Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

10 toiduainet, millega ennetada magneesiumipuudust

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Pexels

Mineraalaine magneesium on meie kehale hädavajalik — ta stabiliseerib meie südame-veresoonkonda ja toetab loomulikku sooletegevust. Lihased ei saaks aga ilma magneesiumita isegi kokku tõmbuda. 

Täiskasvanu kehas on umbes 20 grammi magneesiumi, kõige enam luudes ja skeletilihastes ning umbes üks protsent ringleb veres. Enamiku magneesiumi saame kätte toiduga. 

TOP 10: milistes toiduainetes on palju magneesiumi?

  • Kakaopulber: 545 mg ( 100 g kohta)
  • Parapähklid: 379 mg
  • Mandlikreem: 300 mg
  • Kõrvitsaseemned: 285 mg
  • Kadakamarjad: 260 mg
  • India pähklid: 258 mg
  • Piiniaseemned: 235 mg
  • Tempeh: 230 mg
  • Mandlid: 218 mg
  • Mungoad: 166 mg

Kui palju ja mida päevas süüa? 

Eriti magneesiumirikkad on pähklid, kaunviljad, täisteratooted ja roheline lehtköögivili, kuid ka paljud marjad aitavad magneesiumivajadust hästi katta, näiteks vaarikad ja põldmarjad. Ka rosinad on abiks. 

Oma päevase magneesiumivajaduse (keskmiselt 300 mg) katmiseks võid kombineerida  järgmisi toiduaineid:

  • 100 g Tempeh'i ja 100 g keedetud metsikut riisi
  • 100 g keedetud spinatit, 100 g keedetud kinoad, peotäis mandleid ja kaks paksu viilu täisteraleiba
  • 2 spl mandlikreemi paksu täisteraleiva viilu peal ja 100 g praetud mungube. 
  • 100 g rukkimannat, 100 g keedetud läätsesid, peotäis india pähkleid ja 100 g põldmarju

Allikas: Seven Cooks

Tagasi üles