AJA VAAGEN TRIMMI! ⟩ Kuidas teha õigesti Kegeli harjutusi?

Mari Piirla
, reporter
Copy
Algul arvati, et Kegeli harjutusi peaksid tegema vaid äsja sünnitanud, kuid tegelikult on need kõigile naistele kasulikud.
Algul arvati, et Kegeli harjutusi peaksid tegema vaid äsja sünnitanud, kuid tegelikult on need kõigile naistele kasulikud. Foto: Shutterstock

Kegeli harjutused on justkui hambaniidi kasutamine: väike asi, mille kohta sa tead, et tuleks teha, aga mingil põhjusel ei seisa see kunagi meeles.

Selles pole ka keegi süüdi, sest erinevalt hamba- ja kätepesust ning eestpoolt tahapoole pühkimisest ei juurutanud keegi seda meile lapsepõlves sisse. Paljud naised isegi ei tea sellest midagi, enne kui mõne murega arstile pöörduvad.

Vaagnapõhjalihaste treenimiseks mõeldud Kegeli harjutused mõtles välja günekoloog Arthur Kegel 1948. aastal. Algul arvati, et neid peaksid tegema vaid äsja sünnitanud, kuid tegelikult on neist kõigile naistele kasu ning neid saab igal pool teha.

Mis on Kegeli harjutused?

Kegeli harjutused on vaagnapõhja lihaste kokkutõmmete tekitamine. Meil on umbes 24 vaagnapõhjalihast ning need asuvad vaagnas üksteise peal kolme kihina.

Mida Kegeli harjutused teevad?

Kui teha neid õigesti ja järjepidevalt, siis harjutused tugevdavad vaagnapõhjalihaseid, millel on mitu funktsiooni: toetada kõiki alakõhus olevaid organeid, seehulgas emakat, maksa ja neere. Vaagnapõhjalihased kontrollivad ka põit ja soolestikku ehk hoiavad häda kinni. Lisaks on vaagnapõhjalihastel ka seksuaalne funktsioon – orgasmi ajal tekivad neil rütmilised kokkutõmbed.

Vaagnapõhjalihased lõdvenevad raseduse, sünnituse, aga ka vananemise käigus. Märgid sellest on võimetus kontrollida põit näiteks köhimise, aevastamise ja trenni ajal, raskused kõhugaaside tagasihoidmisel ja orgasmi saamisel ning tundetus penetratsiooni ajal.

Kas ma teen Kegeli harjutusi õigesti?

Kõigepealt tuleb kindlaks teha, kus su vaagnapõhjalihased asuvad. Kõige lihtsam viis selleks on peatada uriinijuga pissimise ajal kolmeks sekundiks. Korda seda senikaua, kui oled kindel, et tead, kus nad sul asuvad.

Teine viis selleks on pista sõrm vagiinasse harjutuste tegemise ajal. Sa peaksid tundma, kuidas lihased lähevad pingule ja vaagnapõhi kerkib, kirjutab väljaanne Self.

Mis on parim asend Kegeli jaoks?

Nüüd, kus lihased leitud, on aeg trenniks. Käi pissil ära ja võta sisse mugav asend – kui oled algaja, siis lama ja aja jooksul võid istuli tõusta ja seejärel juba püsti treenida. Lõppeesmärk on teha neid ükspuha kus. Asja ilu on selles, et keegi ei aimagi, et sa parajasti trenni vihud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles