Selline iseloomuomadus lööb välja neil inimestel, kes magavad liiga vähe

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Uue uuringu järgi muudab unepuudus inimesed isekamaks. Ameerika teadlased leidsid, et kui inimesed on magamata, ei soovi nad teisi aidata. Kuid kaasinimeste aitamine on üks tsiviliseeritud ühiskonna alustalasid.

Unepuudus on teadaolevalt seotud südamehaiguste, depressiooni, diabeedi ja kõrge vererõhu riskiga. Ent magamatus kahjustab ka meie sotsiaalset kohusetunnet, mistõttu jääb vajaka valmisolekust teisi aidata.

Uuringu üks osa näitas, et heategevuslik annetamine vähenes kümme protsenti nädalal, mil kella keerati suveajale. Seda langust ei täheldatud osariikides, kus kelli ei keerata, või kui minnakse talveajale üle.

Uuring näitab, et kui sa ei maga piisavalt, ei kahjusta see mitte üksnes su enda heaolu, vaid su suhtlusringkonna ning ka võõraste inimeste heaolu.

Ühes uuringus skaneeriti osalejate aju pärast kaheksat tundi und ja magamata ööd. Leiti, et need ajupiirkonnad, mis lähevad tööle, kui inimene tunneb kaasa või püüab teist mõista, olid pärast magamata ööd vähem aktiivsed.

Vähene uni muudab inimesed vähem empaatiliseks ja suuremeelseks, lisaks sotsiaalselt tagasihoidlikumaks ja see on nakkav – üksindus on nakkav.

Ühiskonnana on aeg loobuda arusaamast, et uni on ebavajalik või ajaraisk ning magada piinlikkust tundmata uni täis, vahendab newsweek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles