Müüt või tõde: venitamine enne trenni aitab vältida vigastusi

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Leung Cho Pan

Kas venitamine enne treeningut aitab ennetada trennist tulenevaid vigastusi ning hoida lihaste tervist?

Kas ka sina sirutad end enne trenni venituseks varbaid püüdma? Tuleb välja, et ilmselt asjatult.

Aastaid on selline staatiline venitus olnud trenni alustuseks soovituslik harjutus. Uuringud on nüüd näidanud, et selle kasutegur on pea olematu. 2011. aastal leidis Ameerika Ortopeedide Akadeemia, et staatiline venitamine enne treeningut ei enneta vigastusi, kirjutab Diversity Woman.

Nüüdseks on treeningueelne soojendus muutunud pigem dünaamiliseks, mis väikeste liigutustega aitab saavutada aktiivseks treeninguks vajalikku ettevalmistust. Näiteks korvpallur võib liigutada enda käsi ja teha väljaasteid või põlvetõstejooksu.

«Staatiline venitus aitab pärast treeningut lihaseid lõdvestada,» lausub McCall, kes on personaaltreener ja õpetab treeningutega seonduvat mitmes organisatsioonis. Ta lisab, et staatiline venitamine aitab ettevalmistuse asemel hoopis trennijärgselt närvisüsteemi rahustada ning lihastel töö lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles