LAPSED TEAVAD ⟩ «Vanemate arvates lahe suvevaheaeg on laste meelest tüütu!»

Milline suvevaheaeg lastele meeldib? Ja milline on täiega tüütu? Küsime seda laste endi käest. Foto: Kristina Herodes
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Üle poole suvest on möödas. See on täpselt see aeg, mil pead tõstab suvepaanika: «Appi, vaheaeg saab läbi ja me polegi veel mitte midagi teinud!» Siis pressitakse alles jäänud aega ohtralt üritusi, väljasõite, suvelaagreid... Mida lapsed sellest kõigest arvavad ja milline suvepuhkus neile päriselt meeldiks? Vanemad teevad sageli parimat soovides selle väikese vea, et unustavad lastelt üldse küsida. Küsime siis meie! 

Oma mõtteid suvepuhkuse plussidest ja miinustest jagavad minu kaks last: julge otseütlemisega teismelised Ott (15) ja Säde (13).

Teismelised teavad, mida lapsed arvavad. Säde (13) ja Ott (15)
Teismelised teavad, mida lapsed arvavad. Säde (13) ja Ott (15) Foto: Kristina Herodes

Lase lastel otsustada

«Suve parim osa on vabadus – see tunne, et sa saad ise otsustada, mida sa teed. Ja keegi ei kontrolli,» teatab Säde. «Ja kindlasti see, et asju saab teha just nii kiiresti või aeglaselt, kui ise tahad. Ja üks asi veel – lapsed oskavad muide väga hästi oma aja ise ära sisustada. Meil on ajud peas. Ei ole vaja kogu aeg tulla meie aega täis toppima.»

Loe ka seda: Salaseiklused Eestis, mis päris ohutud polegi

Mida aga vanemad sageli teevad? Planeerivad kõik tihedasti ära ja lapsele ei jäägi võimalust ise vastutust võtta ega aru saada, mis teda huvitab. Loovusel pole ruumi areneda, laps on rahulolematu, passiivne ja vaheaja lõpuks hoopis väsinud, mitte välja puhanud. Arutame lastega, kuidas seda ära hoida.

Milline oleks suvi siis kui lapsed saavad otsustada? Mere äärde ja metsa!
Milline oleks suvi siis kui lapsed saavad otsustada? Mere äärde ja metsa! Foto: Kristina Herodes

Kus on päris suve vaib?

«Kõige tähtsam on ujumine,» arvab Ott. «Suve point on olla kogu aeg õues.»

Kõige õnnetumad vaheajalised on laste hinnangul need sõbrad ja koolikaaslased, kelle vanemad on tööl ja kes peavad suurema osa ajast lihtsalt linnas veetma. «Linnas pole õues nii palju teha kui maal. Maal on iseenesest huvitav, linnas läheb igavaks ära!»

Ott möönab, et olukorra teeb paju paremaks see, kui sul on suvel ka piisavalt palju sõpru lähikonnas – siis on igal pool huvitav. Laste omavahelised sõprussuhted on midagi, mida kõik vanemad teada ja väärtustada võiksid.

Loe ka seda! Paljastame kõik: «Olgu või lumehang, kohe riided maha ja eputama»

«Suvel on kõige parem metsas olla,» lisab Säde. «Ja mere äärde peab ka tingimata minema – muidu ei ole päris suve vaib.»

«Mere äärde peab jõudma, muidu pole õige suve vaib,» leiab Säde. Pildil on ta rannas oma sõjanuiaga.
«Mere äärde peab jõudma, muidu pole õige suve vaib,» leiab Säde. Pildil on ta rannas oma sõjanuiaga. Foto: Kristina Herodes

Kõige lahedamad asjad suvel:

  • Ujumine
  • Looduses olemine
  • Metsas telkimine
  • Perega reisimine
  • Laagris käimine koos oma sõpradega
  • Sõpradega õues olemine
  • Maal olemine, kui on teisi lapsi ka
  • Vabaõhukohvikud ja piknikud
  • Kultuuriasjad, kus ei pea massi sees olema
  • Rannas raamatu lugemine 3 suveraamatut, mida puhkusel lugeda
  • Võrkkiiges magamine
  • Niisama puhkamine

Liiga palju sündmusi

«Trikk on tasakaalu leidmises ühe koha peal tsillimise ja ringi käimise vahel. Kui ükstaskõik kumba saab liiga palju, siis läheb jamaks.» Noormees leiab, et kui liiga kaua ühe koha peal olla, läheb nüriks. Aga kui kogu aeg aktiivselt ringi rallida ja kõik päevad tihedalt täis planeerida, on puhkus veelgi väsitavam kui tööaeg koolis ja isegi lahedad asjad ei tee enam üldse rõõmu. «Vaheldust on vaja, aga parem teha natuke vähem asju kui liiga palju asju – sellest ma olen aru saanud.»

«Igal pool on tore minna rattatiirule,» teab rattafänn Säde.
«Igal pool on tore minna rattatiirule,» teab rattafänn Säde. Foto: Kristina Herodes

Mida arvavad lapsed laagritest?

«Laagrid on megalahedad,» ütleb Ott. «Ideaalne kombinatsioon – trenn ja sõbrad. Ja laagri vaib on ka väga lahe.»

«Aga liiga palju laagreid on jälle jama,» teab Säde. «Ja kui sul pole sõpru seal kaasas. Mulle sattusid ükskord nii halvad toakaaslased. Nad olid nii tüütud, hakkasid üksteise peale karjuma, iga asja peale oskasid tülli minna.» Kui lapse suvi on tervenisti täis ühest kohast teise kolistamist, kaob tal pidepunkt ja turvatunne ning kogu see meelelahutus hoopis väsitab. «Ja kui vanemad sunnivad sind liiga palju road trip'ima ja jube kaua autos olema, see läheb ka tüütuks!»

«Siis kui liiga tihe graafik on, seda lapsed üldse ei taha,» täiendab Ott. «Kui kogu aeg pead kiiresti sõitma ühe vaatamisväärsuse juurde ja siis teise. Lapsed tahaks kuskile minna ja siis seal natuke olla ka. Ja vahepeal peab olema lebo – et veekogu ääres tsillida ja jäätist süüa. Bassein sobib ka. Aga suvel tööd teha on tegelikult ka väga lahe! See on ka hea vaheldus. Ja kift on näha, et teed midagi ja sellel on tulemus.»

«Suvel tööd teha on tegelikult ka väga lahe,» arvab Ott. «See on ka hea vaheldus. Ja kift on näha, et teed midagi ja sellel on tulemus.»
«Suvel tööd teha on tegelikult ka väga lahe,» arvab Ott. «See on ka hea vaheldus. Ja kift on näha, et teed midagi ja sellel on tulemus.» Foto: Kristina Herodes

«Telkimine on megalahe,» hüüatab Säde. «See on nii lahe vaheldus. Oled paar päeva metsas, harjud seal ära. Saad olla ikka looduses, no päriselt ikka!»

Kõige tüütum asi

Suurte inimeste seltskonnaüritustel käituvad lapsed väga loomulikult – suhtlevad sellega, kellega tahavad, ja viisakuse pärast tühjade vestluste pidamisel mingit mõtet ei näe. Lapsed on ses osas erinevad – sotsiaalsema natuuriga väikesed inimesed laiendavad meelsasti oma kontaktide horisonti, introvertsemale võib see olla uskumatult suur stressiallikas. Ainus hea soovitus – usalda last. Kui ta kaasa tulla ei taha, ei tasu teda kaasa vedada. Kui ta seda ise soovib, siis pole jälle mõtet liialt muretseda, kuidas ta hakkama saab. Väga hästi saab.

Loe ka seda: Ema, kes püüab last kõige kurja eest kaitsta, teeb talle karmi karuteene

Säde arvab, et lastel võis lasta ise ostustada, mida nad tahavad teha.
Säde arvab, et lastel võis lasta ise ostustada, mida nad tahavad teha. Foto: Kristina Herodes

Samuti võiks anda lastele võimaluse ka vanematest puhata. «Väga lahe on, kui vanemad teevad vahepeal oma asju ja saad tunda end nagu suur inimene,» kinnitab Säde. «Muidu sa ei saagi seda tunnet proovida, mis see iseseisvus on.»

«Need suurte inimeste seltskonnaüritused ja peod ei ole tegelikult üldse tüütud,» avaldab Säde. Mis on siis kõige tüütum asi suvel? «Sääsed!»

Milline suvevaheaeg lastele meeldib? Ja milline on täiega tüütu? Küsisime seda laste endi käest - nemad teavad kõige paremini!
Milline suvevaheaeg lastele meeldib? Ja milline on täiega tüütu? Küsisime seda laste endi käest - nemad teavad kõige paremini! Foto: Kristina Herodes

Kõige tüütumad asjad suvel:

  • Sääsed
  • Kui teised ise planeerivad sinu eest
  • Kui on liiga palju ringi sõitmist
  • Kui on liiga palav
  • Laagris käimine, kui seal sõpru ees pole
  • Üksi linnas olemine
  • Kõik kohad, kus on liiga palju inimesi koos
  • Kui üldse pole aega koha peal olla ega tsillida
Kummikud jalga ja rappa kolama. Tagasi tulles on kõigil tuju hea! FOTO:
Kummikud jalga ja rappa kolama. Tagasi tulles on kõigil tuju hea! FOTO: Foto: Kristina Herodes

 Aga veel üks oluline asi - mida arvavad lapsed ilmast? Nii mõnedki täiskasvanud kurdavad, et kui puhkusel sajab on kõik rikutud. «Misasja?! Vihm on just lahe! Igasugune ilm on lahe. Sellel pole küll üldse mingit vahet,» kinnitavad nii Säde kui Ott.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles