12 toiduainet: söö end targaks!

Naine
Copy
Foto: JJ Jordan / Pexels

Alles õige toitumine paneb su aju tippkiirusel tööle. Ja mis kõige parem: nende toiduainete hulgas on tõelised maiuspalad. 

Paljud inimesed tunnevad päeva lõpus vaid tühjust oma peas. Sageli on põhjuseks toitumine. Aju kasutab viiendiku päevasest energiavajadusest ja tal puudub salvestamisvõime. Seega kui sa korrapäraselt sobivas vormis energiat ei saa, pole ka ime, et mõtlemine muutub järjest raskemaks.

Tipptulemuste tegemiseks vajab su aju nii rasvu kui süsivesikuid. Viimastel puhul peetakse silmas eelkõige pika ahelaga süsivesikuid, kuna need annavad kehale  energiat aegamisi ja loovad tänu sellele tagavara pikaks ajaks.  

Need 12 toiduainet rõõmustavad su aju: 

1. Mustikad

Rikkalikult sekundaarseid taimseid toimeaineid ja vitamiine sisaldavad mustikad parandavad tänu antotsüaanile nii reaktsioonikiirust kui mõtlemisvõimet. 

2. Pähklid

B-vitamiinide, antioksüdantide ja mineraalainetega väiksed, aga võimsad viljad aitavad keskenduda ja võidelda närvilisuse vastu. Eriti palju sisaldavad magneesiumi just parapähklid ja India pähklid, mis alandavad stressitaset ja loovad ajus ruumi päriselt tähtsatele asjadele. 

3. Kala / mereannid

Kalas sisalduvad aminohapped aitavad väikestel hallidel ajurakkudel tööd teha. Oomega-3-rasvhapped ennetavad aga väidetavalt Alzheimeri tõbe.  

4. Brokoli ehk spargelkapsas

Rohelises asparkapsas sisalduvad sulforafaan, tiokthape ning C-ja E-vitamiin kaitsevad aju vabade radikaalide eest. 

5. Avokaado

See rasvarikas vili on ajutööks tõeline turbojõud. B-vitamiinid ergutavad ajuainevahetust ja kannavad hoolt selge mõistuse eest. Avokaados sisalduv letsitiin suurendab keskendumisvõimet. 

6. Karri

Oranž vürtsisegu sisaldab kurkumiini, mis ergutab antioksüdantide toodangut, et aju saaks segamatult töötada. 

7. Täisteratooted

Täisteratoodetes leiduvad vitamiinid ja mikroelemendid annavad külluslikult toitu hallidele ajurakkudele. 

8. Banaanid

Banaanides sisalduvad B-vitamiin, fosfor, kaalium ja magneesium panevad mõtteaparaadi kiirelt tööle. 

9. Sibulad

Need mugulad on tõeline salavihje, mis puudutab ajutoitu. Sibulates sisalduv allitsiin kaitseb veresooni lupjumise eest, mis tähendab omakorda korralikku verevarustust ja ideaalset aju hapnikuga varustamist. 

10. Šokolaad

Juba 50 grammi šokolaadi tõstab kontsentratsioonivõimet. aga olgu kakaoprotsent kõrge ja jälgi ka suhkrusisaldust! 

11. Õunad

Tänu B-vitamiinidele, provitamiin A-le ning C- ja E-vitamiinidele on ka õun tõsiseltvõetav ajutoit. Need ained kaitsevad aju vabade radikaalide eest, lükopiin aga tõstab keskendumis- ja reaktsioonivõimet. 

12. Vesi

Vedeliku tarbimine on ajutööks ülimalt oluline. Ainult siis, kui jood terve päeva jooksul piisavalt, on su verevarustus hea ja aju hapnikuga rikastatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles