Kui tõhus on lillkapsadieet?

Naine
Copy
Foto: Pexels

Iga lapski teab, et lillkapsas on tervislik. Nüüd on aga lillkapsas uue süsivesikuvaese dieedi peaosas. Kui tõhus ja tervislik see ikkagi on?

Lugu on lihtne: lillkapsas peaks asendama enam-vähem kõiki tavapäraseid süsivesikuid — riisi, kartuleid, nuudleid ja kõikvõimalikke nisutooteid. Pole ju lillkapsas üksnes toitainerikas, vaid ka eriti kalorivaene. Nii sisaldab 100 g lillkapsast kõigest 25 kalorit. Samapalju kartuleid sisaldab umbes 50 kalorit rohkem. 

Hea asi on see, et seda köögivilja saab väga mitmekülgselt kasutada ja lillkapsas võib olla nii pea- kui kõrvalroog.

Aurutatud lillkapsast, munast ja juustust saab valmistada ka taina lillkapsapõhjaga pitsa jaoks. 

Kuidas dieet toimib?

Allavõtmine toimib sama põhimõtte järgi nagu ketogeense dieedi (LCHF) puhul, vahendab väljaanne Harper's Bazaar. Viimane on madala süsivesikusisaldusega dieet, mis ei tunnista peaaegu ühegi süsivesiku kasutamist ja panustab rasvarikastele toiduainetele. Kui kehalt võetakse ära ühed energiaallikad, siis muutub ka ainevahetus. Keha häälestatakse ümber nn ketoosiks, kus rasvad maksas muundatakse niinimetatud ketoonkehakesteks, et varustada keha vajaliku energiaga.  

Kui tõhus ja tervislik see on? 

Kaalukaotus on küll kiire tulema, kirjutab Harper's Bazaar, ent kahtlemata on tegu ääretult ühekülgse toitumisega. Seepärast tuleks lillkapsast süüa alati koos rasvarikaste loomsete toiduainetega, nt kala, liha ja munaga. Ühekülgne toitumine põhjustab väsimust ja peavalusid ning kõhukinnisust. 

Ka hoiatab väljaanne suure süsivesikute isu eest, mille tagajärjeks oleks Jo-Jo-efekt. Kõigi ühekülgsete dieetide osas tuleks alati arstiga eelnevalt nõu pidada.

Foto: Kuvatõmmis Instagramist / @Julia Sherman
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles