VIDEO ⟩ ERKI 40: kimäärid, seebiooper ja kapitaalremont (2)

Copy
  • Moeloomisel võib abi olla remondist üle jäänud elektrijuhtmetest.
  • Kaltsuvaibast kollektsioon sai nii žürii kui ka publiku kiituse osaliseks.
  • ERKI Moeshow mõte on olla hulljulge.

ERKI moeetendus Eesti Kunstiakadeemias tõi kokku pöörased kollektsioonid ja kireva moepubliku. Kõige vaatamisväärsem ja põnevam moesündmus siinkandis? Väga tõenäoliselt «jah!»

Võidutööks kuulutati Eneken Johansoni kollektsioon «Who Let the Dust Out», teise ja kolmanda koha pälvisid vastavalt Mairo Seire «Põrmandurõõva» ning Siim Oja «Define: chimera, cute, eerie».

Loe ka seda: Kristel Aaslaid: mõnel on suhtes vaja kogu aeg plahvatusi ja kirehoogusid

Ron-Jonas Verlini kollektsioon «THIS IS WHERE THE BLOODLINE ENDS».
Ron-Jonas Verlini kollektsioon «THIS IS WHERE THE BLOODLINE ENDS». Foto: Sander Ilvest
Ron-Jonas Verlini kollektsioon «THIS IS WHERE THE BLOODLINE ENDS».
Ron-Jonas Verlini kollektsioon «THIS IS WHERE THE BLOODLINE ENDS». Foto: Sander Ilvest

Kas ERKI-l tehakse maagiat? Vastus on «jah!»

Juubelile kohaselt üllatas ERKI Moeshow mitmete uuendustega – üks tähelepanuväärsem neist oli pöördlava. «Pöördlava mõjus erilise ja võimsana, oli näha, et see üllatas ja kõnetas publikut,» kommenteeris moekunstnik Piret Puppart uut lahendust. Tekkis küsimus, et «kas ainult mina näen või ERKI-l tehakse maagiat?» Saades esimest korda moevaatemängust osa, võin kinnitada, et jah, tehakse küll!

Laura Luize Valtere kollektsiooni «Self-Portrait» showcase.
Laura Luize Valtere kollektsiooni «Self-Portrait» showcase. Foto: Sander Ilvest

Teine suurem muudatus puudutas ürituse ülesehitust – seekord sai kollektsioone imetleda nii catwalk’​il kui ka showcase’ides (showcase – kardinate või ajutiste seintega osaliselt piiratud ruum või lahter, milles rõivaid näidatakse), mõlemas lahenduses. Pandeemia ajal tehti algust showcase’idega, mis vaatamata oma ligitõmbavale olemusele on siinmail küllaltki vähe levinud. «EKA prioriteet on tagada, et kunstniku töö saaks vääriliselt vaadeldud,» räägib Piret Puppart, «showcase’i kontseptsioon annab selleks paremad võimalused, olles samaaegselt kuraasikam – eesmärk on rõhutada, et ERKI on provokatsiooni koht.» Kahe väljundi kombinatsioon oli teostatud stiilselt ja teadlikult, ning tänu lisaks loodud atmosfäärile sai vaataja parema ülevaate moelooja nägemusest.

Eneken Johansoni kollektsioon «Who Let the Dust Out?».
Eneken Johansoni kollektsioon «Who Let the Dust Out?». Foto: Sander Ilvest
Eneken Johansoni kollektsiooni «Who Let the Dust Out?» showcase.
Eneken Johansoni kollektsiooni «Who Let the Dust Out?» showcase. Foto: Sander Ilvest

Võidu pälvinud Eneken Johanson, kelle kollektsioon on inspireeritud elukoha renoveerimisest, lõi maagilise sümbioosi loovusest ja praktilisusest. Pealtnäha tagasihoidlike vormide taga peitub põnev tõsiasi – disainer kasutas konstruktsioonide, näiteks ultraraskete varrukate loomisel kapitaalremondist üle jäänud elektrijuhtmeid. Showcase’is andsid renoveerimise meeleolu edasi treppredelid ja suur kogus ehituskilet.

Mairo Seire kollektsioon «Põrmandurõõva».
Mairo Seire kollektsioon «Põrmandurõõva». Foto: Sander Ilvest

Mairo Seire ekstsentrilised alter egod

Kaltsuvaibad, Marie Antoinette, etüüdid vanaema õunaaias ja seebiooperist pärinev «Fernando, miks sa mind maha jätsid?» – need on põhikoostisosad kompotist, mille vaid Mairo Seire suudab stiilipuhtalt purki panna. Minu südame võitnud kollektsioon «Põrmandurõõva» on kummardus moelooja lapsepõlvekangelannadele, keda ta maal vanaema juures imiteeris. Mulgimaal asuvas talumajakeses polnud aga erilist kostüümivalikut, mistõttu pidi olema loov. Kaltsuvaipadest said ballikleidid ja ükski ballaad ei jäänud esitamata.

Vaata ka ERKI ajalugu: Eesti metsikuim moesündmus jõuab väärikasse ikka

Kollektsioon, mille pealkiri tähendab mulgi murdes kaltsuvaipa, sai nii žürii kui ka publiku kiituse osaliseks. Puhta loo jutustamine ja Mairole isikupärane teatraalsus olid peamised faktorid, mis kollektsioonile edu tõid. Piret Puppartile jäi positiivselt meelde heleroheline jakk, mis oli kombineeritud roosa seelikuga.

Mairo Seire kollektsioon «Põrmandurõõva».
Mairo Seire kollektsioon «Põrmandurõõva». Foto: Sander Ilvest

Moelooja Liisi Eesmaa hinnangul säras Mairo oma mitmekesisusega ning laval võis idee poolest näha koguni kahte kollektsiooni – üht vaibatehnikas punutud üleriiete ning pikkade kõrvaehetega, ja teist, mis meenutas värvigammalt Viktor&Rolfi moekollektsiooni «Flowerbomb». Kostüümidraamas oli nii suuri kuninglikke vorme kui ka põnevat värvimängu.

Loe ka seda: Meelelahutusauhindade gala parimad riietujad

ERKI – pedaal põhja!

Vähem on rohkem. Nii võib kirjeldada Siim Oja kollektsiooni «Define: chimera, cute, eerie». Neutraalseid beeži, khakit ja pruuni tasakaalustavad napid lõiked ja kõrge säärega nahast saapad. Oja showcase oli samuti võluvalt minimalistlik – keset ruumi on vaid üks futuristlik vaas ja kogu tähelepanu koondub professionaalsetele modellidele.

Siim Oja kollektsiooni «Define: chimera, cute, eerie» showcase.
Siim Oja kollektsiooni «Define: chimera, cute, eerie» showcase. Foto: Sander Ilvest

Liisiga vesteldes jääb kõlama mõte, et ERKI Moeshow mõte on olla hulljulge – seal peab pedaali ikkagi põhja panema. Kes jäi moevaatemängust ilma, aga soovib seda tunnet siiski kätte saada, on oodatud suve lõpus toimuvale näitusele Viru keskusesse, kus on esindatud maitsvamad moeampsud tänavuselt konkursilt. Oodata on ka põnevaid hetki, mida ERKI ajaloos varem nähtud pole. Moegurmaanidel tasub igatahes kalendrisse linnuke teha.

Loe ka seda: Kolme tipptegija moevaatemäng rabas nii suure publiku kui värvirikkusega

ERKI moeshow 2022
ERKI moeshow 2022 Foto: Sander Ilvest
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles