VIDEO ⟩ Kolme tipptegija moevaatemäng rabas nii suure publiku kui värvirikkusega

Copy

Kõike suurejooneliselt! Selline võiks olla parim stiilisoovitus suveks, millele kirjutavad alla Eesti moemaastiku kolm kirkamat talenti.

Aldo Järvsoo, Karolin Kuusiku ja Tanel Veenre ühine moevaatemäng «Miraaž» Tallinna Lennusadamas rabas nii ideede tulva, massiivse vormi kui ka enneolematult kirka värviga. Samavõrra arvukat moepublikut pole Eestis mitme aasta jooksul nähtud – enam kui tuhat inimest oli kohale tulnud, et värvimöllust osa saada.

Piisab paarist näitest, et kolmapäevast meeletu laenguga moepillerkaari illustreerida.

Sellest materjalist, millest Järvsoo teeb ühe varruka, teeks kokkuhoidlik naine terve kleidi. Veenre võtab kõige puhtama juveelitooni, paneb selle kõrvale teise samaväärselt särava ning ujutab selle energiaga üle terve voogava siidkostüümi. Kuusik aga paneb korsaarid, kroonitud pead ja kitsekesed läbisegi modernselt minimalistlikku raamistusse. Seda kõike oli palju.

Loe ka seda: Eesti andekaim moetrio sattus tujuka ilma rünnaku alla

Aga läbi on aeg, mil mood oli lihtsalt midagi praktilist ja neutraalset. Täna ootame, et rõivad päeva õnnelikumaks muudaks ja meeleolu puhta elurõõmuga tangiks. Aeg on liiga karm, et kanda igavaid asju. Elagu ülevoolava fantaasia suvi!

Aldo Järvsoo, Karolin Kuusik, Tanel Veenre. 
Aldo Järvsoo, Karolin Kuusik, Tanel Veenre. Foto: Kalev Lilleorg

Kuusik möllas muinasjuttudes

Karolin Kuusiku eelmisest kollektsioonist on möödas kaheksa aastat. Seetõttu on loogiline, et inspiratsioonipagas uue loomiseks oli meeletu. Kuusik mõtles kollektsiooni luues paljudest inimestest, sealjuures oma eluperioodidele.

«Seal oli isegi palju ajastuid koos, oli paras pähkel seda lavale panna,» tunnistas endale stilistina nime teinud disainer.

Moevaatemäng «Miraaž» 8. juunil Tallinna Lennusadamas.
Moevaatemäng «Miraaž» 8. juunil Tallinna Lennusadamas. Foto: Konstantin Sednev

Näiteks olid siidkleitidel ilutsevad kitsekesed mälestus disaineri lapsepõlve unenäost. Ta tõi eraldi välja moe funktsionaalsuse – enim kasutust leiavad lillemotiiviga pusad ja T-särgid. Kuid ka kõige pöörasematele moeviguritele leidub alati kandjaid.

Karolin Kuusik hullas hõbeda, monokroomse kontrasti ja pastellidega.
Karolin Kuusik hullas hõbeda, monokroomse kontrasti ja pastellidega. Foto: Konstantin Sednev
Karolin Kuusik päästis fantaasia valla ning tõi lavale hoogsa kaleidoskoobi eri ajastute ideid.
Karolin Kuusik päästis fantaasia valla ning tõi lavale hoogsa kaleidoskoobi eri ajastute ideid. Foto: Konstantin Sednev

Järvsoo jaoks pole halli massi

Aldo Järvsoo lähtus moevaatemängu luues Kadrioru lossi lilleaiast, kuhu see alguses planeeritud oli. Riiete abil püüdis ta edasi anda pargi mõnusat meeleolu, stiilset jalutamist.

«Aga inimesed panevad end jalutama minekuks ilusti riidesse,» lisas disainer.

Aldo Järvsoo looming.
Aldo Järvsoo looming. Foto: Konstantin Sednev

Järvsoo arvates ei peaks olema igavalt riietatud inimest – igaüks võiks proovida julgeid värve, lopsakaid barokseid vorme ja tuletada pärast pikka kodus istumist meelde, milline nauding on end ilusti riidesse panna ja inimeste sekka minna. Disainer soovitab kanda sel suvel pastelseid värve ja mängida suurte vormidega. Millal siis veel, kui mitte suvel!

Kellel on eriline anne disainida jumalannakleite? Loomulikult Aldo Järvsool.
Kellel on eriline anne disainida jumalannakleite? Loomulikult Aldo Järvsool. Foto: Konstantin Sednev
Aldo Järvsoo looming.
Aldo Järvsoo looming. Foto: Konstantin Sednev
Aldo Järvsoo tõi lavale terve vikerkaare nii kirkamas kui pastelses versioonis.
Aldo Järvsoo tõi lavale terve vikerkaare nii kirkamas kui pastelses versioonis. Foto: Konstantin Sednev

Veenre loob seda, mis hing ütleb

Veenre kollektsioonis särasid laval kirevad värvid – erksad värvid sümboliseerivad vabadust ja energiat. Veenre on orgaaniline looja, ta usaldab inspiratsiooni ammutades asjade loomulikku kulgu. Näiteks üllatus moelooja kangastega eksperimenteerides, kui jalustrabavaid värvikombinatsioone on olemas.

Vaieldamatult ühed tähelepanuväärsemad detailid terve moelavastuse juures olid 3D-printeriga valmistatud aksessuaarid. Selle imemasinaga tegi Veenre tutvust vaid neli kuud tagasi, nüüd uriseb see ateljeenurgas «nagu uus koduloom». Veenre nentis tänulikult, et Eesti rahva armastus värvide vastu on iga tema kollektsiooniga aina süvenenud.

«Värve kandvad inimesed on nagu helkurid – elu on turvalisem, aga pättust ei saa ka teha. Kõik on näha. See sunnib olema ausam,» põhjendas ta.

Liblikaprillid, käekübarad ja ninakaunistused – Tanel Veenre oskab ilule üllatavaid vorme leida.
Liblikaprillid, käekübarad ja ninakaunistused – Tanel Veenre oskab ilule üllatavaid vorme leida. Foto: Konstantin Sednev

Moepublik sai võlutud

Kunstiakadeemia moekateedri juhi Piret Pupparti jaoks oli suurim üllataja Kuusik, kes  oma neoonbarokse kollektsiooniga silmapilkselt ära võlus. Üks meeldejäävaim komplekt oli roosa täpiline pintsak ja seelik ning selle juurde kuuluv peaehe.

Disainer Kristin Liiase jaoks peitus üllatusmoment Veenre loomingus, eeskätt kudumites ja 3D-prinditud detailides. Stilist tõi välja Järvsoo kangad ja värvid ning moelooja oskuse luua riideid, mis sobivad ka vormikamatele naistele kui valatult.

Tanel Veenre värvijulge siid veetles seekord 3D-mustritega.
Tanel Veenre värvijulge siid veetles seekord 3D-mustritega. Foto: Konstantin Sednev
Tanel Veenre pastelsed motiividega dressid said laval kokku kirgaste kummikute ja futukiivritega.
Tanel Veenre pastelsed motiividega dressid said laval kokku kirgaste kummikute ja futukiivritega. Foto: Konstantin Sednev
Stiilne lauljatar Anna Kaneelina Tanel Veenre ülemõõdulises pusas ja kummikutes – imearmas!
Stiilne lauljatar Anna Kaneelina Tanel Veenre ülemõõdulises pusas ja kummikutes – imearmas! Foto: Konstantin Sednev
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles