Saavuta kontroll oma mõtete ja ärevuse üle vaid 15 minutiga

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Praeguses olukorras tunnevad tõenäoliselt paljud inimesed keskmisest kurvemana. Kuidas saavutada sisemine rahulolu ning puhtad mõtted kõigest 15 minutiga, vahendab MSN.

Ajakirjanik Victoria Moorhouse kirjeldab oma blogis, et tihti aitab tema tuju parandada emale helistamine. «Kui olen väga halvas tujus, helistan oma emale. Piisab vaid 15-minutilisest kõnest ning tunnen end juba palju paremini. Kui see ei aita, hakkan otsima oma halvale tujule põhjalikumat selgitust, et ennetada musta auku langemist,» selgitab naine.

Victoria räägib, et on palju mõelnud postiivse mõtlemise mõjule ning see on pannud teda huvituma erinevatest stressi leevendavatest meetoditest. Ta on proovinud erinevaid stressi maandavaid tegevusi, näiteks joogamati rullimist, et närvilisust vähendada.

«Kui sa oled kunagi käinud joogatunnis ning seal oma frustratsioonile lahenduse leidnud, lähed suure tõenäosusega sinna halva tuju korral tagasi,» tõdeb joogaõpetaja Tiffany Cruikshank.

Victoria Moorhouse meenutab, et otsustas ühel äreval laupäevahommikul tuju tõstmiseks joogat proovida. Naine kannatas sel hommikul suure peavalu all ning pärast treeningut avastas, et see on kadunud. Seejärel sattus ta segadusse, sest ei uskunud, et jooga tõepoolest tema peavalu kadumise põhjuseks oli.

«Jooga praktiseerimisel on väga palju positiivseid aspekte, näiteks tunnetatav hetk, mil suudad teadvust fokuseerida vaid ühele asjale ning lihtsalt hingata. See stimuleerib ja rahustab suurel määral ka sinu närvisüsteemi,» selgitab Cruikshank. Samuti usub joogatreener, et energiavahetus suudab samuti stimuleerida energeetilisi kanaleid.

Järgmine kord, kui tunned end veidi halvemini, proovi Tiffany Cruikshanki 15-minutilist joogaharjutuste soovitust. Selleks proovi kõigepealt mõelda lausele «tutvun olukorraga ja kohaga, kus ma olen, et leida teadvus selle osas, kus kohast soovin end tegelikult leida ning viia end sinna läbi hingamise ja rahulike liigutuste». «See tõesti toimib! Matilt lahkudes tunned end palju puhtamate mõtetega ning sul on kordades rohkem energiat,» tõdeb treener.

Looteasend

«Oluline on, et asendit sisse võttes pead endale teadvustama, kuidas sa end päriselt tunned,» sõnab Tiffany.

Lasku põlvili ning toeta otsmik mugavalt matile. Lõdvesta oma käsivarred ning sea need jalgadega samale joonele, suunaga varvaste poole või ette. Hoia asendit 1–2 minutit ning hinga ja tunneta seljas meeldivat venitust.

Foto: Unsplash

Läbi ribide hingamine

«See on üks parimaid viise oma energiakanalite avamiseks hingamise ja venituste abil,» tõdeb Cruikshank.

Istu sirgelt matile ning aseta üks jalg kõverdatult üle teise ning aseta käed ühele küljele. Lõdvesta pea ning käed ja hinga rahulikult. Kujuta endale ette näiteks grillil valmivaid maitsvaid ribisid. Hoia asendit 2–3 minutit ning vaheta pooli.

Hingamine koos madala väljaastega

See on mõnus viis väikese venituse tekitamiseks rinna, südame ja õlapiirkondades.

Lasku ühele põlvele sellele kindlalt toetudes. Teine jalg aseta sirgelt keha taha ning hoia pöid sirgena. Aseta käed põlvedele ning hoia selg sirgena. Tunnetad väikest venitust nii rindkerges, jalalihastes kui ka kannas. Tõsta käed üles ning tunneta venitust käelihastes. Hoia 30 sekundit ning lõdvesta käed.

Korda harjutust sügavalt hingates umbes viis korda ning vaheta jalgu.

Foto: Unsplash



«Alla vaatav koer»

Lama kõhuli ning hoia jalad õlgade laiuselt harkis, varbad on suunatud taha. Aseta peopesad oma rindkere kõrvale ning suuna sõrmed ettepoole. Pööra varbad alla, suru peopesadele ning aja käsivarred sirgu ja tõuse põlvedele. Hinga välja ning aja jalad sirgeks. Kui kohe jalgu sirgu ajada ei suuda, võid hoida neid kergelt kõrverdatud ja kannad maast lahti. Tõsta puusi ning vii oma ülakeha jalgadele lähemale. Tõsta keha sabakondist kõrgemale ning proovi põlvi lukustamata jalgu sirgu ajada. Hoia puusad kõrgel ning suru kannad maha. Hoia pead kindlalt käte vahel ning ära lase sel vabalt rippuda. Hoia asendit viie sisse-väljahingamise jagu, hinga välja, tõsta pea üles ning siruta ülakeha ette. Lasku põrandale puhkama.

Tagurpidi sõduri hingamine

Aseta üks jalg kõverdatult ette ning teine sirgelt taha, nii et toetud varvastele. Toeta end ees olevale põlvele. Tõsta üks käsi sirgelt üle pea, sõrmed välja suunatud. Hoia kätt õlaga paralleelselt. Teine käsi aseta taha sirutatud põlveõndlasse. Hinga rahulikult ja tunneta venitust käe-, selja- ja jalalihastes. Hoia asendit 30 sekundit ning vaheta käsi ning jalgu. Tee mõlema poolega vaheldumisi 3–5 korda.

Kaameli asend

Mine põlvili ning ole sirge seljaga. Võta kätega kandadest kinni ning aja käed ja selg võimalikult sirgeks. Tunneta pingutust rindkeres, seljas ning kätes. Hinga rahulikult ning hoia asendit 1 minuti vältel. Korda harjutust 3–5 korda ning lõpetades lasku istuli ja lõdvesta lihased.

Liblika asend

«See asend aitab su lihastel kenasti lõdvestuda ning tunda treeningu tulemusi kõikides lihastes,» selgitab Cruikshank.

Mine selili, aseta üks jalg kõverdatult ühele poole ning teine samamoodi teisele poole. Pane kannad kokku ning lase oma põlved lõdvaks. Soovi korral võid asetada padja pea alla või pleedi ümber võtta. Lihtsalt sule silmad, keskendu hingamisele, kiida end ning mõtle viiele asjale, mille eest tänulik oled. Ole selles asendis 1–3 minutit. Soovi korral rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles