3 JUUKSETAPJAT ⟩ «Oleks keegi öelnud, et see juustele nii hullusti mõjub, oleks ma sellest eemale hoidnud!»

Juukseid täielikult rikkuda on uskumatult kerge! Ja need on täiesti tavalised ja levinud asjad, mis peas pöördumatut kahju korraldavad. Foto: Shutterstock
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Ilusate juuste kasvatamine on pikk protsess. Kuid nende hävitamine – see käib hetkega! On mitu väga tavalist, lausa igapäevast asja meie elus, mis juustele otsa peale teevad. Kuid sageli ei osata neid seoseid tähele panna ega ohtudest hoiduda. Toome esile kolm hoiatust, et sinu juuksed võiks terveks ja kauniks jäädagi.

Kuni juustega asjad korras, on tavaline, et kaunitarid nende peale eriti ei mõtle. Aga kui oleme oma kauni kiharatest krooni kaotanud, on sageli juba hilja tegu tagasi pöörata. «Oleks keegi öelnud, et see juustele nii hullusti mõjub, oleks ma sellest eemale hoidnud!» Teeme meie siis ära selle töö, et ütleme. Ohte teades on siis igaühe vabadus valida, kumba ta eelistab – neid tavalisi asju või oma ilusaid juukseid.

Loe ka seda: «Tegelikult muudab juuksed silmanähtavalt ilusamaks vaid 3 asja. Ja enamik naisi neid ei kasuta!»

Mis need asjad on, mis juustele karuteene teevad? Asjad, millega puutuvad kokku paljud naised. Usu, selle peale ei tulegi...

Dieet mõjutab nii keha kui meelt, puudutab kogu tervikut. Jah, kui me ei söö, siis kilod kaovad. Kuid kas oled valmis, et ka juuksed võivad minekut teha?
Dieet mõjutab nii keha kui meelt, puudutab kogu tervikut. Jah, kui me ei söö, siis kilod kaovad. Kuid kas oled valmis, et ka juuksed võivad minekut teha? Foto: Shutterstock

Dieet

Kõige karmim tõde – kaunitarid, kes end näljutavad, jäävad juustest ilma. Nii mõnigi tahaks nüüd mässu tõsta: «Oot-oot, aga kogu Instagram on ju täis naisi, kes on piitspeenikesed ja uhke juuksekrooniga?» Nii tõesti on. Aga valdavalt eputavad nad juuksepikendustega. Sama töö (juukseid märgatavalt juurde panna) saab teha ka mitme lihtsa fototöötluse äpiga. Ja tõttöelda saab ka ideaalselt saleda keha illusiooni saavutada paljalt mõneminutilise silitamisega äpis. Ehk ära usu, mida näed.

Loe ka seda: Ilusate juuste saladus, mida meie vanaemad teadsid, mis aga täna on pea täiesti unustatud

Inimese keha on tervik ja juuksed esimene koht, kust märku antakse – kehal on toitainete puudus. Kui keha on näljas, loobub ta juustest, need muutuvad hõredaks, elutuks, murduvad, langevad välja. Teine juuksekahju põhjus on dieediga kaasnev stress kehas. Ning kolmas kuritegu veel – liiga napp kaloraaž on hormonaalse tasakaalu paigast löönud.

Enda karmil piiramisel toidulauas võib olla ootamatult kõrge hind.
Enda karmil piiramisel toidulauas võib olla ootamatult kõrge hind. Foto: Shutterstock

Kõik see paistab peas välja hiljemalt umbkaudu ühe kuu pärast. Ja kõige kurvem – kui sa ka taas sööma hakkad, võib taastumine nõuda pool aastat või veelgi enam. Usu, kaotatud kilod ei tee sind kaunimaks, kui samasse valemisse kuuluvad hõredad, elutud ja tuhmid juuksed.

Fitnessimaailmas, kus karmid dieedid on tavapärased, on ka juuste kaotamine ning nende võltsjuustega asendamine pea sama tavapärane. Eriti hullud on radikaalsed dieedid, mis välistavad teatud toidugrupid või piiravad neid äärmuslikult. Näiteks väikese süsivesikusisaldusega menüüd või loomseid toiduaineid keelavad toitumispõhimõtted.

Loe ka seda! Epp Kärsin: «Mees külvas mind üle kingitustega, parimad restoranid ja reisid... Ja siis tuli arve!» 

Parim valem: söö normaalselt ja regulaarselt. Jälgi, et saaksid tavatoidust kõik vajalikud ained, vitamiinid ja mineraalid ning piisavas koguses. Ja ära muretse kehakaalu ega söömise pärast – stress on samuti ilusate juuste vaenlane.

Juukseid täielikult rikkuda on uskumatult kerge! Ja need on täiesti tavalised ja levinud asjad, mis peas pöördumatut kahju korraldavad.
Juukseid täielikult rikkuda on uskumatult kerge! Ja need on täiesti tavalised ja levinud asjad, mis peas pöördumatut kahju korraldavad. Foto: Shutterstock

Kuivšampoon

Levinud ilutoode, mida massiliselt kasutatakse. Kuid juuste tervise seisukohast sedavõrd karm rikkuja, et juba ühekordne kasutus võib väga nähtavat ja pöördumatut kahju tekitada. Mis toimub? Kuivšampoon katab juuksekarva kuivatava kihiga. Rasune välimus kaob hetkega. Ja parem veel – juuksed näivad paksemad ja kohevamad. See ahvatlev efekt innustabki kätt kiirlahenduse järele sirutama, kuid sel on liiga kallis hind. Eriti kui jätad kõrbekuivaks muutva kemikaali juustesse kauemaks. Visuaalselt kannataks kuivšampoonitatud juustega ka paar päeva ringi käia.

Kui oma kiharad viimaks karmist kuivatajast päästad, on need tuhmid, paberkuivad, pusas ja katkevad. Kaugele näha, et juuste tervis ja tasakaal on rikutud ning edaspidi lõhenevad ja murduvad need veelgi. Kas keegi seda kiirlahendust kasutaks, teades, et maksab näilise mugavuse eest oma juustega? Vaevalt.

Kui tahad midagi kiiret ja veevaba kasutada, siis võta juuksepuuder. Aga veelgi parem – vali oma juuste tervis ajutise efekti asemel.

Juukseid täielikult rikkuda on uskumatult kerge! Ja need on täiesti tavalised ja levinud asjad, mis peas pöördumatut kahju korraldavad.
Juukseid täielikult rikkuda on uskumatult kerge! Ja need on täiesti tavalised ja levinud asjad, mis peas pöördumatut kahju korraldavad. Foto: Shutterstock

Koroona

Tõttöelda mõjutavad väga paljud haigused otseselt juuste välimust. Mõju võib avalduda kohe, aga ka alles mitu kuud hiljem. Koroona läbi põdenud naised on täheldanud just viimast. See haigusmõju on hirmutavalt sage. Isegi kerge kuluga haigusjuhtude puhul, kus paranetakse nädalaga, järgneb mõnikord katastroof peas. Kuna kahe sündmuse ajavahe on poolteist kuni kolm kuud, ei osata mõnel juhul nende seoseid tähele panna. Koroonat põdenud naistest tunnistavad paljud, et kaotasid haiguse tagajärjel lausa 70 protsenti juustest. Juuksed langesid välja sedavõrd drastiliselt, et peanahk hakkas lausa läbi paistma.

Taastumine on pikaajaline ning igal inimesel erinev, mõnele kasvavad pool aastat hiljem pisikesed beebijuuksed tagasi. Teine tunnistab isegi mitme aasta möödudes, et midagi  varasemate kaunite juustega võrreldavat enam pole. Mis siis aitaks? Koroonateemasse tasub hoolimata kaotatud piirangutest suhtuda täie tõsidusega ka täna, külmetusnähtude korral teha test, pesta hoolikalt käsi ning käituda vastutustundlikult. 

Miks kauneid juukseid nii väga hinnatakse ja imetletakse? Sest need räägivad heast tervisest. Mis paneb kõikuma tervise tasakaalu, paistab umbes 1,5 kuu möödudes välja ka juustes. Koroona kahjulike mõjude pikas rivistus on kahjuks juuste väljalangemine tänaseks kinnitust leidnud. 
Miks kauneid juukseid nii väga hinnatakse ja imetletakse? Sest need räägivad heast tervisest. Mis paneb kõikuma tervise tasakaalu, paistab umbes 1,5 kuu möödudes välja ka juustes. Koroona kahjulike mõjude pikas rivistus on kahjuks juuste väljalangemine tänaseks kinnitust leidnud. Foto: Shutterstock
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles