Õudne elu ideaalse naisega (2)

Kas pealtnäha ideaalne suhe seda tegelikult ikka on? Hirm rääkida on pea kõigi õnnetute suhete põhjus. Foto: Kristina Herodes
Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy

Pealtnäha väga tublide naiste täiuslikes peredes toimub masendavaid asju. Rohkem on kuulda lugudest, kus mehed süüdi. Alati pole see tõsi. Siin on kolme Eesti mehe isiklik lugu. Kõik nad on silmast silma tuttavad, aga kuna avameelsus on ohtlik, jagan neid varjunimede all.

Lugu ilmus Arteris 10.10.2020, lugejate palvel avaldame selle taas.

Naine ei taha – mitte kunagi!

«Meil on väga armas suhe ja me ei tülitse kunagi,» ütleb Aleksei hakatuseks. «Mu naine on parim naine, nii hea perenaine, ta on ideaalne.» Paar on kakskümmend aastat pealtnäha õnnelikus suhtes. Käiakse koos pereüritustel, puhkamas, tegeldakse lastega. Maja on särama löödud nagu prillikivi, naine ise samuti.

Loe ka seda: «Kõik naised on vastikud!» Paljastame õrnema soo pahed – tuleb tuttav ette? 

Ometi tunnistab Aleksei, et on juba aastaid sügavas masenduses ega suuda end mehena tunda. Sest naine ei taha teda – mitte kunagi! Algusest peale pole tahtnud. Kuidas te siis üldse suhtes olete? «Mina tahtsin, tema ütles jaa.»

Äkki naine ongi rahulikum? Ei, muidu on temperamentne. Äkki ta ei viitsi? Ei, muidu on ta küll väga sportlik. Väga heas vormis, oma vanuse kohta veel eriti.

Milles siis mure? Naine on lukus. Ta on üks tuhandetest hästi kasvatatud tublidest tüdrukutest. Lootusetult passiivseks treenitud ja talle on pähe taotud, milline «ideaalne naine» olema peab. Heal tüdrukul ei sobi ise seksi algatada. Ega ta mingi kiimaline naine ei ole?! Nii on see kestnud kogu elu. Aleksei pole kunagi tundnud ühtegi puudutust, mis väljendaks tema naise kirge või iha. Sõprade suhe?

«Ei, me seksime küll, aga see... ei ole väga huvitav,» tunnistab Aleksei. «Ta ei ütle mulle ära. Ta ütleb: «Olgu, kepi mind, aga oota pool tundi.» Ja siis pole ta kunagi eriti kuum.» Kas see tähendab, et ta ei võta initsiatiivi ka voodisse tulles, pigem laseb endaga armatseda kui et ise armatseks? «Nojah. Ta lihtsalt lebab seal.»

Naiste seksileiguse põhjus, mida head tüdrukud kahjuks iialgi välja ei ütle, võib olla armutult lihtne: seks lihtsalt ei rahulda teda. Mees saab oma, naine vaid teenindamise rõõmu. Vahel isegi ei erutu, rääkimata orgasmidest. Võime naist rahuldada puudutab aga teravalt mehe ego ja nii sünnib valede süsteem, kus naine ei ütle ja mees ei märka ning kõik olekski pealtnäha justkui hästi. Kuid Aleksei sõnul teeb tema kõik, et naisel oleks hea.

«Ei-ei-ei, tal on alati väga head orgasmid,» ütleb mees ägedalt. «Ma saan ju seda aru, kehast ja kõigest, ta kindlasti ei teeskle. Ma arvan, et see on peas. Talle pole keegi rääkinud, et naisel on lubatud ka ise tahta. Ta arvab, et nii ongi õige! Aga sa ei kujuta ette, milline tohutu löök see mehele on, kui ta hakkab mõistma, et tema oma naine teda mitte kunagi ei taha! Ja et see jääbki nii, ei muutu mitte kunagi. Depressioon tuleb peale.»

Loe ka seda: Seks ja söök: «Sain unistuste keha, aga kaotasin seksiisu!»

Aleksei aga ei jäänud kurva avastuse otsa nutma. Aastaid püüdis ta naist ise julgustada, siis asus tegutsema – käivitas oma keskkonna vabameelsetele ja leidis kiirelt mitu naist, kellega tuliseid voodirõõme jagada. «Ma tegelikult armastan oma naist, aga ma ei saa olla nagu surnu. Tema armukade ei ole. Me ei räägi sellest, aga ma arvan, et ta teab.» Aleksei tõi probleemi päevavalgele ja oli täielikus hämmingus, kui suurte seksimurede all suhetes olevad inimesed iga päev kannatavad! Ja neil ei ole kuhugi minna! Keegi ei taha oma kaaslast jätta, sest palju muud ühist ja head on ju olemas. Lihtsalt voodis valitseb leigus. Teine, kõvasti kirglikum salaelu toimub «ideaalse elu» varjus ja annab jõudu ka leige fassaadi juures head nägu teha. Aga on see lahendus? «Muidugi ei ole, aga see on hädaabi.»

Surmapatt, mida keegi teada ei tohi

Mart on just selline mees, kellele naised naeratavad ja keda teised mehed kadeda pilguga saadavad. Ta on heas vormis, stiilselt riides, galantsete kommetega ning heal järjel. Aastad on temaga ka heldelt ümber käinud – tegelikust vanusest pakuks 15 aastat vähem. Mardi pikaajaline suhe jooksis liiva rahumeelse jahtumise teel, nüüd on ta kõrval poole noorem kaunitar. «No ta on väga noor, aga meil on suurepärane klapp,» naeratab mees. Näitab pilte – blond püss, kes imetleb ja jumaldab oma meest. Kadestamisväärne? Paraku ainult kaugelt.

Meest jumaldatakse vaid sel juhul, kui ta vastab naise ettekujutusele ideaalsest mehest. Käib pidev manipuleerimine piitsa ja präänikuga, mis on ammu kinnitust leidnud kui kahjulik ja ahistav kasvatusmeetod. Suhetes on see aga puhas mürk. Teisisõnu – armastust saab siis, kui mees käitub, mõtleb ja tunneb täpselt nii, nagu mees naise ettekujutuse kohaselt tegema peaks. Kõik isikupärane «ekstra» ajab naise närvi. On võõras, tekitab pimedat hirmu ja tugeva reaktsiooni: «Appi, ma ei ela seda üle, kui keegi saab teada, mihuke pervert mu mees on!» Samas privaatselt, suletud uste taga ja kõrvaliste pilkude eest peidetult naudib kaunitar mehe eelistusi väga. Mees aga ei taha salata. Ta soovib, et ta võetaks vastu tingimusteta, sellisena, nagu ta on. Et naine lihtsalt lubaks tal iseendaks olla.

Milles seisneb siis vaese mehe surmapatt, mida keegi jumala eest teada ei tohi? Mardi kirg on jalafetiš. Ta naudib ja imetleb naiste jalgu ning jumaldab nende hellitamist. Täiesti süütu asi niisiis, mida üldse varjama ei peaks. Kõik, mis toimub vaba tahte alusel kahe täiskasvanud inimese vahel vastastikuseks naudinguks, on ju üksnes ilus ja hea. Naine naudib, mees naudib, kas see peaks üldse kellegi asi olema, mida küla arvab?

«No need on ikka ultimaatumid,» ohkab Mart, kes seni veel kapriisse kaunitariga ühist keelt leida püüab. «Kui midagi ei meeldi, pannakse kohe kaalukausile: kas mina või... Ma saan aru, et see on manipuleerimine, aga ma pole õnneks nii nõrk inimene, et see mind endast välja viiks. Ma loodan talle pikapeale ikka selgeks teha, et minul on õigus olla see, kes ma olen, ja et see on täiesti okei.» Rohkem paar seda teemat puudutanud pole. «Nii see rahu sai tehtud, et asjad on nii, nagu tema soovis. Aga kui ultimaatumite esitamine süstemaatiliseks muutub, tuleb suhe lõpetada. Nii ei saa ju elada, kui üks pool terroriseerib.»

Naine, kes teab kõike

«Tubli inimene, väga tubli inimene,» on esimene lause, mida ka Taavi oma kaasa kohta ütleb, kuid ta näol on pigem kannataja ilme. Tutvuti ja armuti noorena, südamedaamil kavalere jätkus ning mees tundis altari ees, et on loteriil peavõidu saanud. «Eks oli tundeid ka ja alguses oli väga hästi.» Vaimustuses ja kõrvuni armunud mees vältis konflikte ja püüdis kõiges naise meele järele olla. Enesekehtestamine olulistel kohtadel jäi tegemata ning võimukam natuur astus kohe sammu edasi. Sest kellele ei meeldiks, kui asjad peres tema taktikepi järgi käivad? «Tema teab täpselt, kuidas asjad peavad olema. Kõik käib tema reeglite järgi – mida teeme ja mida sööme. Kõik on korras ja kontrolli all, tal on ideaalne elu. Mina pean olema just seal ja just selles rollis, nagu talle sobib. Jah, ma tõesti armastan teda ja ma ei taha tülitseda, aga kus on siis minu elu? Seda nagu polegi olemas. Ma olen täitsa lootuse kaotanud, et selles suhtes, selles elus ma üldse end mehena tunda saaksin.»

Mehelikkust õõnestab tunne, et kontroll tema elu üle kuulub teisele. Kuigi tööalaselt on Taavi väga edukas ning hinnatud, juhib suurt osakonda. Tööd teeb ta tõesti ka kirega, see kompenseerib sama puudumist suhtes. Ning seal ongi teine põhjus, mis enesetunnet närib – kallim ei näita välja mingit kirge ega huvi seksuaalse läheduse vastu. «Ta ütleb mulle, et kaks korda kuus on täiesti normaalne, kõikidel on nii. Aga mina tahaksin rohkem,» tunnistab mees.

Aga miks siis mitte vana hea võrgutamiskunst appi võtta? Luua romantiline meeleolu ja kaasa ära võluda? Taavi ohkab. «Kui ta tulebki kaasa, on see: «No olgu, tee siis ära.» Nagu teene tema poolt, mida ta ise ei taha. Mu keha veab juba alt mõnikord.»

Võib-olla on naise jaheduse võti selles, et tal ongi lihtsalt liiga suur koorem enda õlule võetud? Väsimus ei aita kellelgi end seksikana tunda. «Jah, seda ma tunnistan küll, et kuna tema tahtis kõike otsustada ja ise teha, olen mina pigem passiivsesse rolli jäänud. Nii köögis kui perekonna asjades. Aga raske on käsi külge panna, kui tema arvates ma teen kõike valesti. On ainult tema arvamus ja vale arvamus.» Siiski oleks võrdsem tööjaotus tõenäoliselt üks võti, kuidas kallimat superperenaise skaala otsast tibakese seksikiisu poole nihutada saaks. Teine võti peitub aga nähtamatutes seostes, mis ühe või teise otsusega kaasas käivad. Mehel on mugav, kui naine otsustab ja teeb. Kuid see on kahjulik mõlemale – naine ei näe domineerivat rolli haarates oma kaasat enam seksuaalselt erutavana ning mees kaotab suure osa enesekindlusest. Kui mees end rohkem kehtestaks, tekitaks see küll konflikti, aga võidaks talle tagasi ka külgetõmbepunkte.

Taavi pole kõrvalsuhte loomisest isegi mõelda julgenud. «Siis oleks see suhe läbi ka, naine ei lubaks seda iialgi!» Tema teada pole kolmandat mängus ka naise jaheduse varjus. Kuna mees on maha surutud ning majas kehtib ainult üks tõde, on pereelu pealtnäha pilvitu – tülisid pole, kirgi samuti mitte. Pikad töölähetused aitavad Taavil veidikenegi ise otsustamisest rõõmu tunda. Ehkki need annaks võimalust ka seksiseiklusteks, elab mees end välja üksnes unistades. «Vahel ma tunnen, et vajan nii väga armastust! Kui kohtan kedagi, kes mind mõistab, on see nagu hülge viimane õhuauk jääkaane all.»

Mis kõiki neid naisi ühendab? Fookuse seadmine suhtest välja, et teiste silmis oleks kõik korras. Ideaalse fassaadi igapäevane ülesvuntsimine ongi väga töömahukas ülesanne. Selle kõrvalt ei jää energiat märgata, mida tunned ise, ja ammugi seda, mida tunneb su kõrval seisev mees.

Epp Kärsin
Epp Kärsin Foto: Kanal 2

Poolkõva suhtega ei pea leppima!

Epp Kärsin, seksikoolitaja:

Kuulasin neid lugusid ja olin täiesti šokis – kuidas need mehed suudavad niimoodi elada? Kus on mehe piirid? Kui lepid halva suhtega põhjusel, et ma ju armastan teda... Siis ma küsin, kas sa iseennast ei armasta. Iga naine ja mees on väärt seda, et teda armastatakse, imetletakse ja ihaldatakse. Kui suhe sind ei rahulda, on see märk sellest, et midagi tuleb muuta, mitte mingil juhul ei tohi olukorraga leppida.

Naiste ja meeste energiad on tänapäeval vahetusse läinud, naised on nii võimukad, et mehed on oma munad pannud naiste korvi. Ja siis vargsi laenavad neid.

Mu koolitusel käis just üks kliiniline psühholoog, kes ütles otse: suurem osa vaimse ning füüsilise tervise probleeme saab alguse halbadest suhetest. Me vajame terveid suhteid enda ümber, siis tunneme end täisväärtusliku ja õnnelikuna. Suhe võib olla halvav, mürgitav, sellest võib haigeks jääda. Kõigi nende meeste puhul oleks see täiesti võimalik.

Aleksei naine võib vajada raputust ja tema allasurutud seksuaalsus ärkab. Naine saab ise olla palju-palju õnnelikum. Ja mehed jumaldavad naisi, kes on oma seksuaalsusega kontaktis, nad kannavad neid kätel. Ma ei liialda – mehed annaks ära poole oma elust, et sellise naisega koos olla.

Mardi loos on hea, et mees ei lase end maha suruda, aga ka ajutiselt pole see õige. Ükski suhe pole terve, kui oma soove ja õigusi kõva häälega välja ei öelda. Kui üks saab oma tahtmise ja teine peab pidevalt järele andma, siis mis elu see on!

Taavi jutust kumas läbi, et naisele on seks nagu kohustus. Mees ehk on enda verisoonis parim, aga ta ei tea siiski peenusteni, mida naine vajab. Aga küsis siis ometi: kallis, mida sa naudid? Mis aitaks sul end vabamalt tunda? Inimesed nii tohutult kardavad avameelseid vestlusi.

Kõik algab aususest

Hirm rääkida on pea kõigi õnnetute suhete põhjus. Aga tõde teeb vabaks! Ütle ausalt välja, mida sa tahad, see on ainus võimalus seda saada. Seksuaalsus on teema, mis vaikitakse maha. Miks see on nii suur tabu? Me oleme kõik läbi armastuse maailma tulnud, ilma seksita pole keegi sündinud.

Seksuaalses plaanis saab kõike õppida, aga kõigepealt pead sa julgema rääkida. Ja hirm on suur – kakskümmend aastast oled vait olnud ja nüüd äkki teed suu lahti. Teine pool võib ehmatada: mis nüüd äkki lahti? Oled mingi pervert? Ründavad sõnad on inimese enda hirmude väljendus. Mina soovitan küll – võta julgus kokku, jaga kõiki salasoove kallimaga. Kui miski saab välja öeldud, siis see enam ei paina. Ausus ongi läheduse võti ja lähedusest algab hea seks.

Naised süüdistavad mehi, et need ei räägi. Aga mitu meest on tunnistanud mulle oma südamesoovi: tahaks rääkida! Nii, et naine kuulaks ja vahele ei segaks. Naised kiirustavad kohe hinnanguid andma, siis mees läheb lukku, sa ei saagi teada. Igaüks avaneb omas tempos, seda ei saa kiirendada.

Koolitustel kordub sageli sama pilt: mehed on tohutu vaeva näinud, et meelitada naine koolitusele. Alguses on nad külmad nagu jääkuningannad, põrnitsevad mind altkulmu. Ja milline tohutu vabanemine toimub, kui nad viimaks sulavad ja mõistavad, et naine võibki seksi armastada! Pea kõik mehed, kes on seksuaaleluga kimpus, on mulle tunnistanud – tegelikult ma tahan armastada just oma naist. Mitte naabrinaist või kedagi kõrvalt. Kui naine ainult lubaks...

Tavaliselt toimub teadmiste kasvuga suhtes suur vabanemine ja lähedus jõuab uuele tasemele. Kuid minu koolitused on mõned paarid riidu ka ajanud. Nad saavad aru, et nende omavaheline seks ongi mõttetu, aga vau, mis kõik maailmas olemas on!

Suhe ei parane ise

Iga suhtega saab edasi liikuda, kui mõlemad pooled seda soovivad. Väga palju on teraapiaid, mis tõesti aitavad, näiteks PREP, IMAGO jpt. Lisaks on see protsess huvitav ja isiksusena arendav, saad teada asju, mille peale iial elus ise ei tuleks! Julgus minna abi otsima on esimene samm olukorrast välja.

Teraapiasse minek on tohutu eneseületus just meestele, aga ma julgustan: mees ei pea olema selline, kel pole tundeid ega pisaraid. Tark naine teab, et mehed, kes julgevad olla õrnad, on kõige tugevamad ja väärtuslikumad mehed.

Suhe ei parane ise, aga selle teadlikuks parandamiseks on palju suurepäraseid tööriistu. Ei tasu kohe püssi põõsasse visata. Aga kui sa näed vaeva ja oled ikka õnnetu, siis lase minna. Usu, elul on sulle keegi teine varuks, kes paneb su hinge rõõmust rõkkama. Mina usun siiralt, et me pole paarisuhetes selleks, et kannatada, vaid elu on lust ja lillepidu.

Vahel koos ei saagi

Ja viimane lahendus – võib-olla tõesti ongi aeg edasi minna. Kõik inimesed ei hakkagi sobima. Kui naisele ikka seks ei meeldi, aga mehes lõõmab tohutu kirg, siis ei maksa lootusi hellitada, et see muutub. Ei muutu!

Juba keskkoolis peaks lastele õpetama terve paarisuhte loomist ja selgitama, kuidas leida kaaslane, kes sinuga tõesti sobib. Mitte teha endaga kompromisse, sest mida enam kompromisse sa teed, seda õnnetum oled. Ja siis lohutatakse ennast, et naabritel on hullem, meil polegi kõige hullem.

Kellelgi neist meestest pole kindlustunnet ega julgust endale sobimatut olukorda muuta. Kardavad, et äkki tuleb uus ja hullem. Aga kuidas saab uus tulla hullem, kui sina ise oled täna targem ja juba tead, mida elult ning suhtelt ootad? Kuskil pole öeldud, et inimesed peavad hambad ristis olema ühega koos.

Ei vasta sugugi tõele ka arvamus, et jahtumine on pikas suhtes loomulik. Ei, see ei pea nii olema! Inimene võib kogu aeg elada kires ja armastuses. Aga vaid siis, kui mõlemad on otsustanud – jaa, ma pühendun ning teen selle suhtega tööd. Arvestan teise iseolemise õigust, aga ütlen välja, mida ise vajan ja mis mulle ei sobi. Ka rahulolematust ei tohiks maha suruda. Hea suhe on nagu mägironimine, see ongi pingutus, aga väga nauditav teekond.

Epp Kärsin
Epp Kärsin Foto: Tairo Lutter
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles