NAISTEJUTUD ⟩ Ühe suhte purunemise lugu: «Ma ei tahtnud olla asi!» (5)

Kristiina Heinmets on saatejuht, produtsent, Miss Estonia ja kolme lapse ema. Foto: Anu Hammer
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
  • Naine võiks pikas suhtes välja näha täpselt samasugune, nagu ta oli abielludes.
  • Kõik naised on nukud, ainult mees ei tea kunagi, kas ta saab Barbie või Annabeli.
  • Mehelikkuse tunnus: meest sõnast, härga sarvest.

Suhte alguses on kõik ilus ja roosad prillid ees. Siis ilmuvad esimesed märgid sellest, et tegelikult pole sa võrdne ja sinu arvamus ei maksa midagi. Teine pool kehtestab reeglid, sinu kohus on neid täita. Armastust asendavad ilusad asjad ja luksuslik elu. 18 aastat kuldpuuris elanud naine tundis lõpuks, et aitab – ta ütleb ei. «Ja kui oled iseennast aastaid endas maha surunud, siis on see väga tugev ei! Ma ei tahtnud olla asi.» Sarnaseid lugusid on sadu, kui mitte tuhandeid. Valgustame läbi mitmed ohumärgid, mis viivad suhte purunemiseni, oskaks me neid vaid õigel ajal märgata! Saates on külas kunagine Miss Estonia, teletäht, produtsent ja kolme lapse ema Kristiina Heinmets. Saatejuht Kristina Herodes.

Miks suhted purunevad? Sädelev ja imekaunis endine Miss Estonia Kristiina Heinmets avaldab sel teemal terve hulga julgeid ja intrigeerivaid mõtteid:

«Naine võiks pikas suhtes välja näha täpselt samasugune, nagu ta oli abiellumise hetkel.»

«Abielludes on kõik naised nagu nukud. Ainult mees ei tea mitte kunagi, kas ta saab Barbie või Annabeli. Barbie on kõige ilusam, Annabel aga õudusfilmitegelane, kõige jubedam ja koledam asi. Alguses on võimatu vahet teha.»

«Mulle meeldivad kontsad, võrksukad ja seksikas pesu, mulle meeldib ilus välja näha ning oma mehega flirtida.»

Kuulan teda ja mõtlen – ütle mulle üks mees, kes sellise naise peale seitsmendas taevas ei oleks! «Tundub, et alati ei pruugi nii olla,» vastab kaunis naine naerdes. Süveneme teemasse.

Loe ka seda: Miks purunes Heidit Kaio ja Priit Kuuse abielu?

Kristiina Heinmetsa pealtnäha imekaunis armastus leidis lõpu neli aastat tagasi. Mida sellest väljapoole paistis? Palju naeratusi seltskonnapiltidel ja kolm tõeliselt tublit last. Ideaalse kaasana ootas naine oma perekonda igal õhtul kell seitse omavalmistatud mitmekäigulise õhtusöögiga. «See traditsioon oli minu jaoks püha ja püsis meie peres kuni Aivari väljakolimiseni.»

Partnerit ei saa muuta

Oligi palju head, aga ükski suhe ei lõppe ilma põhjuseta. Endine miss usub, et väärtushinnangud ja arusaamad sellest, milline võiks suhe olla, võtame me kodust kaasa. Eeldame, et kumbagi partnerit aktsepteeritakse sellisena, nagu ta on. «Hakata teist inimest muutma – see ei ole meie võimuses ja sellist rolli ei tohiks ka endale võtta,» rõhutab Heinmets. «Ja pigem me naistena ise paneme ennast olukordadesse, kus me hakkame ennast muutma. Sulle tehakse mingi etteheide. Me anname kodurahu nimel järele, me ei taha rohkem sellist tüli tekitada.»

Loe ka seda: «Mul oli tohutu hirm suud lahti teha!» Siis võtsin riski ja juhtus midagi uskumatut

Kristiina Heinmets ja Kristina Herodes – saates räägivad siiralt suhetest ning nende purunemisest kaks 176 cm pikkust blondi kolme lapse ema.
Kristiina Heinmets ja Kristina Herodes – saates räägivad siiralt suhetest ning nende purunemisest kaks 176 cm pikkust blondi kolme lapse ema. Foto: Taavi Otsus

«Targem annab järele» ei tööta

Selline käitumine on üdini naiselik ja mõistlik. Kõik me teame – targem annab järele. Kuid paarisuhtes see kahjuks ei toimi. «Kui sa ei ütle oma tundeid välja, ei ütle ei, siis sa tegelikult astud sammu tagasi,» selgitab Heinmets kogemust, mille ta on iseenda jaoks tänaseks sügavuti läbi tunnetanud ja selgeks mõelnud. «Ja kui ei seisa enda eest pisidetailides ja kui tulevad need päris asjad, siis juba oodatakse sinult, et sa astud sammu tagasi. Ja kui sa seda siis ei tee ja ütled lõpuks välja oma arvamuse, siis teine pool ei saa aru sellest. Ta mõtleb: kuidas sa üldse julged niimoodi teha?!» Nüüd tagasi vaadates mõistab ta, et elu koosnebki väikestest asjadest. Kui me seal alati oma tahte arvelt järele anname, ei ole ka põhjust oodata, et meile suurtes asjades vastu tuldaks või kompromisse tehtaks. «Minul läks 18 aastat enne, kui ma julgesin lõpuks enda eest seisma hakata, lõin selja sirgeks ja ütlesin: «Ei!» Ja kui see on välja öeldud, siis sealt ei ole enam tagasiteed.»

Loe ka seda: Polegi pepu, büst ja pikad jalad! Mehi võluvad naiste juures hoopis teised asjad... 

Tahtes olla head naised ja hoides kodurahu, anname me järk-järgult ära oma õiguse ise otsustada, allume teise poole kontrollile, kuni ühel hetkel teine ei näegi meid enam partnerina, kellega peab arvestama. Naisest on saanud asi, kelle eest mees tema «omanikuna» võibki ise otsuseid langetada.

Sellise olukorra kujunemise eest ei vastuta kunagi üks pool, vaid mõlemad lepivad ebavõrdse vahekorraga. Nii mõnigi naine on isegi õnne tipul, kui varakas mees kogu vastutuse enda õlule võtab ja kaunitari kallite kingitustega üle külvab. Kuid näiliselt ilusa elu juurde käib sageli ka varjupool.

Elukogemus on naist karastanud ja targemaks teinud. Aina enam on tal jõudu särada ja oma arvamust selgelt ning kuuldavalt välja öelda. Saatejuht ja Miss Estonia Kristiina Heinmets Silvespooni galal.
Elukogemus on naist karastanud ja targemaks teinud. Aina enam on tal jõudu särada ja oma arvamust selgelt ning kuuldavalt välja öelda. Saatejuht ja Miss Estonia Kristiina Heinmets Silvespooni galal. Foto: Kalev Lilleorg

Mehelikkuse valem

«Meest sõnast, härga sarvest,» teatab Kristiina Heinmets rõhutatult. «See on lause, mida minu ema mulle alati ütles. See, kas mees on mees, väljendub alles sellel hetkel, kui sa tegelikult sellest suhtes välja lähed.» Tema pikas suhtes oli mehe sõna küll olemas ja enamasti kehtis ka. Kõik justkui õige. Kuid siiski tõdeb Heinmets, et see temale tohutult olulist väärtust kandev lause ei pidanud tema suhtes paika. Vahel tuli ette ka hetki, kus sellesama ütlusega manipuleeriti.

«Praegu tagasi vaadates saan aru, kui palju ma lasin endaga manipuleerida ja aktsepteerisin seda manipulatsiooni,» tunnistab ta. «Ja ma isegi ei osanud toona seda selle nurga alt vaadata!» Hästi palju oli majanduslikku surumist ja selle kaudu kontrollimist, samuti vaimset survestamist. Alles tugiisiku ja terapeudi toel said kõik need olukorrad läbi valgustatud.

Loe ka seda: Kas su suhe jääb püsima? Alguses tundub kõik ilus, aga need märgid ütlevad, mis saab homme...

Kuidas manipuleeritakse?

Manipuleerimist on alati keeruline ära tunda, sest see töötabki tänu sellele, et ohvrit uinutatakse, et ta ei saaks sellest aru. Kristiina Heinmets toob ühe kujundliku näite, milles väljendub majanduslik manipulatsioon. «Sulle tehakse suurem rahaline kingitus, seda tähistatakse suurejooneliselt, sa oled nii õnnelik ja võtad selle tänuga vastu, aga siis tulevad sellega kaasa mingid tingimused.» Ja ongi inimene sundseisus.

«Sulle antakse komm, sa sööd selle ära,» kirjeldab ta. Alles hiljem öeldakse, et kingitust vastu võttes oled sa kohustatud ka teise poole reegleid järgima. «Ah, sulle ei sobi need reeglid? Siis anna komm tagasi! Aa, sa sõid selle kommi ära? Järelikult on mul õigus su kõht pooleks lõigata ja see komm sealt ära võtta!»

Heinmets on kogenud, et samaväärne lugu ja tõlgendus, mida inimlikus vaates mitte keegi ei teeks, võib juriidiliselt olla käsitletav täiesti teises vaates – ongi selline õigus olemas.

Loe ka seda: Epp Kärsin: «Mees külvas mind üle kingitustega, parimad restoranid ja reisid... Ja siis tuli arve!» 

Kristiina Heinmets jagab julgelt ja siiralt isiklikkku lugu. «Igas olukorras tuleb jääda väärikaks,» on imekauni saatejuhi, produtsendi ja kolme lapse ema põhimõte.
Kristiina Heinmets jagab julgelt ja siiralt isiklikkku lugu. «Igas olukorras tuleb jääda väärikaks,» on imekauni saatejuhi, produtsendi ja kolme lapse ema põhimõte. Foto: Anu Hammer

«Ma ei tahtnud olla asi!»

Kristiina Heinmets naudib praegu vabadust ise otsustada ja teha kõike seda, millest ta varem vaid unistas. Heaks näiteks on tennisemäng. Tennis?! Seda keegi otseselt ei keelanud, küll aga anti mõista. «Mulle alati öeldi, et see on nõme ja see on mõttetu. Ja selleks, et mitte seda alandust ja alavääristamist tunda, sa annad järele – no ok, ma ei pea ju tennist mängima.» Naine loobus, et konflikti vältida. Neid loobumisi kogunes omajagu. Lisaks seati aina uusi reegleid, mida tuli täita. Kui suhtes valitseb suhtumine, et üks on omanik ja teine temale kuuluv asi, siis tasakaalutus aina süveneb. «Lõpuks oli neid reegleid juba paras piiblitäis,» tunnistab naine.

Loe ka seda! Õnnelik paar tunnistab: «Panime seina peale meie suhte reeglid»

Iga pisimgi asi pidi olema nii ja ainult nii, nagu mehele sobis. Ta toob koloriitse näite: «Ma panen täna oma hambaharja täpselt sinna, kuhu ma ise soovin, ja kas ta on laetud või ta ei ole laetud – mul on jumala suva!»

Nüüd särav naine muigab selle üle, aga suhtes pideva surve all olles oli asi naljast kaugel. Ta tundis, et see surub ta täiesti maha, tal pole enam ruumi hingata, ta hakkas iseennast täielikult kaotama. «Täna ma ei suudaks enam olla kuskil kuldses puuris, kus sul on kindlad reeglid. Harjud ära, et ei tasu nende vastu eksida. Kuni viimaks tuli esimene «Ei!» plahvatusena minu seest ja 20 minutit hiljem hakkas minu lahutus pihta...»

Heinmets teab tänaseks, et rollid tasub suhtes ausalt läbi rääkida võimalikult vara ja enda arvelt järele andmine ainult süveneb. «Paarisuhtes oli minu jaoks oluline, et sa toetad teist ja pušid teda kogu aeg ülespoole, ennast rohkem väärtustama ja paremini tundma,» meenutab ta. «Aga kui sa seda teed, siis tuleb märgata, kas see inimene vastab sulle samaga või hakkab seda kuritarvitama. Ehk ta hakkab sinusse suhtuma kui alaväärsesse.»

Meile meeldib mõelda, et seda pole ette aru saada, kuhu suhe välja viib. Tegelikult on. Kui olla täiesti aus enda vastu ja mitte enda arvelt järeleandmisi teha, tulevad ohumärgid välja varakult. Kristiina Heinmets jagab väga siiralt ja julgelt isiklikku kogemust, aga samad mustrid kehtivad tõenäoliselt paljude naiste elus.

Kuula, mõtle kaasa ja tunne ära hetked, kus sina teed esimese sammu enda arvelt. Kas see on ikka kodurahu huvides õiglane? Kuula lõpuni kogu saade, selles loos on vaid tibatilluke osa kõigist neist hinge puudutavatest mõtetest, mida tunni ja 19 minuti jooksul jagame. Aitäh, Kristiina Heinmets, nii suure ja sügava usalduse eest!

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 269 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles