See vitamiini kombo aitab koroonaviirusesse haigestumist vältida (4)

Marju Ränk
, Sõbranna tegevtoimetaja
Copy
Foto: Shutterstock/Sander Ilvest/Postimees

Toitumisuuringud USA-s ja mujal näitavad, et enamik inimeste toitumisharjumused ei vasta riiklikele juhistele ning seetõttu on inimestel puudu paljudest olulistest vitamiinidest ja mineraalainetest. Praeguse COVID-19 pandeemia valguses võib tervisliku toidu kättesaadavus muutuda veelgi kehvemaks.

Kuigi meil ole kindlaid andmeid toidulisandite mõju kohta COVID-19 riskile või raskusastmele, näitavad olemasolevad tõendid, et mitme toitaine lisamine võib vähendada teatud viirusnakkuste riski või raskusastet.

Kuressaare Haigla loetleb oma Facebooki lehel üles toidulisandid, mis aitavad organismil vastupanuvõimet suurendada:

Tsink

Tsink on paljude ensüümide ja transkriptsioonifaktorite komponent kogu keha rakkudes ning puudulik tsingi tase piirab inimese võimet infektsiooni korral tekitada piisavat immuunvastust. Mitmed metaanalüüsid ja randomiseeritud (juhuslikustatud) kontrollitud uuringute (RCT) koondanalüüsid on näidanud, et suukaudne tsingi manustamine vähendab ägedate hingamisteede infektsioonide esinemissagedust 35 protsenti, lühendab gripilaadsete sümptomite kestust ligikaudu 2 päeva võrra ja parandab nende seisundit ja kiirendab taastumist.

Uuringud viidi läbi nii USA-s kui ka paljudes madala ja keskmise elamistasemega riikides, nagu India, Lõuna-Aafrika ja Peruu. Nendes uuringutes oli tsingi annus vahemikus 20 mg/nädalas kuni 92 mg/päevas. 

C-vitamiin

C-vitamiin on paljude ensüümide kaasfaktor. See suurendab paljude ensüümide funktsiooni kogu kehas. C-vitamiin toimib ka antioksüdandina, piirates immuunvastustega seotud põletikku ja koekahjustusi.

C-vitamiini efektiivsust hindavaid uuringuid on läbi viidud USA-s, Nõukogude Liidus, Ühendkuningriigis ja Jaapanis sõdurite, noorte poiste ja vanemate inimeste seas. Nendes uuringutes selgus, et C-vitamiini lisamine vähendab oluliselt hingamisteede infektsioonide esinemissagedust.

C-vitamiini efektiivsust on uuritud ka USA-s, Egiptuses ja Iraanis haiglaravil viibivate patsientide seas, kes hospitaliseeriti mitmesuguste haigusseisundite, sealhulgas raske sepsise, operatsioonijärgsete tüsistuste, põletuste, kopsude muljumiste ja südamehaiguste tõttu. Selgus, et C-vitamiin vähendab nende patsientide intensiivraviosakonnas viibimise kestust ja vajadust mehaanilise ventilatsiooni järele.

C-vitamiini annus varieerus vahemikus 1–3 grammi päevas, kuid üle kahe grammiseid koguseid tuleks väljaspool meditsiinilist järelevalvet vältida.

D-vitamiin

Mitmete kliiniliste uuringute andmed näitavad, et D-vitamiini manustamine vähendab ägedate hingamisteede infektsioonide (millest enamik on põhjustatud viirustest) väljakujunemise tõenäosust 12-75 protsenti. Need uuringud hõlmasid nii hooajalist kui ka pandeemilist grippi, mille põhjustas H1N1 viirus 2009. aastal.

Toidulisandite kasulikku mõju täheldati igas vanuses patsientidel ja olemasolevate krooniliste haigustega inimestel. Kui nad olid saanud D-vitamiini suuremaid annuseid kui 1000 RÜ (rahvusvahelist ühikut), oli nakatunute seas gripisümptomeid vähem ja paranemine toimus kiiremini. D-vitamiini vaegusega inimeste seas oli kasutegur suurem kui neil, kellel oli juba eelnevalt piisav D-vitamiini tase.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles