Treener Egle Nabi: elame ajal, mil ülistatakse «orav rattas» elustiili

Naine
Copy

Tunnustatud treener ja Fitbody vormiprojektide looja Egle Nabi toob välja peamised põhjused, miks treening oodatud tulemusi ei too. Unistuste vormi saavutamiseks ei piisa ainult trenni tegemisest, vaid oluline on suhtumine, eesmärkide seadmise oskus ning järjepidevus nende elluviimisel.

1. Sul puudub konkreetne eesmärk ja plaan

Enne treeningutega alustamist tuleks seada konkreetne eesmärk ning koostada vastav ajaline plaan. Kui sinu eesmärk on kaalulangetus, tuleks mõelda, millised treeningkavad sobivad just selle eesmärgi saavutamiseks.

  • Kui kaua ühte treeningkava teha?
  • Kui tihti tuleks oma progressi hinnata?
  • Kas lisaks treeningute korrigeerimisele on vaja toitumisnõustaja abi?

2. Sul on korraga liiga palju eesmärke

On tavapärane, et kipume oma võimeid lühiajalises plaanis üle hindama ning pikas plaanis alahindama. Minu treeneril Charles R. Poliquinil oli hea ütlus: «If you only got one ass, you cant't ride two horses.» Alati, kui keegi treenitavatest hakkas loetlema, mida kõike ta treeninguga saavutada tahab, peatas Charles ta lausega: «Pick one!»

Lihtsustatult: kui soovid arendada lihasmassi, siis pole mõistlik samal ajal valmistuda oma elu esimeseks maratoniks. Üheaegselt ei saa tõsta nii lihastoonust, aeroobset võimekust kui painduvust. Üheks perioodiks sea alati üks eesmärk, järgmiseks teine.

3. «Kõik või mitte midagi!»

Elame maailmas, kus kõik soovivad igat sammu teha perfektselt. Niipea, kui me ei suuda oma «ideaalsest» plaanist sada protsenti kinni pidada, tahame alla anda. Paraku ei saa enda elu, sealhulgas treeninguid, sada protsenti ette planeerida.

Peaksid hoopis õppima olema paindlikum ning kui plaani ei õnnestu esialgsel kujul täita, tuleks otsida võimalusi see ümber teha, ilma et tunneksid end läbikukkununa. Kui sa ei jõua spordiklubisse, asenda see mõne muu aktiivse tegevusega. Kui täna on prae ja kartulisalatiga vanaema sünnipäev, ära karista ennast süümepiinadega, vaid tee järgmistel päevadel toitumises kergemaid valikuid.

4. Mugavustsoonis treenimine

Inimesele on väga omane soov toimetada mugavustsoonis. Meile meeldib teha asju, millega oleme harjunud, mis tulevad hästi välja ega nõua liigset pingutust. Tulemuste saavutamiseks aga on tähtis progress.

Treeningkavasid on oluline regulaarselt muuta, nii korduste arvu, harjutusi, treeningute arvu kui raskusi. Arenguks on vaja pidevat muutust, samuti vähendad nii vigastuste ohtu, kuna pidevalt ühtmoodi treenides oleme vigastustele altimad.

Sinu treener oskab hinnata, kui tihti peaksid treeningkavasid vahetama, sest siin mängib suurt rolli sinu kohanemisvõime, eelnev treenitus, vanus, treeningkoormus jne. Personaaltreeningutes ning Fitbody treeninglaagrites oleme treeningute planeerimisel kasutanud Bravermani isiksusetesti, mis aitab just isiksuseomadustest lähtuvalt ideaalset treeningkava luua.

5. Keskendumine treeningule, mitte elustiilile tervikuna

Olgu treeningute eesmärk kaalulangetus, saavutuse parandamine, lihastoonuse tõstmine või maksimaaljõu arendamine, sõltub tulemus siiski sinu elustiilist ja toitumisest. On oluline, kuidas sa elad need 23 tundi, mil sa trenni ei tee!

Me elame ajal, mil ülistatakse «orav rattas» elustiili, kus töötatakse liiga palju ja öösiti ning süüakse seda, mis juhuslikult ette jääb. Need ettejäävad toidud on toitumisnõustajate vaatenurgast tavaliselt sellised, mis võiks hoopis vahele jääda.

Tasub meeles pidada, et vähene magamine ja halb unekvaliteet mõjutavad otseselt kehamassiindeksit. Me liigume automaatselt vähem, kui oleme väsinud, teeme teistsuguseid valikuid toitumise osas ning oleme vähem motiveeritud treeningutes pingutama. Nii ei näe sa progressi, sest uute harjutuste või suuremate raskuste kasutamine nõuab kontsentreeritud ajutegevust. Tulemuste nägemiseks või isegi olemasoleva vormi säilitamiseks tuleb pöörata tähelepanu kogu oma 24 tunnile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles