Kui oled väsinud, muutuvad teised inimesed sinu silmis...

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Kui oled magamata, tunduvad teised inimesed koledavõitu.
Kui oled magamata, tunduvad teised inimesed koledavõitu. Foto: Shutterstock

Kui alkoholi pruukides on võimalik inimene ilusaks juua, siis unepuudus teeb just vastupidist – väsinuna tunduvad teised vähem atraktiivsed.

Kui me ei saa piisavalt magada, muutub meie nägemust teistest ja seda mitte heas mõttes, väidavad Uppsala ülikooli teadlased Rootsis. Uuringu tulemusel võib olla suur mõju baarides käivatele vallalistele, kes vaevlevad regulaarselt unepuuduses.

Töörühm uuris 45 noort meest ja naist, kasutades silmade jälgimise tehnoloogiat, mis suudab tuvastada, mida inimene reaalajas vaatab. Osalejad olid ühe öö ärkvel ja ühe öö said kaheksa tundi magada. Nende silmade liikumist mõõdeti mõlemale ööle järgnevatel hommikutel.

Loe ka: Naisi peetakse atraktiivsemaks, kui nad kannavad...

«Meie eksperimendis hindasid unepuudusega katsealused vihaseid nägusid vähem usaldusväärseteks ning terveid ja neutraalseid nägusid vähem atraktiivseteks, mis näitab, et unepuudus on seotud negatiivsemate sotsiaalsete muljetega teistest,» ütles uuringu autor Christian Benedict. «Selle tulemuseks võib olla väiksem motivatsioon suhelda.»

Teadlased selgitavad, et unepuuduses inimesed kulutavad vähem aega teiste nägude fikseerimisele.

Loe ka: Uuring: edukad inimesed ei oska nõu anda, kuid nad kipuvad seda rohkesti tegema

«Kuna näoilmed on teiste inimeste emotsionaalse seisundi mõistmiseks üliolulised, võib juhtuda, et unetu tõlgendab teiste inimeste emotsionaalset seisundit ebatäpselt või liiga hilja,» ütles teine uuringu autoritest, Lieve van Egmond väljaandes StudyFinds. «Meie osalejad olid noored täiskasvanud, seega ei tea me, kas tulemusi saab üldistada kõigile vanuserühmadele. Lisaks ei tea me, kas sarnased tulemused ilmneksid ka kroonilise unehäirega inimeste seas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles