. Rahvarõivaste puhul see reegel ei kehti. Ja igati sobivaks loetakse ka uue moeteemana juba mitme aasta eest galadele lennanud mitme pikkusega kleiti, mis on tagant täispikk, esipaneelil või küljel lühem. Kuni pikem osa paitab põrandat, on kõik etiketikohane ja korrektne.

Alika Milova kandis päikesekollast Lilli Jahilo kleiti, mis eestvaates on midipikkuses, tagantvaates kandadeni. Moetoimkond saab nii julgele artistile kui andekale disainerile vaid plaksutada – galakleidil kombineeritud pikkuse kasutamine on maailmas laineid löönud juba mitmeid aastaid ja igati sobiv lahendus.
Alika Milova kandis päikesekollast Lilli Jahilo kleiti, mis eestvaates on midipikkuses, tagantvaates kandadeni. Moetoimkond saab nii julgele artistile kui andekale disainerile vaid plaksutada – galakleidil kombineeritud pikkuse kasutamine on maailmas laineid löönud juba mitmeid aastaid ja igati sobiv lahendus. Foto: Konstantin Sednev

Loe ka seda: TOP 7 | Elegantsed kleidid, sädelus ja litrid! Presidendiballi silmapaistvamad tualetid

Püksid peol

Traditsiooniline vastuvõturõivas on pikk galakleit, mida sobib asendama piduliku seelikuga komplekt. Püksid justkui soositud pole. Kuid ka siin on aeg edasi läinud ning hoiakud ajaga sammu pidanud. Kui tegu on spetsiaalselt pidulikuks sündmuseks loodud pükstega, siis on valik igati õige ja hea. See tähendab – eriline disain, kvaliteetne kangas ja silmanähtavalt pidulikuks sündmuseks loodud tervik. See annab kätte esimese komistuskivi: kui seesama pükskostüüm sobiks kanda ka argisel sündmusel, siis järelikult ei sobi see presidendi vastuvõtule. Isegi kui kingad-lisandid on luksuslikud. Siiski on ka õnnestunud erandeid:

Poliitik Signe Riisalo ilmus vastuvõtule Kristiina Jeromansi disainitud pidulikus keebiga superkangelase kostüümis. Kui püksid on osa ühtsest pidulikust tervikust, on need igati omal kohal ja tugeva karakteriga kandjat toetav valik.
Poliitik Signe Riisalo ilmus vastuvõtule Kristiina Jeromansi disainitud pidulikus keebiga superkangelase kostüümis. Kui püksid on osa ühtsest pidulikust tervikust, on need igati omal kohal ja tugeva karakteriga kandjat toetav valik. Foto: Konstantin Sednev
Disainer Stella Runnel säras vastuvõtul modernse samuraina – ülilaiad siidpüksid ning idamõjuline metalne jakk on Liisi Eesmaa looming. Valitud stiilikeelt rõhutab perfektselt soengu- ning kõrvarõngavalik. Sellised püksid pole mitte üksnes õige, vaid lausa aplausi väärt valik!
Disainer Stella Runnel säras vastuvõtul modernse samuraina – ülilaiad siidpüksid ning idamõjuline metalne jakk on Liisi Eesmaa looming. Valitud stiilikeelt rõhutab perfektselt soengu- ning kõrvarõngavalik. Sellised püksid pole mitte üksnes õige, vaid lausa aplausi väärt valik! Foto: Konstantin Sednev

Loe ka seda: PALJASTUS | Pesu abil saab petta. Ja kuidas veel!

Paljad õlad

Pea igal aastal, kui presidendi vastuvõtt toimub, leidub moekriitikuid, kes leiavad: paljaste õlgadega ilmuda ei ole sobilik. Kuid võttes šnitti Euroopa kuningakodade tavadest, ei saa küll öelda, et paljas õlg midagi keelatut oleks. Eriti veel ballil ja tantsusaalis. Küll aga võib arvestada meeleolusid, mis praegu maailmas tooni annavad – meil on siiski lähedal sõda, kannatused, kaotused ja lein. Jutt käib seega tunnetuslikest pooltoonidest.

Selle aasta vastuvõtul jäi silma mitu erakordselt veenvat, stiilset ja originaalset kleiti, mille puhul panus oli tehtud asümmeetriale. Üks õlg paljas, teine rikkaliku sõba, varruka või keebiga kaetud. Kaunis, eriline ja täielikult sobilik valik. Pole vähimatki põhjust tõmmata oma puritaanlikke piire sinna, kus nendeks mingit vajadust pole!

Evelin Oras erksavärvilises asümmeetrilise lõikega ja ühte õlga paljastavas Liisi Eesmaa kleidis mõjub kui optimismi saadik. Tõeliselt õnnestunud moevalik!
Evelin Oras erksavärvilises asümmeetrilise lõikega ja ühte õlga paljastavas Liisi Eesmaa kleidis mõjub kui optimismi saadik. Tõeliselt õnnestunud moevalik! Foto: Konstantin Sednev
Kristi Juske Tiina Talumehe väärikalt asümmeetrilises rohelise kulla karva kleidis. Valik, mis teeks au ka kuninglikul vastuvõtul.
Kristi Juske Tiina Talumehe väärikalt asümmeetrilises rohelise kulla karva kleidis. Valik, mis teeks au ka kuninglikul vastuvõtul. Foto: Konstantin Sednev
24.02.2023, Tallinn. Eesti Vabariigi 105. aastapäev. Fotosein. Sven Sester ja Kairi Sester. Kaunitari valge modernse drapeeringuga kleit on loodud Iris Janvier'i moemajas.
24.02.2023, Tallinn. Eesti Vabariigi 105. aastapäev. Fotosein. Sven Sester ja Kairi Sester. Kaunitari valge modernse drapeeringuga kleit on loodud Iris Janvier'i moemajas. Foto: Konstantin Sednev

Hea mõte on ka paljaste õlgade katmine läbipaistva kangaga. Näiteks õhkõrnast kangast varrukad ja kaeluseosa – lihtsalt priima. Samal moel kaetakse presidendi juurde vastuvõtule minnes dekoltee, kui on soov seda eksponeerida.

Tahaks romantikat ja kergust, samas kaetust? Hanna Korsari kleit võimaldab mõlemat ääretult stiilselt ja kandja kehakuju austavalt. Isamaa aasta ema Kleelia Keizars ja ajakirjanik Toivo Tänavsuu.
Tahaks romantikat ja kergust, samas kaetust? Hanna Korsari kleit võimaldab mõlemat ääretult stiilselt ja kandja kehakuju austavalt. Isamaa aasta ema Kleelia Keizars ja ajakirjanik Toivo Tänavsuu. Foto: Konstantin Sednev

Siiski hoiataks häid vastuvõtulisi õlasallide ja organzast pusade eest, mis muudavad silueti ebamääraseks ja kohmakaks – las need katsetused jääda 90ndatesse.

Kehvasti istuv frakk

Terav stiilipilk saab õiglaselt osaks ka meestele. On selge, et üritusi, kus kanda frakki, ei tule ette just ülemäära sageli. Nii juhtub tihti sekka härrasid, kellele pidurüü on kapis oodatud aja jooksul pisut väikeseks või suureks jäänud. Mida tasub vältida – pikalt välja piiluva vesti stiili. Vest peab katma püksivärvli, aga ei tohi kuue alt välja vaadata. Rõõm oli tõdeda, et enamik kutsutud härradest oskas frakki siiski suurepäraselt kanda.

24.02.2023, Tallinn. Eesti Vabariigi 105. aastapäev. Fotosein. Kaja Kallas ja frakis tipp-poliitikud.
24.02.2023, Tallinn. Eesti Vabariigi 105. aastapäev. Fotosein. Kaja Kallas ja frakis tipp-poliitikud. Foto: Konstantin Sednev

See elegantne rivistus kinnitab, et mida enam on härral fraki kandmise kogemust, seda sundimatumalt ja stiilsemalt see tal välja tuleb. Rivis kannavad veatult istuvat frakki Siim Kallas ja Andrus Ansip, teistel on vestinurga finessides veel pisukest arenguruumi. Mitte kõik poliitikuhärrad ei tea, et frakki kandes tuleb veidi muuta ka kehahoiakut, kallutada end 10 kraadi ettepoole.

Teada tõed, aga kordame üle

Eesti inimesed on maitsekad ja stiilsed ning teavad, mida sobib teha, mida mitte. Igal aastal on siiski mõned, kellel pole kõrval häid nõuandjaid seisnud ja nii tuleb alati ka mõni eksimus ette. Kellelegi me ei osuta, küll aga tasub meelde jätta:

Miski ei tohi näida juhuslik. Ehk tugevale isiksusele on mänguruumi küllaga, kuni kõik tundub taotluslik ja saab elegantselt välja kantud. Hoiatada võiks nii liigse meigi kui tuulest viidud soengute eest, sest punase vaiba aristokraatne tava näeb ette ilu, mis on lummav, aga siiski loomulikkusele lähedane.

Meestel ei sobi kanda käekella. Kuna tegu on white-tie-vastuvõtuga, kus kantakse frakki või asendatakse see tumeda ülikonnaga, kehtivad fraki reeglid – sellega ei kanta käekella, vaid soovi korra rinnauuri.

Meestel ei sobi tulla tänavakingades. Pidulik king on ideaalselt hoolitsetud ja nahktallal.

Ka naistel ei sobi tulla tänavakingades. Ehk kõik paksutallaline ja praktiline ei tule kõne allagi hoolimata sellest, et jalanõu piilub kleidiserva alt välja vaid mõni millimeeter. Ka need millimeetrid loevad tervikus palju!

Käekott on miniatuurne. Töine käeott, isegi kui osaled töisel eesmärgil, on täielikult välistatud. Pidulik ridikül on tõeliselt väike, kleidiga sobiv, kuldne või hõbedane.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles